Search
Close this search box.

Konačno objavljena Pristupna tablica UEFA klupskih natjecanja 2024. – 2027.

Screenshot: You Tube

Nakon gotovo dvije godine pregovora i lobiranja dobili smo način na koji će se klubovi plasirati u UEFA natjecanja za razdoblje 2024. – 2027. godine. I za razliku od prošlog prijedloga, iz svibnja ove godine, nepovoljniji je za slabije plasirane države. Posebno se to odnosi na Europsku ligu gdje će naš osvajač kupa (ili drugoplasirani u prvenstvu) morati proći kalvariju za plasman u skupinu.

Osnova ostaje ista. Sva tri natjecanja imaju po 36 klubova u jednoj skupini, a igra se modificiranim švicarskim šahovskim sustavom. Liga prvaka i Europska liga osam kola, a Konferencijska liga šest kola.

Novac. Novac je taj koji (p)okreće svijet. Tako i nogomet. Sve odluke su, pa i ove, vezane uz to gdje će koja grupa ljudi bolje i više izlobirati za sebe. Novim sustavom će 37 prvaka igrati u skupinama neke od UEFA liga (do sada 34), a čak 37 država će igrati kvalifikacije za Europsku ligu.

Umjesto 32 kluba u završnici svake lige imat ćemo po 36. Novim sustavom ždrijeba klubovi će se u Ligi prvaka i Europskoj ligi podijeliti u četiri jakosne skupine iz kojih će dobiti po dva suparnika. S jednim će igrati kući, a s drugim u gostima.


Jednak je princip i za Konferencijsku ligu s tim što će se tamo igrati šest kola pa će se klubovi prilikom ždrijeba rasporediti u šest grupa iz koje će svaki dobiti po jednog protivnika za tri domaće i tri gostujuće utakmice.

Nakon toga se igra doigravanje u dvije utakmice klubova plasiranih na pozicijama 9-16 protiv onih na 17-24 dok najboljih osam u 1/8 finala čeka pobjednike tih susreta.


Povećanim brojem klubova i većim brojem utakmica u skupini na sljedeći način povećava se i ukupan broj utakmica: Liga prvaka sa 125 na 189, Europska liga sa 141 na 189 i Konferencijska liga sa 141 na 153. Uz ovo i u kvalifikacijama raste broj utakmica sa 419 na 450.

Jednostavno je kalkulacija, više utakmica, više novca.

Ovime raste i broj termina pa će taj sedmi i osmi Liga prvaka i Europska liga odraditi u siječnju.


Time dolazimo do Pristupne liste. Tko je dobio najviše? Hmmmm, pogađate. Svi po nešto, ali bolje plasirane države mogu biti zadovoljnije. Kao i uvijek.

LIGA PRVAKA

Pisali smo već o dodjeli novih pozicija. Dva mjesta u skupini će dobit države koje su prethodnu sezonu osvojile najviše bodova kroz sva tri natjecanja. Uobičajeno je da to budu Engleska i Španjolska, ali je prošle sezone Nizozemska pokazala da su iznenađenja moguća. Samo i tu ima problem za slabije plasirane  države, uspjeli su iznenaditi zahvaljujući Konferencijskoj ligi. Upravo zbog toga je ona buduća razlika od 2024. godine u broju utakmica u tom natjecanja za razliku od Lige prvaka i Europske lige.

Jedno mjesto u skupini će dobiti petoplasirana država (N3), a jedno mjesto više prvaci slabije plasiranih država kroz kvalifikacije (umjesto četiri po novome pet).

Osim ovoga petoplasiranoj državi ostaje pozicija neprvaka u kvalifikacijama (sada umjesto N3 ide N4).

Novost je i ukidanje pretkola za četiri prvaka najslabijih država, napredovanje u Q2 (iz Q1) prvaka država plasiranih na pozicije 18-22 (vrlo lako Hrvatska) i u Q4 (iz Q3) onih na 13-14 mjestu.

Pozicija 15 ostaje ona krajnja koja nosi sigurna dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka.


Na kraju treba dodati i različit princip popune mjesta ukoliko se kroz domaću ligu u grupnu fazu Lige prvaka plasiraju prošlosezonski osvajači natjecanja.

I to po sljedećem principu:

Ukoliko se osvajač Lige prvaka plasira direktno upražnjeno mjesto zauzima prvak s najvišim koeficijentom u kvalifikacijama (ove godine je to bio Šahtar Donjeck, ali ni Dinamo nije daleko ako skupi još bodova i naravno ukoliko bude prvak Hrvatske). Do sada je to mjesto popunjavao prvak 11. države na UEFA tablici.

Ukoliko se osvajač Europske lige plasira direktno upražnjeno mjesto zauzima prvak ili neprvak s najvišim koeficijentom u kvalifikacijama Lige prvaka.

I, ukoliko se osvajač Konferencijske lige plasira u Europsku ligu putem domaćeg prvenstva njegovo mjesto zauzima klub s najvišim koeficijentom u kvalifikacijama.

S napomenom kako je kod ova druga dva slučaja zabranjen prolaz neprvaka ispred prvaka.

EUROPSKA LIGA

Čak 33 države odmah imaju pristup (prije samo 15), ali je velikim promjenama u odnosu na prvotni prijedlog prolaz do skupina popločan minama. Naime, u glavnom ždrijebu je dodano u 2. kolu sedam osvajača kupa država plasiranih na UEFA tablici od  6-12 mjesta (ili N5 šestoplasirane države i N4 država na 7-12).

GLAVNI ŽDRIJEB

1. kolo (18)

Nastupaju osvajači kupa (ili drugoplasirani) 18 država, plasiranih na UEFA tablici od 16-33 mjesta (vrlo vjerojatno i Hrvatska). Ovdje bi naš predstavnik vjerojatno bio nositelj.

2. kolo (16)

Nastupa 9 pobjednika 1. kola i sedam osvajača kupa država plasiranih na pozicije 6-12 (ili N5 šestoplasirane države i N4 države na 7-12). Ovisno o kvalificiranima ovo kolo već može biti teško za naše klubove ako ne budemo nositelji.

3. kolo (14)

Nastupa osam pobjednika 2. kola, tri osvajača kupa država plasiranih na pozicije 13-15 (ili N3) i tri neprvaka koji napuste natjecanje kvalifikacija Lige prvaka u 2. kolu. Vrlo težak prolaz za naše klubove.

DOIGRAVANJE

4.kolo (24)

Nastupa sedam pobjednika glavnog ždrijeba, šest pobjednika 3. kola dijela ždrijeba prvaka Europske lige (12 prvaka koji napuste natjecanje kvalifikacija Lige prvaka u 2. kolu), šest poraženih prvaka iz 3. kola Lige prvaka i pet pobjednika kupa država plasiranih od 8-12 mjesta UEFA tablice (ili N3). Vrlo, vrlo teško za naše klubove.

Poraženi iz bilo kojeg kola nastavljaju natjecanje u Konferencijskoj ligi sljedeće kolo (iz 1. u 2. iz 2. u 3. iz 3. u 4.)

SKUPINA (36)

U odnosu na prethodni ciklus (32) jedno mjesto dobiva peti klub iz doigravanja prvaka (do sada 4), dva mjesta klubovi iz kvalifikacija Europske lige (12 u odnosu na 10) i jedno direktno mjesto pobjednik kupa države plasirane na 7. mjesto UEFA tablice (ili N3).


KONFERENCIJSKA LIGA

1. kolo (58)

Nastupa 58 klubova (prije 72) država od 30-55 mjesta UEFA ljestvice kako bi se dobio balans ždrijeba.

2. kolo (88)

Nastupa 29 pobjednika 1. kola, 50 klubova država plasiranih od 6-38 mjesta UEFA ljestvice (trećeplasirani i četvrtoplasirani iz HNL-a) i devet klubova koji napuste natjecanje u 1. kolu glavnog ždrijeba Europske lige.

3. kolo (52)

Nastupa 44 pobjednika 2 .kola i osam poraženih iz 2. kola glavnog ždrijeba Europske lige.

4. kolo (38)

Nastupa 26 pobjednika 3. kola, sedam poraženih iz 3. kola glavnog ždrijeba Europske lige i pet sedmoplasiranih klubova država plasiranih na pozicijama od 1-5 UEFA ljestvice.

SKUPINA (36)

U odnosu na prije dva mjesta više dobivaju klubovi poraženi u 4. kolu Europske lige (prije 10 sada 12) i dva mjesta klubovi kroz kvalifikacije Konferencijske lige (prija 17, a sada 19).


Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter