Može li seny zaživjeti u Hajduku?

Joan Carrillo
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dalmacija je takva, najblaže rečeno žestoka i emotivna. Teško je to objasniti svima koji tu ne žive ili samo ponekad dođu u onih par ljetnih mjeseci kada postanemo centar države. Ovdje emocije idu do maksimuma u trenutku, rijetko tko je odmjeren ili baš centriran. Zapalimo se u sekundi, intezivno, strasno i do krajnosti, žestine ovdje nikada ne manjka. Lišeni smo promišljenosti, reagiramo na prvu loptu, burno, gotovo bih rekao bez taktičke zrelosti. U jednom trenutku smo na vrhu, a onda se strmoglavimo brzo i nezaustavljivo u konstatnom vrludanju između krajnosti. Na poluvremenu utakmice protiv Intera smo bolji od Barcelone, a nakon 2:2 nitko ne vrijedi. Sve to triba polit petrolejen i užgat! Teško je, ako i nemoguće, uopće vrednovati taj emotivni specifikum Dalmacije i Hajduka. Emocija i žestina, koje su održale klub na životu u njegovim najtežim danima, ponekad su značile i tvrdokorno i tvrdoglavo zatvaranje u vlastiti mikrokozmos splitskog kampanilizma. Sjetimo se samo do groteske dovedene sintagme o “poznavanju mentaliteta” zbog kojega se a priori odbijalo one koji nisu odavde. Jer eto neće razumijeti mentalitet. A onda je sa istih toplih obala zajedničkog nam Mediterana i Mentaliteta došao čovjek, koji je u ovaj ludi, iskričavi, euforiji i emotivnim krajnostima skloni klub (i regiju) donio elemente jednog sličnog, a potpuno različitog poimanja svijeta i stvarnosti. Joan Carrillo u Split je doveo naznake drugačijeg juga. Katalonsku razboritost, razum, smirenost, kontrolu.

Balans je to između pluseva i minuseva, u svakom pogledu. Idealna mjera između svega onoga dobroga i lošega što nas kroz svakodnevne odluke prati. Kod nas Katalonaca, smatram, u svakodnevnom životu, poslu, nema puno oscilacija, sve gledamo kroz puno širu sliku.
Prije utakmice sa bugarskim Levskim, dok smo mi navijači oscilirali u klasičnom ljetnom ritmu, Katalonac je nastupio s neočekivanom i nedoživljenom mirnoćom. Bez naznake panike, ali i bez klasičnog pozivanja publike da bude 12. igrač:
Mi znamo što nam je raditi. Ja vam samo želim predočiti našu situaciju. Kao kad student ide na ispit i sve je naučio. Svo si gradivo prošao. Ideš na ispit miran. Tako i mi. Ako nisi naučio, e, onda je drugačije. Mi jesmo. Sve smo naučili!
I onda dodatno pojašnjava:
Ofenziva i balans. Napadati za golove, ali s ravnotežom. Da se razumijemo, osjećam silnu odgovornost za rezultat, za navijače i klub. Ali ja moram kontrolirati emocije. Ako sam ja nervozan, onda su nervozni i igrači. A to ne bi bi bilo dobro, to ne smije biti.
I nekako baš u tim riječima o kontroli emocija ukazao se sentiment pravog Katalonca pa čak i kada navija za Espanyol. Iako južnjaci, ljudi s mora, baš kao i Dalmatinci, razvili su posebno shvaćanje svijeta i života. Nešto što ih čini različitima od Španjolske, ali rekao bih i ostatka vatrenog Juga i Mediterana. Seny je njihova differentia specifica, izraz, koji u katalonskoj kulturi označava mudrost ili zdrav razum, u širem smislu dobru promišljenost, smirenost, svjesnost i spremnost da se djeluje na osnovama samospoznaje. Ako ovo sve zvuči previše filozofski onda je to zaista tako, jer seny je katalonska filozofija života. Bez seny-a ostaje samo emocija, a ona vodi u ludilo i stihiju. Ono što nazivaju rauxa. Ako na trenutak prihvatimo stereotipnu kategorizaciju Katalonce će često nazivati štedljivima, suzdržanima, poduzetnima, radišnim. Oni cijene trezvenost, jer ako toga nema onda nastupa kaos. Seny je nešto jedinstveno za njihovu kulturu, nešto što se prenosi s generacije na generaciju, a sada smo i mi u Splitu i Dalmaciji dobili prve naznake takvog shvaćanja nogometa i života. Emocija postoji i u srži je svega, ali nije sama sebi svrha.
Nogometno gledajući, niti nas pobjede guraju u euforiju, a niti porazi izazivaju tako duboka razočaranja, pa i frustracije. Gledamo na sve to na jedan drukčiji način, puno širi. Rezultat se ocjenjuje na kraju obavljenog ili neobavljenog zadatka.
Po svom shvaćanju nogometa Joan Carrillo je tipični predstavnik kraja iz kojeg dolazi, kontrola lopte, posjed i posvećenost mentalnim, psihološkim elementima igre i igrača. U naše oscilacijama i emotivnim krajnostima sklono društvo donio je smirenost, stručnost i predanost radu, upravo ono što nam je godinama nedostajalo.
Ako sam uvjeren da smo na pravom putu i vidim da moja momčad napreduje, raste, ostvaruje ono što svi želimo, sigurno me neće jedan lošiji rezultat izbaciti iz balansa. To pokušavam prebaciti na svoju momčad. Tražim i od njih da ne donose odluke brzopleto, bez razmišljanja, želim da i oni budu “seny”. Smatram da je “seny” ispravan način za donošenje najboljih odluka u svakom od trenutaka. Ako, naprimjer, dobijete milijun nečega i ne mislite na način da je to novac koji neodgovornim ponašanjem brzo može nestati, reći će vam u Kataloniji da ne razmišljate “seny”. Trudimo se pod kontrolom držati i dobre i loše stvari, a balans svega toga će utjecati na uspjeh svake akcije.
Je li moguće taj nogometni, Carrillov seny pretočiti i u svaki drugi segment kluba? U sportski i organizacijski dio svakako, seny koji bi postao konstanta i vrijednost ispod koje se ne ide. Na ključnim upravljačkim i sportskim pozicijama više nego ikad potreban nam je dašak vizije, smirenosti, poduzetnosti i promišljenosti. Godinama iza nas emocija je bila naša jedina konstanta, ona nas je nosila i držala iznad vode, tisuće članova Hajduka, koji su ovaj klub nosili i čuvali, iskreno i bez skrivenih namjera. No ona isto tako nije bila dovoljna za građenje uspjeha. Iluzorno je za očekivati da će Dalmatinci i navijači promijeniti svoj habitus, no Hajduk bi svakako mogao graditi svoj splitski i dalmatinski seny. Onaj koji nosi saznanje kako emocija sama ne može graditi uspješan klub, nego je nužan plan, znanje i stručnost. Konstanta. Emociju nam nitko ionako ne može oduzeti.

Edo Zdravković

]]>


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email