Minuta šutnje i licemjerje iz Sudijske Arabije

minuta šutnje
Ilustracija Foto: Free
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Saudijske Arabije odlučili ignorirati minutu šutnje za poginule Australce na utakmici u Adelaideu. Podsjetimo u utakmici između Socceroosa i Saudijaca odigranoj u sklopu azijskih Kvalifikacija za SP 2018. domaćini su tražili od azijske konfederacije (AFC) održavanje minute šutnje u spomen poginulim sunarodnjacima u terorističkom napadu u Londonu. Riječ je o uobičajenom zahtjevu i gesti, koja se (nažalost) često koristi uoči utakmica međunarodnih ekipa, svugdje pa tako i u Aziji. Nakon odobrenja uslijedilo je odbijanje igrača gostiju da sudjeluju u činu odavanja počasti, jer to nije u njihovoj tradiciji. Sara Zelenak i Kirsty Boden, australske su državljanke ubijene u Londonu gdje su živjele i radile. Australski Savez je poštovao proceduru te su dobili suglasnost za minutu šutnje od azijske konfederacije, ali očito ne i od službenih osoba te igrača Arabije, koji su nastavili se istezati, trčkarati po terenu. Uz dužni spomen jednog igrača, Salman al-Faraja, koji se okrenuo prema zagrljenim Australcima, i uz sklopljene ruke, čini se, održao vlastiti čin poštovanja prema preminulima. https://www.youtube.com/watch?v=22ruOWrcVFs Društvene mreže su zaglušene osudama čina Saudijskih igrača, koji su, ako je vjerovati komentaru australskih novinara, odbili sudjelovati u minuti šutnje. Da stvar bude čudnija službene osobe reprezentacije nisu željele sudjelovati u gesti ni uz dodatni nagovor australskog Saveza pa niti nakon što je AFC odobrio cijelu ceremoniju. U domaćim medijima čitamo i objašnjenje da je minuta šutnje nešto što je nespojivo sa saudijskom i širom islamskom tradicijom, ali ostaje pitanje kako su se onda minute šutnje održavale diljem arapskog Zaljeva nakon smrti saudijskog kralja Abdullaha? Na slici se vidi i kako igrači saudijskog Al-Ahlija stoje zagrljeni na centru tijekom ceremonije minute šutnje na susretu s Barcelonom u Dohi 13.prosinca 2016.godine. Pa ni općenito za azijski dio svijeta nije neuobičajeno održavanje minute šutnje kao što je bio slučaj zbog poginulih u Mjanmaru? Da bi prije svega mogla biti riječ o političkoj odluci “s vrha” svjedoči i primjer izbornika Berta Van Marwijka, Nizozemca na klupi Saudijaca, koji se zavalio duboko u stolicu, iskazavši prije svega lojalnost prema svom poslodavcu i novcima koje prima, a nikako ne vlastitoj kulturi i tradiciji. U petak je izišlo i priopćenje saudijskog Saveza, koji su na kraju izrazili bezrezervnu ispriku zbog događaja.

Igrači nisu htjeli ni na koji način pokazati nepoštovanje prema uspomeni na žrtve ili uznemiriti njihove obitelji, prijatelje ili bilo koga drugog pogođenog zločinom. Saudijski savez osuđuje svaki terorizam i ekstremizam i izražava najiskreniju sućut obiteljima svih žrtava te Vladi i narodu Ujedinjenog Kraljevstva“.
http://www.thesaff.com.sa/ Iza utakmice je sasvim sigurno ostao gorak okus u ustima. Bez obzira na vlastita, nacionalna, vjerska ili ina uvjerenja, uvažavajući sve spomenuto, potrebno je ipak poštivati i tradiciju i uvjerenja domaćina, baš onako kao što od stranaca tražiš da to čine u tvojoj vlastitoj zemlji. Sve drugo su jednostavno licemjerna i promašena obrazloženja.

Edo Zdravković

]]>


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email