Ima li nade za nas?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

I tako i ove godine 15. pozicija zvana čežnja na UEFA listi koeficijenata ostaje van dohvata Hrvatskoj. Snovi se ruše uvijek u isto vrijeme. Nakon euforičnih tekstova u kolovozu, kad mnogi ni ne skupljaju bodove, slijedi triježnjenje. Mi koji konstantno upozoravamo da je to dublji problem cijelog hrvatskog nogometa budemo okarakterizirani kao mrzitelji svega, a uvijek budemo u pravu. Pa čak i da se dohvatit ta željena pozicija ona sama po sebi ne znači ništa ako nema održivog nogometa. Nažalost, HNS ne ulaže dovoljno, žive u nekim svojim iluzijama, a najveći problem im očito predstavlja klub s najviše navijača. Teatar apsurda. Jednoj Rijeci trka za takvim rezultatom bez održivog razvoja stvorila je minus obzirom na pozajmice koje treba vratiti i potencijalno u budućnosti velike probleme.

Hrvatsku je prestigla Danska (25.450, Kopenhagen još u natjecanju) i trenutno smo na 17. poziciji (25.250, Rijeka), iza nas je Cipar (21.550, APOEL, Apollon), a na toj 15. poziciji koja donosi 2 mjesta u kvalifikacijama Lige prvaka je Švicarska (26.800, Basel, Young Boys, Lugano). Ovo bodovanje se odnosi na sezonu 2019/2020, a za 2018/2019 smo završili na 16. poziciji. Osijek je ove godine najviše bodova donio za državni koeficijent, 6.000, Rijeka 5.000, Hajduk 4.000, a Dinamo 2.500

Ono još gore se događa klubovima pojedinačno. Od iduće sezone reorganizacijom natjecanja naši klubovi će dobiti još jednu tešku prepreku za ulazak u skupine (praktički još jedno 4. pretkolo), i briše se 20% državnih bodova onim klubovima koji su ostvarili veći bodovni učinak od državnog. Time se klubovi prvaci iz manjih država prestigli npr. Dinamo (trenutno 74.). Qarabag, Astana i Maribor su ispred, a s dvije nove pobjede preskočio bi ih i Partizan. Ukoliko Dinamo bude prvak, postoji opasnost da ni u 2. pretkolu kvalifikacija ne bude nositelj. Recimo već tada bi mogući protivnik mogao biti Kopenhagen.

>> Novi sustav bodovanja za UEFA koeficijente

Nitko nije spomenuo koliko je Rijeka propustila porazom od Austrije u smislu koeficijenata. Pobjedom bi skočila čak 25 mjesta (sa 108. na 83.). I još uvijek ima tu priliku, dobrim rezultatima u preostale dvije utakmice u kojima se sastaje s AEK-om i Milanom.

Hajduk je na 148. poziciji, a s jednim neriješenim prijeći će ga Crvena zveda i Skenderbeg, s jednom pobjedom AEK, a i svi manji turski klubovi zbog visokog državnog koeficijenta.

Ostali naši klubovi trenutno su na 197. poziciji (zbog svog malog koeficijenta preuzimaju državni).

Budućnost nije bajna, a sve je posljedica katastrofalnog rada u HNS-u. Hrvatski klubovi, osim Hajduka, žive umjetno, neodrživo. Drugi se teško mogu održati na Hajdukov način koji je specifičan zbog vojske navijača.

Put je da se HNS mora kompletno promijeniti. Ulagati u bolje uvjete za klubove umjesto u sebe. Treba dopustiti klubovima i ostalim dionicima sudjelovanje u radu izvršnih tijela i osigurati pošteno natjecanje. Tim poštenim putem vratiti navijače, a time medije i sponzore.

Nažalost, HNS novim izmjenama Statuta nastavlja isto, tako da nas očekuje duga mračna noć s teškim i dugotrajnim oporavkom.

>> Izmjene statuta HNS-a (1. dio): Dragi dionici, odjebite!

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter