Mamićev Al Ain bez licence za AFC Ligu prvaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Emiratski Al Ain, kojeg s klupe vodi Zoran Mamić, nije osigurao licencu za nastup u 37. izdanju Azijske Lige prvaka, natjecanju od kojeg se Mamićeva momčad u ovogodišnjem izdanju oprostila četvrtfinalnim 3-0 porazom, od saudijskog finalista Al Hilala.

Odlukom Prvostupanjskog tijela za licenciranje emiratskog Odbora za ligu (Pro League Commitee) od trinaest emiratskih klubova koji su aplicirali za licence koje bi im omogućile nastup u sljedećem kontinentalnom klupskom natjecanju, samo njih pet je ispunilo minimalne uvjete licenciranja (Al Dhafra, Al Nasr, Al Wasl, Emirates i Sharjah), dok su Al Jazira i Al Wahda dobili privremene licence (ukoliko ne ispune zadane kriterije u definiranom roku biti će im ukinte), a čak šest klubova nije ispunilo najniži (Silver) kriterij:  Al Ain, Bani Yas, Dibba, Ittihad Kalba i Hatta.

Shabab Al Ahli, prvak iz sezone 2015/2016, licencu nije osigurao jer jedan od klubova (SA Dubai) s kojim se u ovoj godini fuzirao u novoosnovani Shabab Al Ahli Dubai, nije registriran minimalno dvije godine prethodno aplikaciji za licencu.

Iako je Al Ain prošlu sezonu, na temelju čijih ostvarenja konkuriraju za AFC LP 2018, završio na četvrtom mjestu, jedno ispod onog koje vodi u Ligu prvaka, s obzirom na fuziju trećeplasiranog Shaabab Al Ahli Dubaija, očekivalo se da će njegovo mjesto popuniti upravo Mamićeva momčad. Ipak, finalist prošlogodišnjeg izdanja najvećeg azijskog klupskog natjecanja (do kojeg ga je odveo današnji izbornik Hrvatske – Zlatko Dalić), nije osigurao barem privremenu licencu, te će umjesto njih u natjecanje šestoplasirani iz prošle sezone – Al Nasr, koji je za razliku od petoplasirane Al Wahde (privremena licenca), ispunio sve uvjete licenciranja.

Velik je ovo udarac klubu čiji je predsjednik jedan od najbogatijih ljudi Emirata – princ Abu Dhabija i zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga UAE-a; Mohammed bin Zayed Al Nahyan. S obzirom na to da je proces licenciranja za 37. izdanje AFC Lige prvaka počeo u kolovozu 2016. godine, te su klubovi u komunikaciji s tijelom odgovornim za licenciranje bili sve do rujna ove godine, teško je očekivati da će Al Ain u žalbenom postupku osigurati licencu. Posebno kada se u obzir uzme činjenica da je od sezone 2016/2017 AFC (Asian Football Confederation) za sve svoje članice uveo sustav CLAS (Club Licensing Administrative System) putem kojeg konstantno provjeravaju rad tijela nacionalnih saveza zaduženih za licenciranje klubova.

Navedenome u prilog ide i činjenica da je tijelo Saudi Pro League-a, dan nakon što je Al Ainu i ostalima uskraćena licenca, objavio da se nijedan od dva saudijska velikana – Al Ittihad i bivši Mamićev klub Al Nassr – nije žalio na odluke prvostupanjskog tijela, čime je potvrđeno da u sljedećem izdanju najvećeg azijskog klupskog natjecanja nećemo gledati ni njih.

Sličnih ‘senzacija’ moglo bi biti još diljem Azije, s obzirom da je AFC tek uvođenjem spomenutog sistema CLAS dobio uvid u ono što tijela nacionalnih saveza zaista rade i vrednuju pri postupku licenciranja. Nogomet u Emiratima je, usprkos velikom novcu koji se ulaže, i dalje na poluprofesionalnoj razini, čemu u prilog govori i činjenica da, od uvođenja sustava licenciranja u sezoni 2012/2013, nikada svih 14 klubova, koliko ih se do ove sezone natjecalo u Arabian Gulf League, nije ispunilo minimalne uvjete licenciranja. Dapače, da bi dobili pravo nastupa u domaćoj ligi, emiratski klubovi moraju samo aplicirati za licencu, ne i ispuniti uvjete licenciranja. Upravo usklađivanjem s rigoroznijim AFC propisima licenciranja, te provođenjem istih emiratski Odbor za ligu nastoji pridonijeti zdravoj profesionalizaciji klupskog nogometa u državi.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email