Naš Hajduk: Nedavanje razrješnice čin je nezadovoljstva radom Uprave u 2019. godini

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na Poljudu je danas održana redovita godišnja skupština dioničara Hajduka na kojoj se raspravljao o financijskom izvješću kluba za 2019. godinu u kojoj je ostvarena dobit od 4,6 milijuna kuna, poslovanjem kluba u prvoj polovici aktualne godine u kojoj su Bili ostvarili gubitak nešto manji od 21 milijuna kuna, izvještaju o radu Uprave i Nadzornog odbora za prethodno razdobolje, povučenoj radnoj verziji strategije kluba do 2026. godine, a tvrtka “Kalibović i partneri” odabrala se za revizor društva u 2020. godine.

Većina točaka dnevnog reda usvojena je gotovo jednoglasno, osim one u kojoj se odlučivalo o razrješnici predsjedniku Marinu Brbiću za prošlu godinu, a na kojoj su predstavnici Udruge Naš Hajduk bili protiv, međutim ona je prošla zahvaljujući predstavniku Grada Splita koji je većinski dioničar kluba.

Udruga Naš Hajduk je priopćenjem pojasnila zašto se po ovom pitanju, po prvi put otkad je suvlasnik kluba, odlučila na ovakav potez:

Svaka Skupština za dioničare HNK Hajduk Split, a posebno za Naš Hajduk koji s 24,53 % dionica predstavlja članove Hajduka od iznimne je važnosti. Uvijek iznova treba podsjetiti da je sudjelovanje na Skupštini prilika da se komentiraju, pohvale ili kritiziraju rezultati rada Uprava i Nadzornih odbora, teško izboreno pravo navijača Hajduka. Hajduk je klub svojih navijača, a upravljanje Hajdukom se temelji na transparentnosti i demokraciji.

Tu činjenicu je važno istaknuti i zbog čestih pokušaja dovođenja javnosti u zabludu i stavljanja pritisaka na navijače da podižu i spuštaju palac dolje, postavljaju “krpe” ili nešto treće, kao da se radi o razularenoj masi čije kritike su neosnovane, emotivne i na osobnoj razini. Upravo suprotno, svi komentari, stavovi i mišljenja izneseni na današnjoj Skupštini temelje se na javno dostupnim planovima i objavljenim materijalima.

Tajnik Našeg Hajduka Luka Domikulić u govoru se osvrnuo na proteklih godinu dana nabrajajući neuspješne pokušaje ostvarenja ključnih ciljeva Kluba.

Član Upravnog odbora Našeg Hajduka Miro Živković komentirao je financije Kluba za 2019. i 2020. godinu. Naglasio je važnost financijske stabilnosti i likvidnosti te potrebu smanjenja ovisnosti o prodaji igrača.

Godina je obilježena i rezultatskim neuspjesima, ispadanjem iz Europe od malteške Gzire i u ranoj fazi Kupa od Gorice i trenutno najlošijim plasmanom u HNL-u od kada je Hrvatske, te je time propuštena i prilika za smanjenje ovisnosti Kluba o transferima. Jedan od posljednjih udaraca je i pokušaj pregovora s Hrvatskim nogometnim savezom od čijih je obećanja i rokova ostalo samo mrtvo slovo na papiru i još jedan poraz. Iako se taj poraz nije dogodio na nogometnom travnjaku, on je poraz ideala na kojima je Hajduk osnovan i po kojima je živio više od stoljeća.

U 2019. godini dogodile su se i brojne kadrovske promjene, a one važne, koje su trebale ojačati odjele i sustav unutar kluba nisu se dogodile, iako su predviđene strateškim okvirom koji je usvojen na Skupštini kluba 2018. godine. Radna verzija strategije koja je trebala biti usvojena na ovoj Skupštini nema puno dodirnih točaka s usvojenim dokumentom kao što nema ni ono najvažnije – sportsku strategiju.

Iz svega navedenog očigledno je zašto nismo dali razrješnicu predsjedniku Uprave za 2019. godinu i tim činom smo kao suvlasnik izrazili nezadovoljstvo rezultatima rada predsjednika Marina Brbića.

Odluka o njegovom imenovanju ili smjeni, kao i odgovornost za ove poteze u rukama je Nadzornog odbora kojeg su članovi birali na demokratskim izborima. Voljeli bismo da odlučnost kojom se obraćaju javnosti, navijačima i članovima, pokažu i prema Upravi kluba prilikom zadavanja ciljeva i vrednovanja ostvarenog, a posebno prema HNS-u i politici. – zaključili su iz Našeg Hajduk.

Predsjednik Uprave Marin Brbić je prošlog tjedna podnio ostavku na svoju funkciju nakon što je postalo i teoretski jasno da Hajdukaktualnu sezonu neće okončati na najmanje drugom mjestu HT Prve lige koje vodi u kvalifikacije Lige prvaka, a što je bio proklamirani cilj.

O ostavci je potom raspravljao Nadzorni odbor kluba koji je jednoglasno odlučio zatražiti od Brbića da ostavku povuče, a predsjednik se o tome još uvijek nije izjasnio.

Dokumenti sa Skupštine:
Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email