Marijan Kustić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Foto: Luka Mladinić
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši saborski zastupnik HDZ-a Marijan Kustić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer u imovinsku karticu nije prijavio ručni sat čija je vrijednost veća od 30.000 kuna.

Usprkos kršenju zakona za Kustića neće biti sankcija jer mu je 5. travnja 2019. godine istekao mandat saborskog zastupnika pa više nije državni dužnosnik, objavio je HRT. Kustić je Hrvatski sabor napustio kako bi od Damira Vrbanovića preuzeo funkciju izvršnog direktora HNS-a, a kako bi se to moglo ostvariti Skupština saveza prethodno je izglasala izmjenu statuta koji je do tada propisivao da izvršni direktor Saveza mora imati visoku stručnu spremu. Kustić ima završenu srednju stručnu spremu, odnosno ugostiteljsko-turističku školu.

Izvršni direktor HNS-a sat marke Panerai Luminor GMT, čija je cijena 7.500 dolara, odnosno oko 48.000 kuna u imovinsku karticu je prijavio tek u veljači 2019. godine nakon što mu je upit o tome poslala medijska kuća N1. Tom prigodom je pojasnio da je sat kao poklon od obitelji dobio 2017. godine te nije bio svjestan njegove točne vrijednosti pa ni obveze da ga je dužan unijeti u imovinsku karticu obzirom da se radi o pokretnini čija vrijednost prelazi 30.000 kuna.

Visokopozicioniranom članu HNS-a ovo nije prvi sukob sa zakonom. U svibnju prošle godine nakon postignute nagodbe osuđen je na deset mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog izazivanja prometne nesreće koja se dogodila u lipnju 2018. godine na cesti kod mjesta Bobota nedaleko od Vukovara. Policijskim očevidom tada je utvrđeno da je Kustić upravljao osobnim vozilom marke BMW zagrebačkih registracijskih te se nije zaustavio na obavezni znak zaustavljanja udarivši u Peugeot, a tom prilikom je nastradao i Punto. U sudaru je ukupno pet osoba ozlijeđeno, a od toga dvije teže. Jedan od njih je bio i Tomislav Madžar, tadašnji savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za zdravstvo i sport, koji je bio Kustićev suvozač. Madžar i Kustić su prethodno sudjelovali na svečanoj dodjeli Trofeja Hrvatskog nogometnog saveza koja se u sklopu Dana hrvatskog nogometa održala u Hrvatskom domu u Vukovaru.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email