Milanu, Galatasarayu i Interu vise europska natjecanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon zbog kršenja financijskog fair playa kažnjenih klubova u ožujku i travnju (Sion, Tirana, Irtysh, Vojvodina) prijetnja se pojavila i velikanima. Prema još neslužbenim informacijama Milanu je odbijena nagodba te će u lipnju biti kažnjen izbacivanjem iz europskih natjecanja, dok Galatasaray i Internazionale imaju još uvijek priliku izbjeći najgori scenarij ukoliko se usklade s financijskim fair playom UEFA-e.

Galatasaray je još od 2014. godine u procesu pojačanog monitoringa financija, kažnjeni su bili 2016. godine, a za iduću sezonu konačnu odluku će saznati idući mjesec. U ožujku su održali prezentaciju u UEFA-i gdje su na 50 stranica prikazali iduće 3 godine poslovanja.

Internazionale ulaskom u Ligu prvaka ima velike obaveze prema drugim klubovima, zbog aktiviranja posebnih klauzula i govori se o velikoj rasprodaji ekipe kako bi se namirile obveze prema financijskom fair playu (40 milijuna eura). Osim te strane postoji i ona sponzorska koja je opet vezana uz plasman u Ligu prvaka te donosi određena dodatna sredstva. Volvo, BWin, Suning u manjem omjeru, ali Nanjing od 3,5-5 milijuna eura, Nike i Pirelli do 13 milijuna eura, i najviše Beijing Yixinshijie Culture Development od čak 33 milijuna eura za 2 uzastopna plasmana u Ligu prvaka. UEFA sada pregledava sve te ugovore jesu li protivni finacijskom fair playu te će donijeti konačnu odluku 30. lipnja.

Milan je najgore prošao, i najvjerojatnije će biti kažnjen izbacivanjem iz Europske lige. CFCB ga je prijavio Sudačkoj komori bez prijedloga nagodbe. Osim toga prijeti im kazna oduzimanja prava potpisivanja novih ugovora za dva prijelazna roka te velika financijska kazna.

Panathinaikos i Irtysh su već prije kažnjeni jednom sezonom nenastupanja u UEFA natjecanjima u iduće 3 godine (u koje se prvo kvalificiraju), Sion u iduće 2 godine, uz financijske kazne. Vojvodina i Tirana kažnjeni su samo financijski. Svi klubovi su i dalje u procesu pojačanog monitoringa.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email