Liga prvaka od 2024. godine s 36 ili 48 klubova?

Twitter/AS Monaco

Već dugo se vode pregovori UEFA-e i ECA-e oko sustava natjecanja u ciklusu 2024. – 2027. Bogati klubovi su prvi pritisak vršili odcjepljenjem u posebno natjecanje kako bi u pregovore ušli što jači. Na kraju su kroz sastanke u javnost u svibnju 2019. godine izašli s „kompromisom“ po kojem bi umjesto sadašnjih 8 skupina po 4 kluba bile 4 skupine po 8 klubova. Time bi klubovi dobili 8 utakmica više što bi utjecalo i na njihovu veću zaradu. Ali, ne za sve klubove. Drugi dio prijedloga je bio da umjesto sadašnjih 26 mjesta bogati klubovi dobiju 28, a da samo 4 kluba u grupnu fazu dolaze kroz kvalifikacije. Ali ni to nije bilo sve. Nakon prve sezone 24 bogata kluba bi imala garantirano mjesto u Ligi prvaka za narednu sezonu, a ako nitko među ona 4 što ispadaju nije iz npr. Engleske, tada ni prvak Engleske ne bi imao priliku za plasman u Ligu prvaka.

Protiv tog „kompromisa“ srećom su ustali iz udruženja Europskih liga koje imaju moć suspendirati domaća natjecanja (Hrvatska nije član toga udruženja jer ligu vodi savez, a ne udruženje prvoligaša) pa su se UEFA i ECA ponovno vratili za stol.

Danas The Times donosi vijest o novom „kompromisu“ koji vodi u dva pravca. Prvi prijedlog je 8 skupina s po 6 klubova ili 6 skupina s po 6 klubova, čime bi se broj utakmica povećao za 4 (10 umjesto 6). Dok je drugi prijedlog dodatna grupna faza od četvrtfinala. Osam preostalih klubova bi igralo u dvije skupine iz koje bi po 2 kluba ulazila u polufinale.

Prvi prijedlog s 8 skupina po 6 klubova je očito približavanje u pravcu udruženja Europskih liga koje se između ostaloga protive većem broju termina, ali se isto tako zalažu za ravnopravniju podjelu pozicija manjim klubovima i ligama. Ukoliko Liga prvaka bude s 48 klubova to bi sigurno otvorilo vrata malim državama, ali bi i ECA profitirala sa sigurnim pozicijama bogatih klubova uz veći broj utakmica.

Ovo su prve vijesti prema novom „kompromisu“, i pregovori će sigurno još dugo trajati, posebno onaj dio kad se bude razgovaralo o raspodjeli financijskog kolača.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter