Marseille ponovno kažnjen zbog kršenja financijskog fair playa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Francuski prvoligaš Olympique Marseille ponovno je kažnjen zbog kršenja financijskog fair playa. Ovaj put se radi o kršenju nagodbe koju su s UEFA-om sklopili u lipnju 2019. godine. Klub će tako morati platiti tri milijuna eura kazne te će se trajno odreći 15% prihoda od sljedeće dvije sezone u europskim natjecanjima (2020./21 i 2021./22.).

U prekinutoj sezoni Ligue 1 Marseille je zauzeo drugo mjesto na ljestvici te će u sezoni 2020./21. igrati grupnu fazu Lige prvaka. Vodstvo kluba nakon izrečene kazne može odahnuti jer se spekuliralo da će ih UEFA, poput nedavno turskog Trabzonspora, izbaciti iz europskih natjecanja.

Osim financijskih posljedica UEFA je za Marseille uvela i ograničenje broja igrača koje mogu prijaviti za europska natjecanja u sljedeće tri sezone, umjesto 25 nogometaša na A listu će moći uvrstiti dva manje.

Podsjetimo da je Marseille 2019. godine s UEFA-om sklopio nagodbu prema kojoj je između ostaloga kažnjen s dva milijuna eura. Tom prilikom su se i obvezali da će proračunski deficit do 2021. godine smanjiti ispod 30 milijuna eura, a 2022. godine ga dovesti na nulu. Također su imali obvezu troškove zaposlenika i registracije igrača ograničiti ispod razine prihoda za 2020. i 2021. godinu.

Kršenjem nagodbe ona je stavljena van snage tako da aktualnog doprvaka Francuske očekuje izazovno razdoblje u kojem će morati regulirati poslovanje kako u budućnosti ne bi bio izbačen iz europskih natjecanja. Tome će im pomoći i privremeno labavija pravila UEFA-e u vezi financijskog fair playa koja je Izvršni odbor izglasao zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter