München 1860: Dok se vlasnik bori protiv ‘Regel 50+1’, ‘Lavovi’ se igraju u 4. ligi

Foto: tsv1860.de
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U siječnju ove godine u njemačkom klubu München 1860 ambicije i želje bile su stabilizacija u drugoj ligi te potom povratak u prvoligaško društvo – prvi put nakon 13 godina. Klub je kako bi to ispunjenja želja i došlo dovodio pojačanja poput Amiltona, Christiana Gytkjæra, trenera Pereire i našeg Ivice Olića. No siječanj 2018. minhenski klub dočekati će kao prvoplasirana ekipa, ali ne druge, već četvrte njemačke lige, točnije Regionalliga Bayern.

Unatoč pojačanjima pred početak proljetnog dijela prošle sezone, Lavovi nisu uspjeli izboriti ostanak u drugoj ligi. Bolji su od njih u kvalifikacijama bili Jahn Regensburg i time poslali minhensku ekipu u treću ligu. Nakon toga su u klubu uslijedile ostavke, a sam klub (koji nije bio ni u najboljoj financijskoj situaciji) nije imao potreban novac za sve garancije igranja u trećoj ligi, tako da su se uoči ljeta našli još jedan rang niže – četvrta liga. Najveći je to neuspjeh za klub koji je šezdesetih godinu za godinom osvajao njemački kup, igrao finale Kupa pobjednika kupova i 1966. se domogao naslova prvaka Njemačke.

Prije 7 godina u München 1860 je ušao Hasan Ismaik, investitor iz Jordana koji posjeduje 60% dionica ali te iste dionice mu daju 49% glasačkih prava. Iako je zadnjih pola godine nakon ispadanja iz druge lige bio neobično tih, Ismaik se svojih dionica nije odrekao čak ni kad je krajem srpnja 86% članova kluba glasalo za njegov odlazak. Krajem ljeta se za njegov udio zainteresirao biznismen Gerhard Mey, vlasnik 50% tvrtke Webasto. Meyevo zanimanje za te iste dionice traje i dalje, ali zasad nema konkretnih poteza od strane Ismaika po tom pitanju. U međuvremenu Ismaik na sudu pokušava srušiti njemačko pravilo Regel 50+1 i odluka, koja će vjerojatno biti dalekosežna, odnosno utjecati na sve njemačke klubove i sam nogomet, bi uskoro trebala biti poznata.

Što se same momčadi tiče, ona je većinom sastavljena od druge momčadi München 1860 koja je prošlu sezonu završila kao druga u toj istoj 4. ligi i pojačana s nekim poznatim prvoligaškim imenima tipa Timo Gebhart i Sascha Mölders. Trener je poznati Daniel Bierofka. Unatoč igranju regionalne lige Bavarske navijači nisu napustili svoje ljubimce, tek njih 200 je vratilo svoje članske iskaznice (imaju 21.508 članova prema izvještaju od 31.8.) ali je zato klub dobio oko 2.700 novih članova koji prije toga nisu bili nijednom učlanjeni u klub proteklih sezona.

Zanimanje za utakmice Lavova je i dalje ogromno. Prvu utakmicu u četvrtoj ligi u Memmingenu je pratilo oko 400.000 gledatelja na TV-u, a bilo je akreditirano 113 novinara. München 1860 se preselio s Allianz Arene na Grünwalder stadion koji je izuzev jedne, sve ostale utakmice bio rasprodan (12.500 mjesta). Također je plan za Grünwalder da bi se zahvatima na stadionu trebao kapacitet povećati na 15.000 mjesta. Recimo i da su utakmice München rušile i neke rekorde u 4. ligi, poput duela protiv druge ekipe Augsburga u Augsburgu kojeg je pratilo 21.219 gledatelja, ili da je derbi protiv druge ekipe Bayerna pratilo 600.000 gledatelja na TV-u, a u jednom trenutku i 780.000 gledatelja.

Što se samog rezultata tiče, Lavovi su na prvom mjestu ljestvice sa 48 bodova na kontu, odnosno 7 više od prvog pratitelja Nürnberga II. Većem dijelu prvotimaca u ljeto ističe ugovor stoga će očito najveći posao osim rezultatskog biti i održavanje okosnice momčadi.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter