Mamić i formalno preuzeo savez? Odbor za hitnost HNS-a preuzeo funkciju Izvršnog odbora HNS-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Da Zdravko Mamić i njegovi poslušnici vladaju kompletnim hrvatskim nogometom i nije neka novost, da je takvo vladanje potkrijepljeno Pravilnicima i Statutima HNS-a i to znamo, ajučer smo vidjeli i u praksi kako se to provodi u djelo. Odbor za hitnost donio je odluku da se utakmica reprezentacije Hrvatske protiv Italije igra na Maksimiru. Zar je stvarno za susret o kojem znamo već skoro godinu dana trebalo HITNO donjeti odluku gdje se igra? Ako je vjerovati glasnogovorniku HNS-a Tomislavu Packu razlog je sljedeći:

The Ultimate Managed Hosting Platform

– Zbog roka u kojemu moramo UEFA-i prijaviti grad odigravanja utakmice i cijene ulaznica.

Na naše inzistiranje da nam pojasni zašto o ovome nije raspravljao Izvršni odbor, jer se skoro godinu dana zna i za utakmicu i za rokove po kojima četiri mjeseca prije susreta treba UEFA-i javiti domaćina susreta, dobili smo pojašnjenje:

– Dopustite da čelništvo Saveza bira kada će donijeti određene odluke i da za to ima svoje razloge, dok god su te odluke usklađene s propisima, u ovom slučaju s propisima Uefe.

Pojasnio je i glansogovornik da nema tu nikakvog kršenja Statuta i pravila igre:

– Odluka nije donesena mimo Izvršnog odbora jer Odbor za hitnost, osim izuzetaka navedenih u Statutu, ima ovlast donositi odluke kao i Izvršni odbor.

Jasno nam je da nema nikih problema,još od travnja 2014. godine, kada smo analizirali sve izmjene Statuta HNS-a. Po novome Statutu izbacili su obvezu da se Izvršni odbor sastaje svaka dva mjeseca, kao i onu da Odbor za hitnost može raspravljati samo o hitnim stvarima – pa tako sada oni mogu raspravljati o svemu u svojoj nadležnosti (a to nije malo, jer skoro sve bitne odluke za domaća natjecanja i nogomet verificira ovo tijelo). Da ne bi bilo zabune zašto je to napravljeno pojasnit će vam i brisanje odredbe po kojem Izvršni odbor verificira odluke Odbora za hitnost. Dakle što se donese na Odboru za hitnost, koji se može sastajati i kada nešto nije hitno, to postaje zakon.

Da biste bolje razumjeli kako funkcionira HNS treba krenuti od dna. Nogometni klubovi čine nogometni savez i to onaj Županijski. Predstavnici klubova na skupštini županijskog saveza biraju Izvršni odbor svog saveza, a potom i predstavnike za Skupštinu HNS-a, kao i županijskog kandidata za Izvršni odbor HNS-a. Skupština HNS-a (ima 40-ak zastupnika), među svim prijedlozima županijskih saveza, izabere 16 ljudi u Izvršni odbor HNS-a, te predsjednika saveza.Također biraju i izvršnog predsjednika.Predsjednik zatim predloži, od 16 članova Izvršnog odbora, one koji će biti dopredsjednici. Svi oni (predsjednik HNS-a, 5 dopredsjednika i izvršni predjednik) automatizmom ulaze u Odbor za hitnost. Pojednostavljeno kada je Skupština HNS-a izabrala Šukera on je praktički sastavio kompletan Odbor za hitnost, odbor koji od prošlog ljeta može donijeti sve odluke u nadležnosti HNSa.

Odbor za hitnost čine predsjednik Davor Šuker, izvršni predsjednik Damir Vrbanović i dopredsjednici Izvršnog odbora HNS-a: Zdravko Mamić (GNK Dinamo, Zagreb), Damir Mišković (HNK Rijeka), Ante Vučemilović Šimunović (predsjednik Osječko-baranjskog županijskog saveza, natjecateljska komisija HNS-a, Osijek), Ante Kulušić (sudačka komisija, Šibenik) i Đuro Bukvić (predsjednik Virovitičko-podravskog županijskog saveza, Lukač).

O tome koliko je zaista potrebno da Odbor za hitnost na dnevnoj bazi uopće djeluje unutar saveza svjedoči još jedna jučerašnja odluka, a odnosi se na prigovor iz NK Osijeka na loše suđenje u Prvoj HNL, kojeg je Odbor za hitnost proslijedio Komisiji nogometnih sudaca, ali i KONSTATIRAO “kako je razina suđenja ove sezone podignuta na višu razinu te da suci i sudačka komisija imaju povjerenje Saveza.”. Što li je hitno bilo da prigovor zaprima Odbor za hitnost također nam je pokušao pojasniti glasnogovornik:

– Odbor za hitnost ne bavi se prigovorom, nego je konstatirao kako je prigovor zaprimo te ga proslijedio Komisiji nogometnih sudaca. Odbor za hitnost je samo ponovio ranije izrečeni stav Saveza o radu svih komisija, a to je da treba djelovati isključivo sukladno propisima i time daje podršku Komisiji u radu kako se ne bi obazirala na bilo kakve pritiske, uključujući i medijske.

S obzirom da posljedice uzurpacije i privatizacije nogometa možemo vidjeti u Dinamu, ukoliko se nešto dramatično ne dogodi u domaćem nogometnom savezu očito nam prijeti jednaka Dinamova kataklizma i na nacionalnom nivou.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email