Laži i obmane: Javnost i oporba ‘o kruškama’, HNS ‘o jabukama’

Još su samo dva dana ostala do izbora za ‘novog predsjednika i novu vlast’ Hrvatskog nogometnog saveza, a usprkos brojnim upitima (kako javnosti, tako i ljudi iz oporbenog tabora) određene stvari koje se tiču same izborne sjednice skupštine i dalje su nejasne.

>> Izborna skupština HNS-a je protustatutarna i nezakonita

Nastavno na pitanje statutarnosti sazvane skupštine (javno nedefiniranog karatkera – izvanredna/redovna), te zakonske mogućnosti sudjelovanja u radu iste kada su u pitanju uklonjeni politički dužnosnici – jučer je u javnost plasirana informacija o novoj aktivnosti Središnjeg državnog ureda za šport, odnosno sportske inspekcije.

>> Uklonjeni HDZ trojac HNS ‘izvršnika’ ponovno jaše; Ured za šport demantirao Slavka Prišćana

Naime, ovlastima proizašlima iz odredbi Zakona o sportskoj inspekciji inskepktori su prema prijavi pokrenuli postupak protiv HNS-a. Nova TV saznaje da je u postupku riječ o neusklađenosti Poslovnika o radu Skupštine sa Statuom HNS-a. Kao što javnosti nije dostupna informacija jesu li Šimić i društvo ti koji su inspekciji prijavili mogućnost postojanja spomenute neusklađenosti, jednako je nepoznato o čemu je konkretno riječ.

Prva stvar koja je u tom smjeru upitna jest činjenica da u Statutu HNS-a (koji je na snazi od 05. lipnja 2017.) u članku 97. stoji da će se svi opći akti Saveza uskladiti s odredbama Statuta u roku od 90 dana od dana njegove ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave”. Poslovnik o radu Skupštine posljednji je put izmijenjen 21.12. 2016. godine, te je samim tim upitna statutarnost cijelog izbornog procesa.

Iz HNS-a su na ovu temu za Novu TV odgovorili da je Poslovnik usklađen sa Statutom i da ga kao takvog nema potrebe mijenjati. To, naravno, nije istina.

O izmjenama Statuta, koje su formalno gotovo u potpunosti u skladu sa Zakonom o sportu, već smo detaljno pisali, te se analizirajući iste pitali zašto je promijenjena definicija trenutka u kojem počinje mandat predsjednika Saveza. Naime, do posljednjih izmjena statuta predsjedniku je mandat počeo teći od trenutka kada je izglasan na funkciju, te bi sukladno ovlastima nastavio voditi sjednicu. Promjenama je pak statutarno definirano da predsjedniku mandat počinje nakon izborne sjednice Skupštine. Problem za aktualno vodstvo saveza je to što je u Poslovniku o radu Skupštine ostala stara odredba koja se tiče trenutka kada započinje predsjednički mandat, pa je osim usklađenosti poslovnika i statuta upitno i koji će se propis poštovati na izbornoj sjednici, odnosno tko će i prema kojim propisima voditi skupštinu.

Još jedan banalan primjer neusklađenosti Poslovnika i Statuta jest onaj koji se tiče kandidature za predsjednika. Kao što je sada već i široj javnosti poznato, da bi postali pravovaljan kandidat za predsjednika saveza morate skupiti potpise 9 neposrednih članova, odnosno županijskih saveza. Promjena je to koja je unesena nakon prisilnog usklađenja Statuta sa ZOS-om, a koja također nije napravljena u Poslovniku o radu Skupštine. U njemu je naime proces kandidature i dalje definiran na ‘stari način’, odnosno onako kako je Savez funkcionirao dok klubovi i ostali dionici nisu izmjenama Zakona o sportu dobili pravo glasa u skupštini. Dakle ako se vodite prema odredbama poslovnika, za kandidaturu vam je potreban “pisani prijedlog nekog od članova Saveza, kojeg su pisanim putem podržala još najmanje osam članova Saveza.

Formalno je ova neusklađenost ostavila pristojan prostor Šimiću i društvu da se ‘prave blesavi’ te krenu prikupljati potpise ostalih članova saveza, tj klubova, predstavnika sindikata itd, te na taj način ispune Poslovnikom definiranu normu za kandidaturu. Ipak, treba naglasiti da se to i dogodilo, da bi aktualna nogometna vlast tužbom lako pobila zakonitost te kandidature jer se postupak kandidature odvio sukladno propisima više pravne norme (Statut) koja je formalno usklađena sa zakonom.

Kako bilo, iz svega navedenog kristalno je jasno da (ukoliko su točni medijski napisi o posljednjim aktivnostima sportske inspekcije) eventualna prijava o neusklađenosti Poslovnika o radu Skupštine i Statuta nema veze s kršenjem odredbi Zakona o sportu. Ipak, to nije spriječilo aktualnu nogometnu vlast da se danas oglasi priopćenjem naziva: “Skupština HNS-a usklađena sa Zakonom o sportu i sportskom inspekcijom”. Navedeno je u hrvatskoj stvarnosti kakva već jest točno, s obzirom da inspekcija nakon nadzora 27. rujna ove godine nije utvrdila nepravilnosti, no i ova konstatacija je faktički laž.

Naime, HNS je izigrao Zakon o sportu u dijelu koji se tiče sastava skupštine, odnosno broja zastupnika prvoligaških klubova, koji izmjenama imaju pravo na dva glasa. S obzirom da je logično i uobičajeno da se XY klub po skupštinarskim pitanjima izjašnjava univerzalnim stavom, Zakon o sportu propisuje da prvoligaške klubove na skupštini zastupa jedan predstavnik s dva glasa, dok u Statutu Saveza stoji da spomenute klubove zastupaju dva predstavnika. Ovime je direktno narušena struktura skupštine propisana Zakonom o sportu, a i ostavljena je mogućnost disperzije glasova, što je s obzirom na trenutno kadrovsko stanje u većini domaćih klubova zgodan alat kojim su si vlastodršci kreirali i posljednji osigurač protiv utjecaja eventualnih ‘pobunjenika’.

Sve navedeno, naravno, nije spriječilo HNS, da u priopćenju i ovaj put ubaci dio o ‘fifi i uefi koje ne dozvoljavaju miješanje politike u sport’:

“Međutim, pojedinci, kao i dio medija, spremni su pokušati utjecati na institucije države u ostvarivanju vlastitih interesa, pa smo proteklih tjedana bili svjedoci niza izjava kao i autorskih tekstova u kojima se p(r)ozivaju država i politika na uplitanje u nogometna pitanja, premda je FIFA više puta jasno dala do znanja kako postupa prema državama u kojima se politika miješa u nogomet. Duboko vjerujemo da se u Hrvatskoj to neće dogoditi, bez obzira na pojedinačne pokušaje da kroz politiku pokušaju ostvariti vlastite interese.

O tome koliko se politika u Hrvatskoj ‘ne miješa u sport’, odnosno tko preko tog ‘nemiješanja’ i aljkavosti državnih institucija ostvaruje vlastite interese, već smo pisali, a i sama šira javnost, zajedno s premijerom Plenkovićem, je dobro upoznata.

>> Lokalna potrčkala i moćnici odradili posao – Šuker s razlogom jedini kandidat

Što se pak tiče pozivanja države da adekvatno provodi vlastite zakone te ne dozvoljava njihovo proizvoljno interpretiranje, HNS je do danas već trebao shvatiti da UEFA i FIFA s tim nemaju ni najmanjih problema.

>> Čeferin: “Ako netko ne poštuje zakon onda država treba reagirati”

Ono što sve zdravorazumne građane i dalje fascinira jest debljina obraza aktualne nogometne vlasti i krajnost do koje su spremni ići kako bi zaustavili evidentno nužne promjene koje teže transparentnije i pravednije definiranom sustavu, odnosno ‘pravilima igre’. Promjenama koje su zahvatile i, od strane HNS-a toliko idoliziranu, FIFA-u/UEFA-u…

>> Stiže li kraj HNS-a kakav znamo? FIFA traži hitne reforme


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter