Konzervativni IFAB raspravlja o uvođenju revolucionarnih novosti u nogomet

Uskoro bi nogometna igra mogla doživjeti dramatične izmjene pravila mdash; zaustavljanje vremena, pomoć video tehnologije kod spornih situacija, bijeli kartoni,… samo su neki od prijedloga o kojima će se raspravljati na International Football Association Boardu (IFAB).

Zahvaljujući današnjim tehnologijama i dostupnosti informacija sve više ljubitelja nogometa je upoznato s tijelima unutar FIFAmdash;e i UEFAmdash;e. Nekad je bilo nezamislivo da prosječan gledatelj zna za tijelo koje se zove IFAB, a koje se 28. veljače sastaje na svojoj 129. godišnjoj sjednici. Na dnevnom redu su neke revolucionarne stavke za nogomet kao što je uvođenje video tehnologije, bijelog kartona, nove definicije amatera i profesionalca, uvođenje mjernih uređaj za mjerenje udaljenosti živog zida itd. Istina, prilično teško je ovo tijelo u prošlosti donosilo bilo kakve promjene , ali tko zna.

IFAB je Udruženje koje se sastoji od predstavnika FIFAmdash;e i četiri Udruženja predstavnika Velike Britanije (Engleska, Škotska, Sjeverna Irska i Wales) koji prema Statutu FIFAmdash;e donose promjene ili nove članke Zakona nogometne igre. Svojevrsni čuvari onoga izvornoga. Malo čudno Udruženje pri kojem FIFA s četiri glasa prilikom odluke zastupa sve države svijeta, a Velika Britanija, kao osnivač nogometne igre, ima svoja 4 glasa. Za izglasati novo pravilo potrebno je 75% glasova (6 od 8). Od 2014. godine IFAB je registriran kao samostalno udruženje u Švicarskoj čime se nešto drugačije organizira s novim savjetodavnim komisijama unutar udruženja koje bi brže i stručnije morale odgovarati na sve češće upite i prijedloge nogometnih saveza.

Upravo osnivanje savjetodavnih komisija unutar IFABmdash;a (Savjetodavna komisija za nogomet i Savjetodavna tehnička komisija) moglo bi od ove godine donijeti revolucionarne promjene u igru. Ove komisije su se, u predigri godišnje sjednice, sastale 25. studenog 2014. gdje su već raspravljali o točkama koje će biti predmet dnevnog reda. Do sada je IFAB bio prilično konzervativan u odlučivanju. Svi, ionako prilično rijetki prijedlozi promjena, godinama bi se testirali putem amaterskih natjecanja te bi najčešće bili odbacivani.O čemu smo i pisali nakon prošlogodišnje sjednice IFABmdash;a.

Na svojoj 129. godišnjoj sjednici IFAB je pripremio sljedeći dnevni red:

Bilješke o Pravilima nogometne igre
o kružne (leteće) zamjene igrača u amaterskim natjecanjima
(izvještaj Engleskog i Škotskog nogometnog saveza koji su eksperimentalno proveli pravilo u svojim amaterskim natjecanjima)
Ovo je pravilo i 2014. bilo na dnevnom redu, tada nije prihvaćeno.
očetiri zamjene u sudačkoj nadoknadi
Ideja je da se dopusti još jedna zamjena ukliko susret otiđe u produžetke.
o vremenska kazna za igrače tijekom igre
(izvještaj UEFAmdash;e koja je eksperimentalno provela pravilo u svojim amaterskim natjecanjima)
Ovo pravilo gura sam Platini s već poznatim bijelim kartonom kojim bi igrač bio kažnjen vremenskom kaznom od 10 minuta sjedenja na klupi tijekom igre.Ovo je pravilo i 2014. bilo na dnevnom redu, tada nije prihvaćeno.

Pravilo nogometne igre broj 4 mdash; Oprema igrača
o Elektroničko praćenje igrača
Igrači bi na sebi nosili poseban čip kojim se elektronički prate svi podaci o njemu.Ovo pravilo je prošle godine isprobano na nekim amaterskim natjecanjima da bi se dobili i pratili svi podaci o kretnjama i stanju igrača tijekom utakmice.
o Prikaz bilo kakvih poruka igrača
Već prošle godine je bilo zabranjeno ispod dresa isticanje slogana, izjava i slika, vjerojatno će se ove godine zabraniti sve.
o Definiranje kopačke
Kako igrači danas izvode svakakve modifikacije opreme za igru, kopačke nisu iznimke pa će vjerojatno biti definirane

Pravilo nogometne igre broj 7 mdash; Trajanje utakmice
o Zaustavljanje sata
Prijedlog je da se sat zaustavlja prilikom nekih prekida kao i u nekim drugim sportovima.

Pravilo nogometne igre broj 11 mdash; Zaleđe
o Novi naputak
S detaljima će se javnost upoznati na sjednici.

Pravilo nogometne igre broj 12 mdash; Prekršaji i nesportsko ponašanje
o Igranje rukom mdash; novi naputak
S detaljima će se javnost upoznati na sjednici.
o Trostruka kazna kod kaznenog udarca
Već četvrtu godinu se raspravlja o neprimjerenosti trostruke kazne kod dosuđenog kaznenog udarca (kazneni udarac, isključen igrač, kazna isključenom igraču) i svi se nadaju da će se konačno prihvatiti izmjene.

Pravilo nogometne igre broj 14 mdash; Kazneni udarac
o Novi naputak
S detaljima će se javnost upoznati na sjednici.

Ostali prijedlozi nogometnih saveza i konfederacija
S detaljima će se javnost upoznati na sjednici.

U nastavku godišnje skupštine pod “Ostalo” su svrstane neke prilično bitne točke:

Video ponavljanje sporne situacije sucima utakmice
Nakon što je Nizozemski savez proveo eksperimentalni projekt, koji mu je IFAB dopustio, s ponavljanjem spornih situacija i utvrđenom izuzetnom koristi za nogomet ide se korak dalje.Sada je dogovoreno da isto uvede i Engleski nogometni savez i biti će zanimljivo vidjeti odluku IFABmdash;a vezano uz ovu točku.

Ograničenje dobne granice za suce
Raspon godina FIFA sudaca je od 25 do 45 godine, sada je prijedlog da se sucima starijima od 45 može dopustiti suđenje i dalje, ali će se razmatrati od slučaja do slučaja.

Zaustavljanje igre na 3 minute zbog potresa mozga
Komisije su u pripremnoj sjednici raspravljali o zaustavljanju sata na 3 minute prilikom slučaja potresa mozga. Pri tome su odlučile da nije potrebno novo pravilo već da točka ide kao naputak.

Revizija Pravila nogometne igre
mdash; Status pravila
mdash; Definicija profesionalca i amatera
mdash; Definicija opreme sudaca
mdash; Sprej za udaljenost živog zida i standardi korištenja
mdash; Mjerni uređaj za mjerenje udaljenosti živog zida

Administracija
S detaljima će se javnost upoznati na sjednici.

Ovogodišnji sastanak IFABmdash;a bi, prema najavama i očekivanjima nogometne javnosti, mogao donijeti mnoge promjene u pravila ove igre.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter