Kuda ide nogomet – nogometna romantika na Varteksov način

Grafika: NK Varteks

Pod naslovom “Kuda ide nogomet – nogometna romantika na Varteksov način” u četvrtak, 21. veljače održat će se seminarsko predavanje i panel diskusija u Kongresnoj dvorani Arene Varaždin. O tematici će raspravljati i pričati renomirani stručnjaci iz tri različita područja – sociologije, filozofije i sportskog novinarstva. Seminarsko predavanje počinje u 18 sati.

Iz područja sociologije na predavanju će sudjelovati Benjamin Perasović i Marko Mustapić, oboje zaposlenici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te članovi Nadzornog odbora HNK Hajduk. Područje filozofije “zastupat” će Matija Škerbić, profesor na Hrvatskim studijima te prvi doktorand filozofije sporta u Hrvatskoj, dok će sportske novinare predstavljati Aleksandar Holiga, glavni urednik Telesporta i autor knjige “Nogomet narodu”, te Vlado Boban, sportski novinar redakcije NOVA TV i jedan od osnivača “Nogometnih Ikona”.

Nakon što će svaki od predavača održati seminarsko predavanje u trajanju od deset do petnaest minuta, uslijedit će panel diskusija. Jedno od pitanja oko kojih će se diskusija odvijati je “Od zabave za radničku klasu, do tvornice novca i moći – u kojem smjeru ide nogomet, svodi li se sve na financijsku korist ili ipak ima nade za istinske ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu?”. Bit će zanimljivo slušati kako razne profesije s različitih stajališta gledaju na najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Kratku biografiju pojedinih predavača možete pročitati u nastavku:

Benjamin Perasović – zaposlen je na institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Doktorirao je sociologiju na temi „Subkulture mladih u Hrvatskoj: stilovi i identiteti od 70-ih do 90-ih“. Autor je knjiga kao što su „Urbana plemena“ koja je 2002. dobila državnu nagradu za znanost, “Sociologija i party scena”, te ja objavio tridesetak znanstvenih radova. Trenutno je voditelj hrvatskog tima u velikom međunarodnom projektu „Memory, Youth, Political Legacy and Civic Engagement“.

Marko Mustapić – zaposlen je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te je objavio u autorstvu i koautorstvu tridesetak znanstvenih radova i jednu knjigu. Suurednik je jednog zbornika radova te autor i koautor 27 stručnih radova. Član je Hrvatskog sociološkog društva, te ujedno predsjednik njegove Sekcije za sociologiju sporta.

Dr. sc. Benjamin Perasović i dr. sc. Marko Mustapić autori su etnografskog istraživanja koje su provodili od 2016. do 2018. godine u sklopu Horizon 2020 projekta PROMISE (PROMoting youth Involvement and Social Engagement: Opportunities and challenges for „conflicted“ young people across Europe). U svom su izlaganju dr. Perasović i dr. Mustapić iznijeli ključne dimenzije društvenog aktivizma White Stonesa.

Matija Škerbić – profesor na Hrvatskim studijima te jedini doktorand Filozofije sporta u Hrvatskoj. Područje koje posebno proučava tiče se etike u sportu, a na njegovu inicijativu ponovno je pokrenut Varaždinski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva, u kojem je ujedno izabran za predsjednika.

Vlado Boban – jedan od pokretača stranice “Nogometne ikone”, koja na Facebooku okuplja više od 124.000 fanova. Nogometne Ikone spoj su nogometne romantike, humora i podsjećanja na nekadašnje velikane koji su koračali nogometnim travnjacima. Vlado je, osim po Nogometnim Ikonama, poznat i kao reporter sportske redakcije NOVA TV.

Aleksandar Holiga – sportski novinar i glavni urednik Telesporta – sportskog kanala portala Telegram. Na njegove tekstove možete naići kako u domaćim, tako i u stranim medijima kao što su The Guardian, FourFourTwo, When Saturday Comes, The Blizzard, 11 Freunde i drugi. Autor je knjige „Nogomet narodu“ – obaveznog štiva za sve ljubitelje nogometa.

Dodajmo na kraju kako ovo nije prvi put da NK Varteks organizira event seminarskog tipa, pošto su u organizaciji istog u suradnji s liječnicima s varaždinskog područja održane već tri sportske mEdukacije (dvije u Varaždinu i jedna u Čakovcu) – predavanja vezana uz najčešće sportske ozljede.