Na Maksimiru ništa novo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Tipična dinamovska euromdash;priča ovog je puta svjetlo dana ugledala malo prije nego je to uobičajeno. Liga prvaka i druge godine zaredom neće stanovati na Maksimiru, a ovog puta Modre su došli glave Danci i upisali se na popis Dinamovih euromdash;krvnika koje će se dugo pamtiti.

Da ne duljimo, sastavi su bili slični kao i u prvoj utakmici mdash; jedine promjene bile su Šimunović kod Dinama, a kod Aalborga je prvi kapetan Wurtz u sredini veznog reda zamijenio zamjenskog,drugog mdash; Augustinussena. Također, opasnog Enevoldsena na krilu je zamijenio Thomsen.

Ovako je to otprilike izgledalo u grafičkom prikazu:

1. POLUVRIJEME

Dinamo u obrani


Prvih 30mdash;ak minuta igre bilo je ujedno i najbolje što smo od Dinama vidjeli u ovom dvomeču mdash; pritisak kojeg su stavljali na Aalborg kad god bi imali loptu dao je glavni obol toku utakmice.

Dinamo je igrao vrlo dobar visoki i srednji presing kojim je Aalborgu uskratio vrijeme i opcije na lopti, nešto čega su imali u izobilju u Danskoj.

Slika:

Vidimo visoki izlazak prednje linije kojeg prati vezna u kojem svatko čuva svojeg čovjeka dok najbliži igrač radi pritisak prema lopti. A posljedica:

je ta da loptu vrlo brzo vraća u svoj posjed.

Još jedna takva situacija:

I opet, lopta se brzo vraća Modrima:

Treba pohvaliti i gustoću, strukturu veznog reda koja je bila ovdje puno bolja mdash; mnogo brže su se skupljali kako bi pokupili duge lopte koje je Aalborg bio prisiljen izbijati. To se može vidjeti ovdje:

Gdje Dinamo s velikim brojem igrača okružuje igrača na skoku. Na taj način, velika većina lopti odbijenih ili spuštenih u ovim zonama, bile su njihove.

Još jedna zgodna ilustracija Dinamovih obrambenih namjera, prilikom izvođenja golmdash;auta od strane gostiju, koji inače vole pasom započeti takav napad:

Ali to sada ne mogu napraviti i golman je prisiljen izbijati dugu loptu.

Ovo sve je za posljedicu imalo činjenicu da je Aalborg tek tamo negdje u 22.mdash;oj minuti prvi put smisleno ušao u zadnju Dinamovu trećinu terena mdash; dotad su sve njihove ofenzivne avanture završavale na ili blizu centra igrališta. Jednostavno, manjak vremena na lopti u odnosu na prvu utakmicu bio je ogroman, i samim tim teško su se otvarale opcije prema naprijed, ovako bi to obično izgledalo:

Lopta izolirana kod beka, koji s njom nema gdje mdash; pas opcija fali, a mora brzo donijeti odluku.

Posebno se to osjetilo u pritisku na organizatora igre mdash; kapetana Wurtza, koji je kroz čitavo prvo poluvrijeme imao uvijek pratnju u blizini:

Time je spriječena šteta koja je mučila Dinamo u prvoj utakmici mdash; Augustinussen je konstantno imao slobodu u igri, prihvaćao bi loptu i distribuirao ju dalje. Time je Aalborg vrlo brzo mogao prelaziti u iduće faze napada, a Dinamo ne bi imao vremena zauzeti obrambenu formu kakvu bi htio.

Bilo je i problema, svakako mdash; vidi se da Dinamo presing ne igra dugo ni često. Postoje strukturalni problemi koji se prvenstveno tiču suradnje među linijama mdash; ako lopta probije jednu liniju, mora uvijek biti barem jedan igrač iz one iduće koji služi kao korektor, i tako sve do kraja. Ali, to se ovdje nije toliko osjetilo.

Veći problemi bili su oni koji su Dinamo mučili i kroz prvu utakmicu, a s obzirom na karakteristike igrača, lagano se mogu izdvajati kao jasan uzorak.

Prvi problem bila je opet desinkronizacija u zadnjoj liniji i njezina nesigurnost u igri daleko od gola, na račun tromosti i sporosti stopera. Previše puta događale bi se situacije u kojima bi ostatak ekipe bio previše udaljen, kao ovdje:

Bekovi su predaleko, kao i veznjaci i Danci uspijevaju u opasnoj zoni ostaviti oba napadača nasamo s Dinamovim stoperima. Ovdje to nisu uspjeli dovoljno dobro iskoristiti jer im to nije bila ni primarna opcija u napadu, ali drugi bi itekako mogli ovakve stvari koristiti.

Drugi problem opet je bio kod Pinta.

Aalborg je vidljivo opet opterećivao zonu oko njega, i tamo gurao veliki dio igrača mdash; krilo, beka, ponekad i dodatnog veznog/napadača:

Očito su Danci, posebno kada u kontekst stavimo i prvu utakmicu, baš njega detektirali kao najslabiju kariku zadnjeg reda mdash; Pinto zbilja ima problema s određivanjem prioriteta u zatvaranju i preuzimanju i lako se gubi. Iako je to ovdje djelomično dobro sakrio, to mu i dalje predstavlja problem.

Čisto da bolje dočaram, jedna slika najobičnijeg postavljanja:

Stoji predaleko od igrača za kojeg je direktno zadužen, dok istovremeno stoji 5mdash;6 metara iza stopera koji pokušavaju zadržati ofsajd liniju. Opet ostaje između dvije vatre, ne može se odlučiti, vjerojatno nema ni jasno definiranu ulogu i Dinamova zadnja linija ima velikih problema u odabiru rješenja za datu situaciju.

Međutim, izuzev gola, Danci su u prvom dijelu imali svega jednu solidnu šansu, pa se može reći kako je defenzivna faza igre funkcionirala mnogo bolje nego u prvoj utakmici.

Aalborg u napadu

Kao što sam već spomenuo, vidjeli smo vrlo malo, premalo od njih u ovom segmentu prvi dio. Ekipa koja želi pasom izgrađivati sebi situacije za ulazak u završnicu na velikim je mukama kada im se oduzme vrijeme na lopti, a ne postoje sigurne opcije kojima bi rastegnuli i primirili Dinamov presing dok ne zagospodare svojim posjedom baš onako kako žele.

Veliki problem im je predstavljala i igra njihovih napadača, koji su čitavo prvo poluvrijeme bili predaleko od vezne linije, samim time i igre, te je Aalborg imao dvije opcije manje u pokušaju igranja protiv presinga. Slika:

Udaljenost i izoliranost na djelu.

Dinamo u napadu/Aalborg u obrani

Ovdje se mora početi potonjim mdash; Aalborgovom igrom u obrani, koja je direktno vezana uz to kako su igrali u napadu. Budući da im je ta faza štekala, bilo je logično da će sličnu sudbinu imati i ova obrambena.

Naime, Aalborg se s loptom postavljao prilično ofenzivno mdash; dodatno krilo pridruživalo bi se napadačima pa bi izgledali kao da igraju s tri napadača, uz dva ofenzivna beka. E sad, kako su lopte gubili rano i često, ostajali bi s mnogo igrača iza ili u ravnini lopte što im je kudikamo otežavalo tranziciju u obrambenu formaciju.

Bilo je jako vidljivo kako im je na taj način, posebno u prvih pola sata, ogroman razmak između redova:

Šimunić ima loptu, Aalborgovi napadači markiraju Machada (isto su radili čitavu prvu utakmicu mdash; čuvali srednjeg veznog igrača) i kreću se prema lopti. Šimunić odigrava dugu loptu, i tek tu vidimo veliki rascjep:

I vidimo kako su najpovučeniji igrači danske ekipe udaljeni 50mdash;ak metara od onih najisturenijih. Na taj način, Dinamo je i s minimalnim utrčavanjem između linija dolazio u solidne situacije, osvajao loptu visoko i nalazio prostor za odigrati dobar pas na suparničkoj polovici.

Problem Dancima je bila i nedovoljno fleksibilna pokretljivost i zatvaranje u širinu, posebno kod napadača. Evo o čemu pričam:

Napadači su previše fiksirani Ademijem i lako dopuštaju pas na stranu. I, nakon samo jednog dodavanja moraju pretrčati mnogo metara u stranu, što njihovo krilo Wichmanna:

Ostavlja na malo većem prostoru protiv trojice Modrih koji imaju mnogo opcija za izigrati ga. Tako je Aalborg prerano, prečesto pucao već u prvoj liniji obrane.

Dinamo u napadu nije bio spektakularan mdash; orijentirao se uglavnom na osvajanje lopte presingom, pa brzim otvaranjem preko krila (naročito Soudanija) pokušao doći u situaciju za završni pas/centaršut.

Ovdje je do izražaja došlo nekoliko stvari:

1. Soudani izvrsno igra leđima prema golu, posebno sada kada je imao više prostora da po primanju krene unutra na dribling na svoju jaču, lijevu nogu mdash; pregled, pas, šut mdash; idealan arsenal za otvaranje polukontri i kontri.

2. Dinamo je završavao napade vrlo ranim centaršutevima i išao na kvantitetu prije kvalitete mdash; česte su bile situacije poput ove:

Gdje bi često po krilu forsirali i driblinge protiv većeg broja suparnika, te su umjesto odgode i varijante sigurnijeg napada, na silu pokušavali probijati suparnika. Opet problem uloga veznjaka koji ne prilaze dovoljno suigračima u takvim situacijama pa Dinamo ni ne može zarotirati loptom na drugu stranu osim u zadnjoj liniji.

3. Dinamo je u završnicu dolazio s velikim brojem igrača:

Što im je omogućavala Aalborgova igra mdash; stalno su bili u raskoraku u defenzivnoj tranziciji i time omogućavali Dinamu da ide naprijed s velikim brojem igrača bez prevelikog straha od kontre.

Često je Dinamo koristio baš ono što sam u analizi prve utakmicenaznačio kao potencijalno rješenje mdash; gustoća oko organizatora igre Aalborga mdash; njegovi suigrači mu se vrlo rano otvaraju u širinu i dubinu što znači da često ostaje izoliran mdash; ako mu se tu uzme lopta, možeš ih kontrirati s velikim viškom igrača (tako je u prvoj utakmici i pao gol, uz još 2 dobre šanse).

Dinamo je iz kontri imao nekoliko šansi, a to je uglavnom izgledalo ovako:

Dobra povratna trka dvojice veznjaka koji uspijevaju zgusnuti Dance na sredini terena čime u im odrezali mogućnost okretanja strane. Danci nemaju rješenja, gube loptu i sada:

Dinamo ima višak u kontranapadu, Čop (strelica) odvlači igrača i otvara prostor Machadu na lijevom krilu.

Sve u svemu, solidno je to izgledalo mdash; ali trebalo je više. Premalo je Dinamo radio rotacija u prednjem dijelu ekipe, premalo spuštanja špiceva i odgodnih paseva koji bi omogućavali utrčavanja iz drugo plana i stvaranje viška na neočekivan način. Pokušalo se i direktnijim opcijama mdash; izbijanjem Eduarda na Čopa koji se izvlačio na lijevo krilo protiv nižeg Kristensena, ali ovo nije polučilo značajniji rezultat. Ipak, s obzirom na rezultat i omjer prilika mdash; nije bilo loše.

Mor se ovdje spomenuti i vrlo dobra, uigrana akcija na Dinamovom korneru mdash; pokušali su 5 različitih kombinacija u ove dvije utakmice, ali ova je bila daleko najproduktivnija. Korner izvodi Antolić:

Po liniji prilazi Soudani kojeg prati igrač. Nakon toga:

Brozović trči po istoj liniji kao i Soudani, njemu iza leđa i izvlači još jednog čuvara. Soudani se 10mdash;ak metara prije Antolića zaustavlja i vraća prema sredini. Antolić odigrava Brozoviću na liniju, ovaj ju vraća u sredinu Soudaniju:

I Soudani ima otvoren šut na jaču nogu mdash; dao je loptu na drugu stativu ali preblizu golmana koji ju uspijeva odbiti.

U 30.mdash;oj minuti stvari se lagano mijenjaju, Dinamo uzima predah i povlači linije dublje mdash; Aalborg konačno dolazi do daha i sada napokon odigrava duže napade kakve je i htio. Napadači se počinju spuštati dublje i koristiti kao mantinele čime uspješnije zadržavaju posjed na Dinamovoj polovici. Malo pomalo vraćaju stvari u ravnotežu, ali bez ozbiljnijih šansi.

I onda, kao i u Danskoj , manje dominantna ekipa je zabila, ni kriva ni dužna:

Jedna najobičnija “bitka” na sredini terena. Primjetne su tek dvije stvari:

1. Soudani ne prati danskog beka koji se brzo priključuje napadu

2., Pinto opet ostaje između dva igrača i ne zna kojeg pokriti mdash; slaba komunikacija u obrani i preuzimanje.

Događa se sljedeće:

Lopta se odigrava na srednjeg igrača. Pinto kasni i gubi duel, a Soudanijev igrač mu se prikrada iza leđa i dolazi u čistu situaciju:

Gdje upošljava Jacobsena koji na drugoj stativi zabija.

Jednostavno mdash; opet overload zone oko Pinta, opet nepripremljenost Dinamove obrane kako reagira i koji su prioriteti u takvim situacijama. Prvu utakmicu su se provukli, sada nisu.

I tako je okončano prvo poluvrijeme, poravnatim ukupnim rezultatom.

DRUGO POLUVRIJEME

Dinamo u takvoj igri stvara dosta veliki broj šansi, ali opet nije do kraja definiran. Recimo, upravo je fascinantno koliko se krivo koristi Čopa u odnosu na Soudanija mdash; igraču takve klase treba samo mantinela u Čopu koja bi mu nakon odigranog povratnog pasa odvukla igrača dalje na krilo. Ovako, da bi Soudani ušao u solidnu situaciju s loptom prema sredini terena, mora mnogo driblat, čime mu se smanjuje optimum opasnosti koju nosi.

Inače, najčešći Dinamov pokušaj stvaranja viška u igri je pridodavanje veznih igrača na krilo, na ovaj način:

Lopta ide preko lijeve strane, Machado se kreće prema toj strani (strelica):

I u trenutku kada Antolić prima loptu utrčava iza njega na liniju:

Čime, kada se pridoda i bek na toj strani, Dinamo uglavnom ima višak protiv suparničkog krila/beka. Nije loše, ali postoji skoro samo po sebi mdash; recimo, nisam vidio daljnji progres i smisao ovog manevra, kao da je sam po sebi dovoljan.

Oko 50.mdash;e minute događa se totalni raspad početnih koncepcija s obje strane mdash; konture igre se lagano brišu, ulazi se u sve luđa i riskantnija rješenja, odmiče se od početnih ideja i utakmica se počinje igrati “od šesnaesterca do šesnaesterca”, bez nekoga tko će stati na loptu u srednjem dijelu terena.

Slike:
Danci ostaju s puno previše igrača iza lopte, a bez kontrole. Gube loptu i Dinamo:
Ima veliki višak igrača u protunapadu.
S druge strane, Dinamo je malo fizički pao, vezni red je lakše gubio pozicijsku prednost i sve češće su se iza leđa Ademija i Brozovića uvlačili suparnički igrači:
Veznjaci ne markiraju dobro svoje igrače, Ademi mora izlaziti previsoko i ostavlja prostor iza svojih leđa.
Aalborg nije odustajao od svojeg plana, iako su ga krajnje loše sprovodili u djelo mdash; bekovi su se i dalje vrlo hrabro pozicionirali, veznjaci i dalje vrlo rano odlazili prema naprijed u fazi napada, što ih je učinilo dosta poroznima i ranjivima.
U ovom razdoblju Dinamo se propisno ispromašivao, ali pokazao i da mu dalje veliku prednost stvara branjenje prekida mdash; Aalborg je imao jednu odličnu i jednu stopostotnu šansu u ovom razdoblju. Problem , osim opće dezorganizacije predstavlja i Eduardo mdash; drži se čvrsto linije, što znači da su Dinamov skakači metar, dva ili tri dublje nego bi trebali biti da bolje brane prekide.
Baš je na konto toga Aalborg imao odličnu šansu mdash; cijela Dinamova linija morala se povući preduboko da pomogne golmanu, što je po odbitku jedne lopte ostavilo igrača samog na povratnoj:
I skoro je platio golom, opet.
Negdje u tom džumbusu, Dinamo je izgubio totalnu kontrolu ritma koju je dotad uživao i sve češće j Aalborg bio taj koji s loptom u nogam diktira razvoj situacije na terenu. I dalje su koristili onaj manevar iz prve utakmice:
Gdje bi krilo sa suprotne strane od one gdje je lopta ulazilo u sredinu kao dodatni vezni igrač mdash; čime bi se bek (bijela crta) praktično pretvorio u krilo i širio napad na tu stranu mdash; par puta su tako pokušali uposliti Kristensena i prebaciti težište napada, ali su te dijagonale bile netočne. Danci su i dalje odlično rotirali, križali se u kretnji, ali falilo je mirnoće na lopti kojom bi duže zadržali napad na Dinamovoj polovici i potisnuli ih prema Eduardovom golu.
Vidio se još jedna Dinamov nedostatak mdash; u trenucima kada bi se Aalborgovi napadači spuštali niže pomoći organizaciji igre, Dinamu je strahovito falio: ili igrač u obrani koji ga se usudi ispratiti dublje (obično nisu jer nisu imali igrača viška u zadnjoj liniji), ili vezni koji bi ga preuzeo u toj zoni i to bi mu bio glavni opis posla. Tu je Aalborg najbolje kontrolirao utakmicu mdash; pas naprijed njima, pas nazad, mantinela, dok god se ne umiri posjed i stavi sasvim u svoju kontrolu.
Zadnjih 20mdash;ak minuta tempo je vidljivo pao, a i jedna i druga ekipa povlačile su se u dublje obrambene blokove, ne bi li što manje riskirali u samoj završnici:
Aalborg se povukao u dvije dublje linije od 4 i čeka grešku, kontru. A Dinamo:
Se također sve češće i sve više branio s većim brojem igrača. Bilo je samo pitanje metafizike mdash; hoće li Dinamo iskoristiti jednu od brojnih šansi prije nego li primi onaj neminovni, dinamovski, euro gol. Dogodilo se ovo drugo.
0:2, Jacobsen, 85. minuta:
Jacobsen se baš zavukao u prostor između Ademija i Šimunića (problem o kojem sam par redaka iznad pisao), s desne strane mu se Helenius nudio kao mantinela u širinu. Odigrali su dupli pas:
Šimunić (plava crtica) više nije u cvijetu mladosti da se na vrijeme rekuperira na poziciju, a Eduardo prima pomalo pacerski gol u svoj prvi kut, iako je šut Jacobsena bio izvrstan.
I tako smo došli do kraja mdash; Dinamo je izgubio utakmicu u kojoj je bio bolji i stvorio je više šansi, kao što je pobijedio prvu u kojoj su uloge bile zamijenjene. Ima golemog prostora za napredak, a malo vizije, vremena i pozitivnih pomaka. Rekli bismo, na Maksimiru ništa novo.

Vice Karin, GPB


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email