Marko Matoc više neće suditi Prvu HNL

Foto: Luka Mladinić

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste sudaca za jesenski dio nove sezone Prve HNL, Druge HNL i završnice Hrvatskog nogometnog kupa. Elitna, prva i druga odnosno razvojna skupina glavnih sudaca će u idućoj sezoni brojati ukupno 33 arbitara što je osam više u odnosu na start prethodne sezone.

Najveća promjena je da u ulozi glavnog i VAR suca više nećemo gledati Marka Matoca iz Zaprešića dok VAR sudac više neće biti Goran Gabrilo iz Splita. Degradaciju su pak doživjeli Marin Vidulin (Kanfanar) i Ivan Vučković (Zagreb) koji su iz prve premješteni u drugu skupinu sudaca.

Elitna skupina broji šest sudaca, a to su Ivan Bebek (Rijeka), Dario Bel (Osijek), Fran Jović (Zagreb), Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), Duje Strukan (Split) i Mario Zebec (Cestica). Podsjetimo da je početkom ove godine iz ove skupine degradiran Tihomir Pejin umjesto kojeg je promoviran Dario Bel.

U prvoj skupini nalaze se četiri suca, što je čak četiri manje u odnosu na prije godinu dana. Riječ je o Anti Čuljku (Zagreb), Dariju Kulušiću (Šibenik), Zdenku Lovriću (Đakovo) i Tihomiru Pejinu (Donji Miholjac), a u ovoj skupini više nisu Damir Batinić koji je otišao u mirovinu, Marko Matoc, Ivan Župan koji je odlučio prestati sa sudačkom karijerom te Marin Vidulin i Ivan Vučković koji su premješteni u drugu skupinu sudaca.

Druga odnosno razvojna skupina sudaca uz spomenute Vidulina (Kanfanar) i Vučkovića (Zagreb) broji još 21 suca, a to su Ivan Antunović (Velika Gorica), Ante Bundović (Bjelovar), Andrej Burilo (Osijek), Marko Cestarić (Sisak), Ante Čulina (Zagreb), Ivan Čužić (Velika Gorica), Toni Dadić (Zagreb), Mateo Erceg (Benkovac), Ante Jurić (Split), Patrik Kolarić (Čakovec), Tino Krečak (Velika Gorica), Domagoj Kurtović (Osijek), Marino Majstrović (Split), Ivana Martinčić (Koprivnica), Dražen Matasović (Đakovo), Ivan Matić (Osijek), Goran Pečarić (Zagreb), Antonio Škobić (Osijek), Ante Terzić (Podstrana), Jakov Titlić (Potravlje – Hrvace) i Marin Turčin (Trsteno – Tuhelj).

Kada je u pitanju lista pomoćnih sudaca ona je u odnosu na prije godinu dana smanjena za četiri suca te će u novoj sezoni ukupno brojati 24 imena koja su raspoređena u elitnu skupinu s 10 sudaca te prvu skupinu koja broji 14 sudaca.

U elitnoj skupini pomoćnih sudaca zabilježena je jedna promjena pa je umjesto umirovljenog Ivice Modrića napredovanje dobio Luka Pušić (Zagreb) dok se na njoj i dalje nalaze Jerko Crnčić, Vedran Đurak, Borut Križarić, Goran Pataki, Goran Perica, Hrvoje Radić, Kruno Šarić, Marjan Tomas i Bojan Zobenica.

Prvu skupinu elitnih sudaca čine Željko Bučar, Alen Jakšić, Ivan Janić, Nikola Kečkiš, Tomislav Keglević, Dino Knez, Anto Marić, Ivan Mihalj, Kristijan Novosel, Luka Pajić, Sanja Rođak Karšić, Marko Stolnik, Vice Vidović i Dejan Vuković. Na listi pak više nisu Dejan Berger, Robi Kezele, Goran Loparac te Mario Pepur.

Kad je u pitanju lista VAR sudaca ona je smanjena za dva imena, a to su Goran Gabrilo i Marko Matoc koje tako više nećemo vidjeti na prvoligaškim utakmicama. O video tehnologiji će dalje brinuti Ivan Bebek, Dario Bel, Fran Jović, Igor Pajač, Tihomir Pejin, Duje Strukan, Marin Vidulin, Ivan Vučković i Mario Zebec.

Smanjenje za dva suca je doživjela i lista AVAR sudaca pa taj posao više neće obavljati Ivica Modrić i Tomislav Petrović koji su preselili u Komisiju nogometnih sudaca, a na listi se i dalje nalaze Jerko Crnčić, Vedran Đurak, Miro Grgić, Robi Kezele, Borut Križarić, Igor Krmar, Goran Pataki, Goran Perica, Kruno Šarić, Marjan Tomas i Bojan Zobenica.

Kad je u pitanju lista kontrolora suđenja za jesenski dio natjecateljske sezone 2021./22. ona će brojati 20 imena što je četiri više u odnosu na prije godinu dana. U elitnoj skupini se nalaze Draženko Kovačić, Bruno Marić, Ivica Modrić, Tomislav Petrović, Igor Pristovnik, Vlado Svilokos, Ante Vučemilović, Domagoj Vučkov i Šime Vukić dok su u prvoj skupini Šime Bugarija, Dalibor Conjar, Alen Gerek, Domagoj Ljubičić, Dragutin Karlo Poljak, Tomislav Šetka, Zlatko Šimčić, Alojzije Šupraha, Mauro Tomišić, Danijel Trampus i Miroslav Vitković.

Broj delegata je i dalje ostao na brojci od 34 pa će taj posao obavljati Robert Balen, Mladen Bukal, Damir Bogdanović, Vicko Bućan, Tihomir Čalić, Žarko Čanađija, Stipe Doljanin, Krešimir Glavina, Marko Ilijašev, Davor Ivić, Jakov Juretić, Ivan Jurina, Mladen Jurišić, Dalibor Kajinić, Darko Kolesarić, Dario Mrzljak, Krunoslav Moslavac, Zoran Pandža, Blaž Pezo, Ante Podnar, Željko Podrug, Dražen Posavec, Josip Pulić, Milan Rukavina, Ivan Smokrović, Zlatko Stanković, Damir Stipković, Martin Šarić, Željko Ukić, Antun Valić, Ante Vučemilović, Ivan Vukojević, Jure Zečević i Stjepan Žugaj.

Povjerenik natjecanja Prve HNL je i dalje Josip Brezni, disciplinski sudac Alan Klakočer, povjerenik za suđenje i određivanje VAR i AVAR sudaca Ivan Novak, povjerenik za određivanje kontrolora Ante Kulušić, povjerenik za sigurnost Miroslav Marković, a tehnički tajnik Josip Tomaško.

Izvršni odbor HNS-a utvrdio je i naknade za suce, delegate, kontrolore na utakmicama Prve HNL, Druge HNL te Hrvatskog nogometnog kupa gdje nije bilo promjena u odnosu na prethodnu sezonu.

Glavni sudac će tako po jednoj utakmici Prve HNL te od četvrtfinala kupa zarađivati 2.800 kuna, pomoćnom sucu pripada 1.800 kuna, a četvrtom sucu 700 kuna. VAR sudac će primati 1.800, a AVAR 1.200 kuna dok je za delegata i kontrolora suđenja predviđeno po 1.100 kuna.

Kad je Druga HNL u pitanju glavni sudac ima pravo na 1.000 kuna po susretu, njegovi pomoćnici po 700, a četvrti sudac dobiva 200 kuna. Kontrolor suđenja i delegat imaju naknadu od po 500 kuna.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter