Kultna 22: Živjeti u doba ideala

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Rezultat je trend, ideal je vječan. Sada već poznata hajdučka doskočica u sebi sadrži i jednu zapanjujuću istinu, koja razbija uobičajeno sagledavanje stvari. Naime, nije tajna da se ponekad zna gotovo pa zacmoljiti da mlađe generacije ne pamte velike titule i pobjede i zapitati se vodi li to eroziji.

I istina je, ako danas imate 20 godina zapravo se skoro da ne sjećate niti jedne titule. Da se kakve “kante” prisjećate tek je tu onaj kup iz 2013. godine. Gledano po količini srebrenine, zbilja depresivno. No, tu je začkoljica. Ista ta mladež ima sreću i čast da živi u doba najpoštenijeg i najčasnijeg Hajduka, bar koliko pamtim, a pamtim dosta. Ima privilegiju biti u vremenu kada su navijači sastavni dio kluba, a ne politike (da, da, djeco, visale su se i krpe podrške političkim strankama na tribinama). Sudjeluju u nekom novom dobu.

Pamtim titulu iz 2005. godine, za razliku od onog metaforičkog 20-godišnjaka. Nažalost. Jer znam kako je izgledala i na koje sve načine izvučena. Rekao bi moj zagrebački poznanik, ljubitelj Jimi Hendrixa inače, “bio sam među nekoliko stotina koji su na proslavi zviždali tituli i ponosan sam na to”. Neki će čak reći kako je u tom manjinskom buntu i nastala iskra koja će 2011. godine dovesti do potpune promjene paradigme. A ako vam ovo nije dovoljno, zamislite kako je onima koji se sjećaju vremena kad je šjor Rejo bio direktor kluba. Da, da, baš taj šjor Rejo.

Stoga, nekako mi se čini da oni malo mlađi zapravo imaju samo privilegiju da žive u lijepo vrijeme. Jeste, fali srebrenine, ali srebrenina uvijek dođe na kraju. Čist obraz postići mnogo je teže. Zato je moćno zbilja živjeti u doba ideala.

Stanislav Mamić Piksi


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email