Najboljih 11 nogometašica svijeta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Povijesni dan za ženski nogomet. Prvi put u povijesti ženski nogomet je dobio najboljih jedanaest nogometašica na svijetu u izboru FIFPro-a. FIFPro je svjetska federacija profesionalnih nogometaša koja od 2005. godine objavljuje popis najboljih nogometaša svijeta izabranih od strane samih igrača. Jedanaest godina nakon prve objave najbolje muške momčadi, žene su u napokon u tom pogledu stekle ravnopravnost sa svojim muškim kolegama, te prvi put u povijesti imaju najbolju žensku ekipu svijeta. Osim što je povijesni trenutak za ženski nogomet, povijestan je i za sam FIFPro izbor najboljih nogometaša općenito. Bilo je ovo prvo glasovanje putem elektronskog sustava, a prvi put su se na popisu najboljih svjetskih nogometaša/ica našli predstavnici SAD-a, Kanade i Japana.

The Ultimate Managed Hosting Platform

U izboru su sudjelovale profesionalne nogometašice iz 20 zemalja svijeta, pripadnice 33-iju različitih nacionalnosti. Glavni tajnik FIFPro-a Theo van Seggelen naglasio je da je ovo iako neka vrst pilot projekta, ipak povijesni trenutak za ženski nogomet, te da je cilj u budućnosti osigurati mogućnost glasovanja još većem broju profesionalnih nogometašica.

U samom izboru najviše nogometašica dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država te Francuske. Obe zemlje dale su po četiri nogometašice od najboljih jedanaest. Na popisu su se našle i dvije Nijemice, te po jedna Kanađanka i Japanka.

Nogometašice su birale po istom sistemu kao i kolege nogometaši; jednu golmanicu, četiri obrambene igračice, tri vezistice, te tri napadačice. Klub s najviše igračica u najboljih jedanaest svijeta je najtrofejniji ženski nogometni klub u Francuskoj – Lyon, dok je najmlađa članica najboljih jedanaest Kanađanka Kadeisha Buchanan koja je oduševila na prošlom Svjetskom prvenstvu gdje je bila izabrana za najbolju mladu igračicu.

Popis povijesnih prvih najboljih 11 nogometašica svijeta u izboru FIFPro-a:

Golmanica:

Hope Solo (SAD, Seattle Reign FC)

Obrambene igračice:

Wendie Renard (Francuska, Lyon), Meghan Klingenberg (SAD, Houston Dash), Kadeisha Buchanan (Kanada, West Virginia Mountaineers), Julie Johnston (SAD, Chicago Red Stars)

Vezne igračice:

Carli Lloyd (SAD, Houston Dash), Amandine Henry (Francuska, Lyon), Aya Miyama (Japan, Okoyama Yonogo Belle)

Napadačice:

Ceacute;lia Šašić (Njemačka, 1.FFC Frankfurt), Eugenie Le Sommer (Francuska, Lyon), Anja Mittag (Njemačka, PSG)

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email