Ima li nade za nas?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

I tako i ove godine 15. pozicija zvana čežnja na UEFA listi koeficijenata ostaje van dohvata Hrvatskoj. Snovi se ruše uvijek u isto vrijeme. Nakon euforičnih tekstova u kolovozu, kad mnogi ni ne skupljaju bodove, slijedi triježnjenje. Mi koji konstantno upozoravamo da je to dublji problem cijelog hrvatskog nogometa budemo okarakterizirani kao mrzitelji svega, a uvijek budemo u pravu. Pa čak i da se dohvatit ta željena pozicija ona sama po sebi ne znači ništa ako nema održivog nogometa. Nažalost, HNS ne ulaže dovoljno, žive u nekim svojim iluzijama, a najveći problem im očito predstavlja klub s najviše navijača. Teatar apsurda. Jednoj Rijeci trka za takvim rezultatom bez održivog razvoja stvorila je minus obzirom na pozajmice koje treba vratiti i potencijalno u budućnosti velike probleme.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Hrvatsku je prestigla Danska (25.450, Kopenhagen još u natjecanju) i trenutno smo na 17. poziciji (25.250, Rijeka), iza nas je Cipar (21.550, APOEL, Apollon), a na toj 15. poziciji koja donosi 2 mjesta u kvalifikacijama Lige prvaka je Švicarska (26.800, Basel, Young Boys, Lugano). Ovo bodovanje se odnosi na sezonu 2019/2020, a za 2018/2019 smo završili na 16. poziciji. Osijek je ove godine najviše bodova donio za državni koeficijent, 6.000, Rijeka 5.000, Hajduk 4.000, a Dinamo 2.500

Ono još gore se događa klubovima pojedinačno. Od iduće sezone reorganizacijom natjecanja naši klubovi će dobiti još jednu tešku prepreku za ulazak u skupine (praktički još jedno 4. pretkolo), i briše se 20% državnih bodova onim klubovima koji su ostvarili veći bodovni učinak od državnog. Time se klubovi prvaci iz manjih država prestigli npr. Dinamo (trenutno 74.). Qarabag, Astana i Maribor su ispred, a s dvije nove pobjede preskočio bi ih i Partizan. Ukoliko Dinamo bude prvak, postoji opasnost da ni u 2. pretkolu kvalifikacija ne bude nositelj. Recimo već tada bi mogući protivnik mogao biti Kopenhagen.

>> Novi sustav bodovanja za UEFA koeficijente

Nitko nije spomenuo koliko je Rijeka propustila porazom od Austrije u smislu koeficijenata. Pobjedom bi skočila čak 25 mjesta (sa 108. na 83.). I još uvijek ima tu priliku, dobrim rezultatima u preostale dvije utakmice u kojima se sastaje s AEK-om i Milanom.

Hajduk je na 148. poziciji, a s jednim neriješenim prijeći će ga Crvena zveda i Skenderbeg, s jednom pobjedom AEK, a i svi manji turski klubovi zbog visokog državnog koeficijenta.

Ostali naši klubovi trenutno su na 197. poziciji (zbog svog malog koeficijenta preuzimaju državni).

Budućnost nije bajna, a sve je posljedica katastrofalnog rada u HNS-u. Hrvatski klubovi, osim Hajduka, žive umjetno, neodrživo. Drugi se teško mogu održati na Hajdukov način koji je specifičan zbog vojske navijača.

Put je da se HNS mora kompletno promijeniti. Ulagati u bolje uvjete za klubove umjesto u sebe. Treba dopustiti klubovima i ostalim dionicima sudjelovanje u radu izvršnih tijela i osigurati pošteno natjecanje. Tim poštenim putem vratiti navijače, a time medije i sponzore.

Nažalost, HNS novim izmjenama Statuta nastavlja isto, tako da nas očekuje duga mračna noć s teškim i dugotrajnim oporavkom.

>> Izmjene statuta HNS-a (1. dio): Dragi dionici, odjebite!

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter