Kultna 22: Rebel with a cause

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ovo će biti tekst i o jednom Francuzu. Boli me briga što u naponu nacionalne histerije to i nije baš pragmatično. Ali, o blasfemije, Charles de Gaulle bio je povijesno veći i od hrvatske i francuske reprezentacije, ma zapravo kad bi skupili sve 32 reprezentacije ovaj francuski dugonja bi i dalje bio veći zbog svog ratnog i političkog djelovanja.

A taj je dugonja tamo još u svibnju 1945. godine poslao Hajduku plaketu i proglasio ga počasnim klubom Slobodne Francuske. France Libre. Zbog političkih i simboličnih razloga najbitnije države s vladom u inozemstvu. Proglasio je tako de Gaulle Hajduka onim timom koji je dovoljno vrijedan da bude predstavnik slobodarstva i prosvjetiteljstva države koja je započela slobodarstvo i prosvjetiteljstvo. Nikakav francuski klub to nije dobio. Nego Hajduk.

Kruži urbana priča da je tom plaketom ostao šokiran ondašnji šef Splitske banke, Francuz. Zasigurno je da i dobar dio hajdukovaca ne zna puno o ovoj plaketi, a i loše je (do nikako) prezentirana u javnosti. Svjetskoj, jer to je stvar koju treba svijet znati, a ne samo Zvečanje iznad Omiša. Da se ne uvrijede dragi ljudi iz Zvečanja.

Naš Hajduk stoga je Dišpet turom napravio čudo. Jer sve ovo gore napisano, a i mnogo više, sad će postati dostupno turistima, ali ne samo njima. Svima nama koji pratimo bilu boju. Jer, uvijek ima novih stvari za saznavati, a i kad znaš sve, makar to bilo nemoguće, svejedno je super proći sva ta bitna mjesta po Splitu. I sam ću to napraviti, čim na čitav dan budem u Splitu.

>> Udruga Naš Hajduk predstavila Dišpet turu 

Sjećam se jednog davnog teksta kolege Aleksandra Holige, u kojem je opisivao razgovor s urednikom kultnog FourFourTwo koji se čudio da nikad prije toga nije čuo o povijesti Hajduka. Koja ga je fascinirala. I to je zastrašujuća istina. Svi mi zapravo malo poimamo koliko je povijest Hajduka velika. Nerijetko nam to netko sa strane mora pojasniti. I zato je Dišpet tura (iako meni čak i bolje zvuči ono anglizirano “Rebel”) užasno bitna i za sve one nove generacije, koje trebaju imati jednaku mogućnost da saznaju o veličini ovog kluba. A, nadajmo se, jednog dana će biti vrijeme i za pravi muzej.

Stanislav Mamić Piksi


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email