Najmoćniji oponent FIFA-e? Međunarodni olimpijski odbor također izrazio zabrinutost zbog najava o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine

Image by Roman Grac from Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nastavljaju se negativne reakcije na FIFA-in plan o promjeni svog međunarodnog kalendara natjecanja, kojom bi se svjetska nogometna prvenstva održavala svake dvije godine.

Posljednji u nizu i do sada, prema mnogim upućenijim pratiteljima sportsko-političkih događanja, ‘najteži’ oponent planu FIFA-e je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Nakon nedavno održane sjednice Izvršnog odbora MOO-a izdano je priopćenje u kojem se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog plana globalne nogometne organizacije.

“Međunarodni odbori drugih sportova, nacionalni nogometni savezi, klubovi, igrači, udruge igrača i trenera, izrazile su duboku rezerviranost i zabrinutost zbog planova da si FIFA na ovakav način povećava prihode” – stoji u uvodu priopćenja, koje se nastavlja isticanjem razloga takvom stavu.

“Učestalost i vrijeme održavanja Svjetskih prvenstava dovest će do podudaranja s velikim događajima ostalih međunarodnih sportova. Ovo uključuje tenis, biciklizam, golf, gimnastiku, plivanje, atletiku, Formulu 1 i mnoge druge. Ovakav rasplet potkopavao bi raznovrsnost i razvoj drugih sportova osim nogometa.

Povećanje događaja u muškom nogometnom kalendaru kreiralo bi dodatne izazove za promociju i razvoj ženskog nogometa. Provedba plana dovela bi daljnjeg povećanja psihičkog i fizičkog opterećenja igrača” – zaključuje se u obrazloženju.

Za kraj su iz MOO-a naglasili da dijele zabrinutost svojih dionika, te pozivaju nogometne dionike, međunarodne nogometne saveze i ostale organizatore velikih događaja da prošire proces konzultacija, uključe i predstavnike sportaša, “što do sada očito nije bio slučaj”.

Razlog zbog kojeg se ovo priopćenje MOO-a smatra bitnim jest taj što predsjednik FIFA-e Gianni Infantino potporu za izglasavanje ovakve odluke ima u ‘malim’ nacionalnim i kontinentalnim savezima. Azija i Afrika ključni su saveznici vođama FIFA-e u njihovom planu osiguravanja većine u skupštini prilikom izglasavanja promjena, ali upravo su ti ‘manji’ savezi financijski najovisniji o državnom novcu koji im se distribuira upravo kroz nacionalne olimpijske odbore. A oni bi, vođeni direktivom pristiglom od strane Međunarodnog olimpijskog odbora i zabrinuti zbog mogućnosti osjetnog pada prihoda, mogli u konačnici biti ključna prevaga u borbi protiv održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva svake dvije godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter