Kultna 22: Od kliničke smrti, preko jogurta i japanki, do rušenja svih mitova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Objavom da je vraćen cjelokupan iznos kredita od 30 milijuna kuna Hajduk je zatvorio jedno poglavlje svoje novije povijesti, možemo slobodno reći i ponovnog rođenja.

2011. splitski starac je slavio svoju stotu godišnjicu, a godinu poslije otpočeo novu eru funkcioniranja. Iako je u listopadu 2012. bio praktički mrtav, iz današnje perspektive je više nego očito da je klinička smrt najbolje što se moglo dogoditi jer je nakon nje klub ostavljen onima kojima je najviše i do njega stalo – navijačima. Clean start.

U ovih pet godina prošao je Hajduk puno toga, od poraza na Poljudu od Lučkog i Rudeša, razočaranja u Europi (Liberec, Dila Gori), još malo epskih euro ispadanja (Maccabi TA, Everton), do prodaje svojih talentiranih mladih igrača ispod cijene. Na tom putu bilo je očekivano i krivih poteza i loših odluka.

Naslušali su se navijači i sprdnje na račun samoodrživosti, i potpuno promašenih teza o ulici koja vodi klub, sarkastičnih upisa o „Highdugu“ kao i „argumentiranih“ rasprava o japankama i jogurtima. Naslušali su se navijači i priča o gazdama koji lupaju šakom po stolu iako isti danas ili jedva čekaju da se riješe svojih utega (Glover) ili tavore u 3.ligi (Žužuli) ili traže nove investitore (Rijeka) i moljakaju državu da im baci pojas za spašavanje. Ah da, da ne zaboravimo, gotovo svaki tjedan mediji su nam servirali i poneku dramu, potres, šok ili samo nevjericu.

Nije Hajduk samo rušio neke nogometne mitove. Bilo je povika i na „furešte“ u Akademiji, iako su ti isti furešti prvo u svibnju pokupili par kupova u finalima protiv Dinama, da bi juniori Božić dočekali kao prvi a kadeti kao drugi s bodom zaostatka. I sve to u kratkom razdoblju naspram „najbolje škole na Balkanu“. Na taj način su „furešti“ pobijedili i malograđanštinu, posebno srušivši mit da Hajduk mogu vodit samo „oni koji poznaju mentalitet“. Gojun, Despotović, Tolić, Oreščanin i ostali možda ne znaju mentalitet, ali očito znaju raditi svoj posao.

Rušio je Hajduk i neke društvene norme i uvriježene stavove. Pokazali su Bijeli da ne trebaju investitore, bilo strane, bilo domaće, da ne trebaju pomoć visoke politike. Pokazali su i da narod kad želi može sam pokrenuti stvari bez raznih mentora, bez kojekakvih likova iz sjene, s čistom ljubavi i željom za jednim poštenijim društvom, prkoseći jednom usiljenom kmetskom mentalitetu ogrezlom u štovanje kulta ličnosti. Na primjeru Hajduka se vidjelo i da narod ne mora biti ničiji taoc, da se stvari mogu promijeniti samo ako se za to ima volje, znanja i malo vizije. Da ne zaboravimo i to, na čelu Hajdukovog Nadzornog odbora je bila i – žena (Branka Ramljak).

U ovoj godini na izmaku objavljeno je financijsko izvješće koje otkriva da je Hajduk 2016./17. završio u plusu od 19,8 milijuna kuna. Ostvario je najveći transfer u klupskoj povijesti zbog kojeg jedva čekamo izvješće iduće godine. Na kraju je kao božićni poklon vraćen kredit kojem je Grad bio jamac. Na kraju ovog petogodišnjeg perioda borbe sa unutarnjim i vanjskim neprijateljima, postoji određena simbolika u tome da je Hajduk najveći uteg s vrata skinuo baš u vrijeme i u godini kad Opatijska skupina žica državu lovu i predlaže nebulozne načine financiranja sporta.

Transparentnost, čisti računi, potpuno financijsko ozdravljenje koje je sve bliže, sve je to zalog za bolju budućnost i članstvo u klubu koji je rušio predviđanja, društvene norme i koji je nosioc demokracije. Mnogi su kad je ovo putovanje zajedništva i borbe za klupsko i hrvatsko bolje sutra, bili svjesni da je posjedovanje Hajdukove članske iskaznice više nego stvar klupskog opredjeljenja, odavno to nije samo pitanje članstva u nogometnom klubu već i pokušaj kreiranja jednog drugačijeg, boljeg, poštenijeg i prosperitetnijeg društva.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email