Lijepa osječka priča

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Grad na Dravi poznat je po svojoj nogometnoj tradiciji i velikim nogometašima. Već četvrt stoljeća u Osijeku djeluje nogometni klub koji je uvjerljivo najbolji u Lijepoj našoj. Dvadeset i pet godina srčanosti, ljubavi prema nogometu i vitrina punih trofeja lijepa je osječka nogometna priča. Priča o Ženskom nogometnom klubu Osijek.

Ekipa na okupu

Popularne Zečice godinama pokazuje kako se igra i ”gine” za boje grada. Osječanke su čak 18 puta osvojile naslov najboljih u Hrvatskoj. Dva puta manje osvojile su Hrvatski Kup, a u bogatu riznicu trofeja može se dodati i nedavno osvojeni naslov dvoranskih prvakinja Hrvatske. Dvostruka kruna osam puta je stigla u slavonsku metropolu i to je nešto s čime se rijetko tko može pohvaliti.

Gol razlika u domaćem prvenstvu? 81:1. Da, dobro ste pročitali. U prvoj polusezoni ostvarili su devet pobjeda iz devet utakmica. Kada se njihove muške kolege iz Gradskog vrta često mučili s realizacijom, ljubitelji osječkog nogometa često su znali reći da bi se bijelomdash;plavi mogli ugledati na Zečice.

U europskim okvirima Osijek je također vrlo važan na karti ženskog nogometa. U europskoj Ligi prvakinja Osječanke su izborile su nastup u šesnaestini finala čak dva puta. Za veći korak i totalnu senzaciju trebalo je biti bolji od klubova koji daleko više ulažu u razvoj nogometašica, imaju puno bolju infrastrukturu, a to je sasvim neka druga dimenzija.
Iako se gore navedeni trofeji čine kao mačji kašalj, varate se. Iza toga stoji naporan rad, trud i ogromnapožrtvovnost osječkih nogometašica. Skromni uvjeti rada koji su u Hrvatskoj među najboljima dovoljno govore o stanju kod nas te dokazuju da bi se uvjeti u ženskom nogometu trebali poboljšati.

Osječanke su zasluženo dobile titulu najboljeg sportskog kolektiva grada Osijeka i Osječkomdash;baranjske županije za 2014. godinu. Iako je njihov pravi dom stadion na Mačkamami, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i lošeg terena Osječanke trenutno treniraju na pomoćnom terenu Gradskog vrta.

Trener Zvonimir Kolak

Brojni trofeji sadašnjeg igračkog naraštaja, uz zaslugu prijašnjih trenera, praćeni su dobrim radom stručnog stožera kojeg predvodi iskusni trener Zvonimir Kolak (25 godina rada s nogometašima u nižim ligama) s pomoćnikom Brankom Perkovićem te vrlo dobrom logistikom i stabilnom klupskom upravom.

Financije? Iz kluba smo dobili informaciju da se od Županije dobije oko 25.000 kuna kao pomoć, a od grada 280.000 kuna na godišnjoj razini. Uprava kluba uz pomoć ostalih sponzora se uspijeva financirati te na takav način uspješno skrojiti proračun i pokriti troškove. Zanimljivo, najveća stipendija kod igračica je 1.600 kuna.

Osim borbe na terenu gdje su pokazale da jednostavno nemaju premca, Zečice se bore i s brojnim protivnicima izvan njega. Predrasude, financijski problemi, podcijenjenost i potplaćenost. Ono što je moderan nogomet izgubio, nogometašice Osijeka još uvijek imaju i s ponosom pokazuju i to na sjajan način.

Kako izgleda lijepa osječka nogometna priča saznali smo iz prve ruke. Posjetili smo nogometašice Osijeka na njihovom treningu te na prijateljskoj utakmici koja se igrala ovog vikenda protiv Borca iz Banja Luke. Osječanke su drugoplasiranu ekipu BiH lige uvjerljivo svladale s čak 15:0.

Kiša ili blato, vani ili unutra, cure dolaze na treninge

Trener Osijeka Zvonimir Kolak stručno nam je objasnio kako izgleda rad s nogometašicama i na čemu se najviše radi. Krenuli smo sa igračkim rosterom i proizvodnjom mladih igračica u osječkog inkubatoru.

mdash;Kroz četiri godine roster igrača ostaje praktički isti, osim djevojaka koje dolaze iz omladinskog pogona odakle i crpimo naše igračice. Tri kadetkinje su ove godine prešle u prvu ekipu, otkada sam ja ovdje pet kadetkinja je prešlo u prvu ekipu.U međuvremenu su nam otišle samo dvije igračice Kalamiza i Bojčić. One su napustile klub, iz razloga što ovdje nisu bile u prvome planu i što su našle bolje uvjete, npr. Kalamiza je našla posao u Splitu u svojoj struci.

nogometplus:Financijsko stanje i uvjeti rada?

mdash; Najbolji odnos u ženskome nogometu vam se pokazuje da je taj materijalni dio praktički nemoguć kod nas. One imaju stipendije koje ne prelaze 1.600 kuna mjesečno, a najviše ih ima oko 500 kuna. To su autobusne karte i sl. Imamo djevojke koje su u domu, one su ovdje na školovanju, mi vodimo brigu o njima. Imamo cure iz Našica, Bijelog Brda, Ernestinova, Vinkovaca, Daruvara i Zagreba koje su ovdje na školovanju. One su u domovima koje mi plaćamo, nemaju nikakva druga primanja, a imaju obvezu treniranja ovdje.

mdash; Vodi se i briga o njihovom odgoju jer one dolaze ovdje s 14 godina kada su maksimalno u pubertetu, a to su najosjetljivije djevojke. S njima uz mene rade i Branko Perković te Marin Vučkov kao kondicijski trener. Mi smo njima stalno na usluzi, prije i poslije podne. Ja radim kao profesionalni trener u klubu. Imamo svoj stadion na Mačkamami, a treniramo i na Gradskome vrtu gdje nam veliku potporu daje i NK Osijek koji nam ustupa neke svoje terene. Oni nam maksimalno izlaze u susret i nemamo nikakvih problema s njima.

Uz aut liniju

nogometplus:I onda dolazimo do ključne stavke ove priče i ”lokomotive” dobrih rezultata te odlične atmosfere u klubu.

mdash; Najvažniji dio ove priče je ogromna ljubav prema nogometu. Sve naše igračice jednostavno vole nogomet. Pogledajte, danas na treningu su bile sve, dakle odaziv je 100%. Kroz godinu se normalno dogode određene stvari ili problemi da se ne može doći, ali bila to kiša ili blato, vani ili unutra, cure dolaze na treninge. Odaziv je jako visok, a to se ne može ničim platiti, to je samo njihova velika ljubav prema ovome sportu.

nogometplus:Osim ljubavi imate i vrhunske rezultate.

mdash; Slušajte, bez toga se jednostavno ne može. Djevojke su kvalitetne igračice, igraju jako dobro i to se naravno odražava na rezultat koji imamo, a on je odličan.

Dogovor prije utakmice

nogometplus:Nogometnu igru bismo podijelili na tehnički, taktički, fizički i psihološki segment. U ženskome nogometu je psihologija najbitnija?

mdash; Upravo tako. Psihologija je ovdje apsolutno najbitnija. Ljubav i požrtvovnost i htijenje su ovdje presudni. Treba uvijek napraviti treninge zanimljive djevojkama te da na svakome treningu budu 100% angažirane. To sve morate prenijeti i na utakmice kako biste pobjeđivali, što naravno svi želimo.

mdash; Djevojke koje izlaze iz naše škole su tehnički jako dobro potkovane. One to uče kroz tri do četiri godine u našoj školi. Poslije psihološkog dijela o kojem sam govorio su fizičke pripreme koje djevojke u našem klubu najviše ne vole. To je u europskom nogometu jedna od prvih zadaća, da one budu fizički jako dobre. Na europskim utakmicama se to posebno vidi. U drugome poluvremenu smo dosta padali.

mdash;Još jedan bitan element na kojem smo bitno radili je u selekciji djevojaka. Kada sam došao ovdje one su bile dosta sitne, dakle govorimo o fizičkoj građi. Recimo, protiv Zuuml;richa se posebno vidjela ta razlika. Sada dobro znamo kakav je profil europskih igračica i u tome tražimo sebe, koliko god to možemo.

nogometplus: Imali ste ranije problema s vratarkama što često zna biti problem u klubovima. Kako ste riješili taj problem u vašoj ekipi?

mdash;Za četiri godine nisam mogao pronaći pravu vratarku. Imali smo jedne godine reprezentativku Doris Bačić koja je otišla u londonski Arsenal i otišla je iz domaćeg nogometa za godinu dana. Kod vratarki problem zna biti u visini igračice. Sada smo nakon dužeg vremena dobili vratarku koja je visoka, blizu 180 centimetara, ona je na usavršavanju kod Filipa Šušnjare. Imamo sve mogućnosti u Osijeku da napravimo dobru vratarku, a Osijek je uvijek davao dobre golmane u muškome nogometu. Malovan, Šušnjara, Žitnjak, Kardum, Vargić…

mdash; To me najviše boljelo ovih godina jer nismo mogli napraviti pravu vratarku, ali nismo imali materijal za nju. Sada smo prvi puta dobili materijal, radi se o djevojci koja je mlada, ali vrlo talentirana i s treninzima će svakako napredovati.

Klupa

nogometplus:Postali ste izbornik reprezentacije o čemu će još biti riječi na nogometplusu. Što je potrebno napraviti kako bi ženski nogomet napredovao i bolje se razvijao.

mdash; Prvo treba reći da naš nogometni savez ima jako lijepu akciju mdash; Kamp nogometnog saveza. Zagreb, Osijek, Rijeka, Split i Varaždin imaju kampove i regionalne centre gdje dolaze djevojčice od osam do deset godina i od deset do dvanaest godina. To je nešto slično kao u muškome nogometu, ti kampovi rade godinu dana. Iz velike masovnosti i velike baze doći ćemo do kvalitete i dobrih igračica.

mdash; Drugi osnovni, ali malo teži dio je postojeći kadar djevojaka u ostalim klubovima kojima bi se trebalo omogućiti da imaju uvjete kao što ima Osijek. Imamo dobra pomagala, terene i stručni rad, dok ostali to nemaju. Treba se omogućiti da ostali klubovi dobiju bolje uvjete.

mdash; Treba se omogućiti da iz postojeće mase toga što imamo kroz nekoliko godina guramo s time. Naš klub će biti nositelj kvalitete, to je jasno potpuno. Trenutno imamo desetak djevojaka vani, one imaju naše državljanstvo, a mi smo im ponudili i one će igrati za Hrvatsku.

mdash;To su nekakvi ciljevi i pravci preko kojih bi se treba hrvatski ženski nogomet razvijati. Ovom prilikom bih pohvalioHrvatski nogometni savez koji je od prošle godine uz kampove, pa do pomoći u loptama, rekvizitima sve do organizacije dvoranskog prvenstva više ulaže u ženski nogomet nego ranije. Ako bismo u postotcima govorili, to je 300% više nego što je to bilo ranije. To je ipak još minimalno u usporedbi s muškim nogometom, ali je dosadašnji maksimum za ženski nogomet.”

nogometplus:Koliko ste zadovoljni s medijskim tretmanom ženskog nogometa kod nas?

mdash; S lokalnim i regionalnim medijima imamo sjajnu suradnju. Odlično nas prate i s time smo zadovoljni. Od ostalih medija bi to moglo biti bolje, ali vjerujem da će to ubuduće biti, posebno ako se podignu uvjeti u ostalim gradovima.

Zečicama ne nedostaje motivacije

Provjerili smo i kako dišu Osječanke, razgovarali smo s nekoliko igračica koje su nam otkrile kako je to trenirati naporno, osvajati titule i kako se susreću s brojnim problemima kada su u pitanju žene i nogomet.

Maja Joak

Maja Joščak jedna je od najboljih igračica i prava “desetka”, sjajne tehnike i odličnog pregleda igre.

nogometplus:Koliko dugo treniraš nogomet? Koliko je teško boriti se s brojnim predrasudama kada su u pitanju žene i nogomet?

mdash; Nogomet treniram od svoje devete godine. Počela sam trenirati s muškima pa nisam imala tih problema. A što je karijera išla dalje ljudi su počeli sve više gledati to na pravi način. Prije je bilo to nekako balkanski zatucano, sad se ipak kreće prema pozitivnom. Ljudi vide da cure znaju, da imamo rezultate.

nogometplus: Koliko je teško održavati motivaciju i uvjerljivo pobjeđivati suparnice?

mdash; Teško je stvarno, ali motivacije nikad ne nedostaje jer sjetiš se uvijek da imaš Ligu prvaka i da je svaka utakmica novo dokazivanje. Trener nas motivira svaku utakmicu i u tome uspijevamo dosta dobro, ali nekada i ne. Treba i to reći.

nogometplus: Igrali ste Ligu europskih prvakinja. Neusporediva je razlika u ulaganju u ovaj sport kod nas i u inozemstvu. Kako ti gledaš na to?

mdash; Počelo se i kod nas ulagati, sad je tu drukčije nego prije. Recimo, u Srbiji se također ulaže dosta. Spartak iz Subotice je primjer gdje se dosta ulaže, uvjeti su dosta drukčiji. Oni imaju svoj autobus i dosta dobrih svari. Vjerojatno su vidjeli da svi ulažu pa su i oni počeli ulagati, a nadam se da će i kod nas to otići sve na višu razinu.

nogometplus:Trener kaže da ste maksimalno prisutni na svim treninzima.

mdash; Nama je to svima kao posao, meni ovo i je posao jer ništa drugo ne radim. Plaćena sam, imam smještaj i hranu i ovo mi je posao. Naravno da mi se ne piše u staž, ali ovo shvaćam kao posao i moraš se tako prema tome i odnositi.

nogometplus: Usporedbe su potpuno nezahvalne, ali uspoređujući godišnji proračun kluba i plaće nogometaša, uz sve to vi pokazujete ogroman trud i ljubav prema nogometu. Je li teško gledati na to sve?

mdash; Nije nam teško, mislim da se dečki neće ljutiti, ali oni igraju zbog novca, a mi igramo zbog ljubavi. Neki od nas uz primanja mogu preživjeti mjesec, ali mi ovo radimo iz ljubavi, dok oni igraju za novac. To je jednostavno tako.

nogometplus:Članica si reprezentacije, vaš trener je postao i izbornik državne selekcije. Može li Hrvatska napraviti iskorak u sljedećim kvalifikacijama?

mdash; Možemo napraviti iskorak. Imali smo izbornicu koja je radila jako dobar posao, imali smo dosta bodova na kraju kvalifikacija. Izbornik je već dugo s nama, dobro nas poznaje i mislim da će nas on najbolje posložiti jer je okosnica reprezentacije ekipa Osijeka. Vjerujem da će to jako dobro izgledati.

nogometplus: Suradnja s NK Osijekom?
mdash; S njima imamo jako dobru suradnju. Vratarke mogu trenirati s njima što im sigurno dobro dođe, a mi igramo protiv mlađih kategorija kluba tako da je to dosta dobra stvar.

Izabela Lojna

Izabela Lojna hrvatska reprezentativka koja igra na poziciji desnog krila također nam je odgovorila na nekoliko pitanja.

nogometplus: Kako je trenirati i koliko dugo treniraš nogomet?

mdash; U klubu sam već pet godina. Kako je trenirati? Nogomet je naša velika ljubav i naravno da onda nije teško dati sve od sebe na treninzima i utakmicama.

nogometplus: Sigurno nije lako igrati i biti maksimalno angažiran kada znaš da ovaj sport nije financijski u rangu s ostalima.

mdash; Što se tiče financija, Osijek je jedan od rijetkih klubova kod nas koji nešto isplaćuje igračicama. Svaki klub se danas bori s financijama. Nas to ne brine, mi samo igramo i to je to.

nogometplus: Igrate jako dobro. Pobjede i gol razlika su impresivni svake godine, nakon prve polusezone gol razlika je 81:1. Koliko je teško svaku utakmicu biti toliko superioran?

mdash; U svakom slučaju je teško svaku utakmicu biti maksimalno motiviran. Ove godine smo jedan pogodak primili protiv Dinama, gubili smo 1:0 i odmah nakon toga smo bili motivirani i željni pobjede. Igramo kako znamo svaku utakmicu.

nogometplus:Kako je igrati protiv europskih suparnika? Igrale ste protiv Gouml;teborga i Zuuml;richa u Ligi europskih prvakinja.
mdash; Razlika između nas i njih je prije svega u uvjetima. Oni imaju puno bolje uvjete, to je jasno. Naš trener se uvijek trudi nama osigurati najbolje uvjete što može. Trenutno je naš teren zbog snijega pod vodom pa treniramo na Gradskom vrtu. Oni nemaju takvih briga i mislim da je u tome najveća razlika.

nogometplus: Pitanje koje je postavljeno i tvojoj suigračici, trener kaže da niste propustile niti jedan trening?
mdash; Jedini što nas drži je odlična atmosfera u ekipi. Treninge ne propuštamo, osim u slučaju bolesti ili sličnih poteškoća.

nogometplus:ŽNK Osijek iz godine u godinu je sve popularniji. Prije nije bilo tako, ali svojim trudom i sjajnim rezultatima ste pokazali svima koliko ste uspješne.

mdash; Istina. Ljudi su vidjeli da smo dobre, a jako dobro su došli i nastupi za reprezentaciju. Svi su nas počeli više pratiti, a to je sve zbog naše velike ljubavi prema nogometu.

nogometplus:Reprezentacija ima novog izbornika, vašeg trenera. Što očekuješ od reprezentativnih obaveza?
mdash; Očekujemo što bolje rezultate. Igračice Osijeka su kralježnica reprezentacije, dosta smo uigrane i sigurno da neće biti problema. Nadamo se da ćemo napraviti jedan iskorak po tome pitanju.’

nogometplus: Nogometni uzor?
mdash; Uvijek mi je uzor bio brazilski Ronaldo. Sada je to Messi, a kod nogometašica Maca Maradona i Brazilka Marta koja je odlična.

Dragica Ceperni

Dragica Cepernić iskusna je članica osječkog nogometnog ponosa, a igra na desnome boku. Zanimljivo, u Slavoniju je došla iz Dalmacije, zbog nogometa.

nogometplus: Koliko dugo treniraš i kako se pripremaš za treninge i utakmice?
mdash; U Osijeku sam već 14 godina, inače sam rodom s Brača, a nogomet me dovukao ovdje. Za svaku utakmicu pronađemo novu motivaciju, bilo to prvenstvo ili kup. Želimo osvojiti sve, a treba stvarno biti maksimalno motiviran. Djevojke uvijek uspiju u tome. Recimo, želimo nekada probati ne primiti gol. Vidite i po nama da smo svi maksimalno angažirani. Nikada to nije bio problem. Ako imate zdravu i pozitivnu atmosferu rezultati će sigurno doći.

nogometplus:Usporedba s ekipama u inozemstvu?
mdash; Vidi se razlika u jednome segmentu, a to je pripremljenost. Ne iz razloga da mi ne treniramo već drukčije živimo od njih. One su profesionalke, a mi smo poluprofesionalke. Mi radimo i treniramo, a to nije lako spojiti. Po pitanju znanja i taktike smo bolje od njih. Sigurna sam u to.

nogometplus:Kakva su tvoja očekivanja od hrvatske reprezentacije?
mdash; Osim novog iskustva koje ćemo steći, očekujem i vjerujem u naš prolaz. Međusobno se svi znamo, dosta smo zajedno i znamo se u dušu. Ova generacija je dugo zajedno i to će sigurno biti važna činjenica na našoj strani.”

nogometplus:Uzor u nogometu?
mdash; Nisam opsjednuta nikakvim uzorom. Jedno vrijeme mi je Gennaro Gattuso bio jako dobar jer je bio borben, robustan i dao je uvijek sve od sebe.

nogometplus: Mnogi govore da žene i nogomet ne idu zajedno. Kako je boriti se s takvim predrasudama?
mdash; Uvijek je to pitanje bilo i bit će u glavama ljudi. Mnogi govore da je nogomet muški sport, ali mislim da polako ljudi shvaćaju da i žene igraju. Naši rezultati govore dovoljno. Osim toga postoji velik broj poslova za koje se govori da ih žene ne mogu raditi, ali ih rade. Naši rezultati pokazuju da možemo.

Violeta Baban, kapetanica

Za kraj smo ostavili kapetanicu i vrlo važnu članicu veznog reda, neumornu Violetu Baban.

nogometplus:Imala si ozljedu zbog koje si propustila važan dvoboj protiv Zuuml;richa u Ligi prvakinja. Kako je sada stanje s oporavkom?

mdash; Tako je, bila sam ozljeđena. Pukla su mi dva ligamenta u lijevom gležnju. Dogodilo se to tjedan dana prije prve utakmice Lige prvakinja i nažalost nisam mogla pomoći svojim suigračicama. Sada je to sve u redu, noga više ne boli i vratila sam se treninzima.

nogometplus: Dugo si u klubu. Kako gledaš na rezultate i uspon kluba svih ovih godina?

mdash; U Osijeku sam 17 godina. Počela sam s 13 godina trenirati, nisam mogla ranije jer nisam imala pravo na početku. Napravili smo stvarno puno u Hrvatskoj, najbolji smo klub već dugi niz godina. Svakako je bitno reći da smo napredovali na međunarodnoj sceni. U početku je sami nastup u Ligi prvaka bio odličan, a sada smo jako dobre. Svake godine podižemo se za nivo više. S obzirom na ulaganja u našem ženskom nogometu, naši rezultati su odlični. Praktički smo poluamateri.

nogometplus: Što bi se moglo napraviti kako bi se ženski nogomet dodatno razvio kod nas?

mdash; Sigurno da se može dosta toga napraviti. Kada smo vidjele u inozemstvu kakvi su njihovi uvjeti, kako se tamo ulaže i kako se doživljava ovaj sport, mi smo zaista daleko od toga. Od najmanjih nogu do najvećih uzrasta se vani posvećuje pozornost i to se sigurno vidi. Ipak, svake godine je kod nas sve bolje i bolje i nadam se da će se nastaviti s time u budućnosti.

”I sve je super. I sve je za pet. Kad si muško i voliš nogomet.” Poznati stih Pipsa u slučaju nogometašica Osijeka mogao bi biti ovakav: ”One su super, igraju za deset, žene su i vole nogomet.”


Mario Glasnović

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email