Search
Close this search box.

Mini vatreni: Imaju li svi jednaku šansu?

Branko Murić, otac mladog nogometaša Roberta, javno je prozvao izbornika U19 reprezentacije Zorana Vulića zbog izostavljanja svog sina s popisa reprezentativaca za predstojeće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Grčkoj. Kao razlog je naveo utjecaj Zdravka Mamića, a Vulić odgovara da Robert još uvijek nije dovoljno spreman. Istražili smo vrijede li jednaka pravila za sve.

“Pozvat ćemo Murića kad ulovi zalet u Ajaxu”. Tim je riječima Zoran Vulić odgovorio na medijske prozivke. Odnos Murića i Mamića je već duže vrijeme pogoršan i pod lupom javnosti, a uzrok tome je odlazak mladog nogometaša u inozemstvo tako da je Dinamo u tom transferu ostao bez značajnije odštete (o čemu smo pisali). Sve je kulminiralo početkom ove godine kad je Branko Murić sa zastupnicima svog sina podnio prijavu protiv Zdravka Mamića pod optužbom da im je prijetio smrću.

Obrazloženje Zorana Vulića dodatno je prisnažio tehnički direktor HNSmdash;a Romeo Jozak riječima da Robert nema potrebni kontinuitet u nastupima za svoj novi klub Ajax. Zaista možemo reći da mladi nogometaš nema značajnu minutažu i da tek lovi formu nakon dugotrajne pauze. Tako je ove sezone upisao tri nastupa (i jedan zgoditak) i ukupno 130 minuta u igri za mladu momčad Ajaxa koja se natječe u drugom rangu nizozemskog nogometa. Uz to je odigrao čitavu utakmicu protiv PSGmdash;a u sklopu UEFAmdash;ine juniorske Lige prvaka koja ove sezone bilježi svoje drugo izdanje.

Međutim analizom klupske minutaže za igrače koji su pozvani za kvalifikacijski turnir koji se od 7. do 12. lipnja igra u Sinju, Dugopolju i Šibeniku i na kojem uz Hrvatsku nastupaju još i Estonija, Island i Turska došli smo do spoznaje da ima igrača koji u ovoj sezoni nemaju nijedan nastup ili su “skupili” manje minuta od Roberta. Tako Dario Miškić (golman), Petar Mamić (lijevi bočni) i Bojan Knežević (veznjak) nemaju nijedan nastup za drugu momčad Dinama koja se natječe u 3. HNL Zapad, dok Franjo Prce (stoper) i Frane Bitunjac (veznjak) nisu upisali nijednu minutu u talijanskoj Primaveri. Minutažu manju od Roberta Murića imaju Lorenco Šimić (stoper), Marko Stolnik (stoper), Josip Bašić (desni bočni), Marko Matić (napadač) i Fran Brodić (napadač). Spomenimo i to da je i Fran Brodić nenadano, kao i Murić, otišao iz Dinama iskoristivši izigravanje pravila FIFAmdash;e koje su u Dinamu pokušavali s ugovorima duljim od tri godine. I Šimić iz Hajduka je bio van momčadi dok su trajali pregovori oko potpisa profesionalnog ugovora, dok je Franjo Prce odbio ponuđeniugovor te je svoju sreću potražio s druge strane Jadranskog mora.

Sigurno da kod određenih nogometaša postoje opravdani razlozi zašto nisu igrali više i sigurno da među njima ima dovoljno kvalitetnih za poziv. Također nije ni uputno da uspoređujemo igrače koji igraju na različitim pozicijama u momčadi jer nije za svako mjestokonkurencija jednako zaoštrena, ali se ipak postavlja pitanje zašto kriteriji nisu jednaki za sve. Zašto se minutaža koju Robert Murić ima u svom kluba gleda kroz drugačije naočale od minutaže nekih drugih pozvanih igrača? Je li Branko Murić u pravu kad kao razlog nepozivanja svog sina vidi utjecaj prvog dopredsjednika Saveza i izvršnog predsjednika Dinama? Pogledajte minutaže pozvanih reprezentativaca:


Karlo Propadalo, MODD


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter