Nakon Infantina i Čeferin najavio izmjene VAR-a

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon sastanaka Uefinih tijela u Amsterdamu jasno je da će se na pritisak iz Engleske VAR prilagoditi nogometu. Točnije, radi se o debljini obrambene crte za zaleđe. Kako se ustanovilo, jako teško je odrediti zaleđe u jednom centimetru razlike. Postavljala su se pitanja o nosu u zaleđu, subjektivnosti sudaca, greškama u kalibriranju uređaja i iscrtavanju linija. IFAB je dao dozvolu za isto u okviru sadašnjih pravila jer prema VAR propisima savezi sami rade kalibriranje sustava. Englezi su najavili da bi debljina obrambene crte odgovarala onoj u prostoru od 10 cm, i to bi značilo čak devet priznatih golova koje je VAR poništio do sada.

Izvršni odbor UEFA-e će najvjerojatnije isto potvrditi na svojoj sjednici za primjenu već na ovom Europskom prvenstvu, dok bi Liga prvaka i Europska liga isto koristili od iduće sezone.

Čeferin je najavio i da su klubovi i lige vrlo blizu dogovora o sustavu natjecanja europskih kupova od 2024. godine. Nakon najave bogatih klubova o odcjepljenju na što se UEFA pobunila pa prelasku na zatvorenu Ligu prvaka po sustavu ispadanja kao u ligama na što su se Europske lige pobunile, pojavila se ideja o 36 ili 48 klubova u skupinama. Na taj način bi bogatijim klubovima neka mjesta bila sigurnija, ali bi se otvorila i vrata siromašnijim klubovima. Osim toga, treća, Konferencijska liga, koja počinje u razdoblju 2021.-2024. s 32 kluba u skupinama, u razgovorima za razdoblje 2024.-2027. predlaže se 64 kluba.

Sve bi moglo biti poznatije nakon skupštine ECA-e koja se održava krajem ožujka.

Što se tiče ostalih izmjena kao što je izvođenje auta nogom, slobodnog udarca samom sebi, neograničenih izmjena, podsjećamo da smo već pisali o takvim sličnim izmjenama godinama. Tada je bilo riječi i o bijelom kartonu, isključenju na 10 minuta i sličnim stvarima koje se isprobavaju na nižim razinama pa se često nikad ni ne primjene.

Primjerice, sam VAR se počeo primjenjivati u Nizozemskoj 2013. godine nakon tri nagovaranja, da bi tek nakon pet godina stigao na teren te se sada koristi u 66 država. Tako da su sve te izmjene tek daleke ideje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email