Mogu li bivši reprezentativci “spasiti” Cibaliju?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon dobre igre u Splitu protiv Hajduka, te pobjeda protiv Varaždina i Slaven Belupa, momčad Cibalije u dobrom se raspoloženju priprema za sljedeći prvenstveni ispit u kojem će u nedjelju biti gost Rudešu. Paralelno s bitkom na terenu, vodi se i borba u poslovanju kluba koja je u proteklih nekoliko godina daleko od jednostavne.

U proteklom su se razdoblju u više navrata uz Cibaliju vezali mogući investitori i zainteresirani ulagači. Ipak, samo jedni se mogu nazvati ozbiljnima ili barem ozbiljno zainteresiranima. Riječ je, dakako, o trojici bivših hrvatskih reprezentativaca; Borisu Živkoviću, Goranu Vlaoviću Mariju Staniću, koji su se prvi put u vezu s vinkovačkim prvoligašem dovodili još u drugoj polovici 2016. godine kada su prvi put posjetili Vinkovce, neposredno nakon što je Cibalia ponovno zaigrala u svom starom društvu.


Navedeni trojac pokretačka je inicijativa BGM sporta, kako sami navode, vodeće međunarodne nogometne agencije koja pruža profesionalne poslovne odnose kako etabliranim, tako i mladim igračima te klubovima i ostalim sudionicima u sportskom i poslovnom pristupu nogometu. Kako se saznaje, što je u Vinkovcima već i javna tajna, postoji i konkretna brojka koja većini navijača i simpatizera vraća osmijeh na lice – 7,5 miljuna eura koji bi u klub bili uloženi u narednih pet godina, odnosno iznos koji u navedenom periodu pokriva proračun kluba i osigurava mirno poslovanje. Pregovori između bivših hrvatskih reprezentativaca i Cibalije ozbiljniji su postali još početkom kolovoza, no cijela situacija ipak je još uvijek daleko od dogovorene.

Mora se priznati, u posljednjih nekoliko mjeseci napravljen je velik posao barem kada su u pitanju dugovanja prema sadašnjim igračima. S obzirom da su tijekom četvrtka, jednako kao i radnoj zajednici, isplaćene i plaće za kolovoz, ne tako davna višemjesečna kašnjenja s isplatama svela su se na minimum. Iako, uz napomenu kako su dobrim dijelom pomogla i sredstva presumjerena od Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno UEFA-ina naknada koja se, istina, u te svrhe ne bi smjela koristiti. Problem, međutim, predstavljaju stara dugovanja, posebno prema igračima koji više nisu dio nebeskoplave svlačionice, ali i predstečaj koji je pokrenut još 2014. godine. Na naplatu stižu još samo dvije rate, ali ukupnog iznosa od preko milijun kuna.

Uspoređujući upravo tu 2014. godinu i u predstečaju navedeni dug od gotovo 11 milijuna kuna s današnjom situacijom, lako je zaključiti kako Cibalia nije napravila značajniji napredak jer ukupna dugovanja danas, kada je predstečaj već pri samom kraju, iznose tek nešto manje. Upravo zbog toga, privatni ulagač očito se čini kao jedino rješenje na putu prema ponovnom postavljanju zdravih temelja. Grad Vinkovci, odnosno većinski vlasnik koji je nakon preoblikovanja imao 71%, a danas 56% udjela, ionako preopterećen, uz zadovoljavajuću ponudu ne bi imao ništa protiv. Čekajući više informacija, bit će svakako zanimljivo vidjeti i koji su zahtjevi potencijalnog ulagača, a sigurno je tek, prema službenom odgovoru, kako BMG sport općenito nije zainteresiran za ulazak u vlasničku strukturu klubova.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter