Kultna 22: Nije bio spreman ni 80 posto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Raditi neke velike analize nakon jednog od najhisteričnijih tjedana u posljednjih nekoliko godina još uvijek je preuranjeno. Previše se toga još uvijek događa da bi se neki pametni zaključci donosili. Pogotovo treba sačekati da se sazna tko sve stoji iza očevidne medijske hajke koja je pokrenuta protiv Hajduka.  Koji mediji vode priču je jasno, tko su im budale koje predvode harangu je jasno, koja PR agencija radi strategiju je još mutno, a tko sve stoji iza toga će ipak trebati doznati. A dok se sve to ne razbistri, mogu samo o onome što je već prošlo.

A prošlo je razdoblje Željka Kopića u Hajduku. Nije neka velika tajna, dosta je proći moje nekadašnje tekstove, imao sam visoko mišljenje o njemu kao treneru.  Nadao sam se da je dugoročno rješenje za Hajduk, da će se napokon prestati glavinjati s tom pozicijom. I bio sam u krivu.

Ne zbog toga što je Kopić neznalica, to ću i sad ustvrditi. Ima on znanje, ali nema drugu stvar koja je potrebna za biti trener nogometnog kluba – karizmu. Dobar nogometni trener to jednostavno mora imati. Jer iz dana u dan upravljate s 20-ak obično loše educiranih, ali beskrajno arogantnih mladića, od kojih trebate napraviti kolektiv. Stotine tisuća pak prate vaš rad na dnevnoj osnovi i većina njih ima početno stajalište da taj posao uopće ne bi radili lošije od vas. Morate biti sposobni doći pred kamere i u celofanu takvima pokazati da su debili.

Sve to govori da je trenersko mjesto, pogotovo u većim klubovima, nužno rezervirano za ljude s karizmom koja im daje psihičku moć da prevladaju sve nebuloze koje taj rad donosi. A Željko Kopić je pokazao da to nema. Ona nogometna izdanja ove nove sezone nisu garnirana neznanjem koliko psihičkim pucanjem i nespremnošću da se vjeruje u svoje početne zamisli. Potom je, što se već tjednima zna, izgubio svlačionicu. I u manjim klubovima je to problem. A najveći iskaz nesigurnosti u sebe iskazao je na kraju balade, kad je tražeći valjda neku samilost uredno iznosio podatke iz kluba i najvećim grobarima Hajduka. Potez koji zaslužuje ući u rubriku “Čudo neviđeno”, jer vjerojatno ni Kopiću nije jasno što je time mislio postići.

Na kraju je otišao i iz kluba. Nesporan trenerski talent nije popraćen psihičkom snagom potrebnom da se vode veliki klubovi. Sad je možda malo i jasnija njegova spremnost da bude pokriće jednom nogometnom šerifu koji je želio biti i trener, što je odradio u “Zagrebu” prije nego će taj šerif klub poslati u niže lige. Trener koji stvarno drži do sebe ipak ne bi pristao na takvo što.

Kopić je otišao, klub se pokazao prevelikim zalogajem za njega. On će vjerojatno malo odmoriti, očigledno ga je stresla situacija. Na kraju se može reći da ipak nije bio spreman ni 80 posto za voditi ovakav klub.

A Hajduk ide dalje, predaha i odmora nema. Histeričari napadaju, nogomet se nastavlja. Možda se mi navijači ne bismo mogli ni adaptirati na mirnu situaciju oko kluba.

Stanislav Mamić Piksi


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter