Liga prvaka od 2024. godine u jednoj skupini s 36 klubova?

Grafika: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Svaki put pred pregovore o idućem ciklusu UEFA klupskih natjecanja (ovaj put 2024.-2027.) pojavi se priča o europskoj Super ligi. Naravno, radi se samo o pritisku bogatih klubova za bolju poziciju u pregovorima. Ovaj su put naišli na malo tvrđi orah, udruženje profesionalnih europskih nogometnih liga uz obranu sustava nameće i priču o ravnomjernijoj raspodjeli novca. Time i oni grade svoju poziciju. UEFA je tu kao medijator te na sastancima pokušava približiti strane i pronaći kompromis.

Još u prosincu prošle godine predsjednik UEFA-e Aleksander  Čeferin je najavio zanimljiv (i iznenađujući) prijedlog, jedna skupina s 36 klubova u kojoj bi se igralo 10 kola koristeći šahovski, „švicarski sustav“. Radi se o sustavu gdje kompjuter određuje iduće kolo, a na osnovu trenutne ljestvice.

Pobjednici iz prvog kola igraju međusobno u drugom, kao i poraženi. I tako redom do posljednjeg kola. Nakon toga, prvih 16 klubova igra završnicu kup sustavom na način (1-16 ; 2-15 …), dok bi 8 klubova na pozicijama 17-24 nastavilo natjecanje u Europskoj ligi.

Ovim sustavom klubovi će dobiti četiri utakmice više, za razliku od prethodnih šest u skupinama. Isto tako, širenjem na 36 klubova u natjecanju po skupini, šire se i ulazne liste. Na način da bi na primjer engleska Premier liga, uz sadašnje četiri pozicije u skupini, dobila još dvije dodatne u kvalifikacijama.

Ali ni to nije sve. Uvodi se i povijesni koeficijent koji je možda najveća prepreka. Premier liga bi uz šest mjesta imala još jedno mjesto za Konferencijsku ligu, i ako bi na to 7. mjesto bio plasiran npr. Manchester United, on bi išao u Ligu prvaka. Povijesni koeficijent se ne bi gledao ukoliko klub nije plasiran na mjesto koje vodi u europska natjecanja.

Ovaj kompromisni prijedlog UEFA-e je već podržalo udruženje profesionalnih nogometnih klubova (ECA), a u narednim danima će biti detaljno predstavljen svim ligama.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter