Navijač na čelu švedskog viceprvaka

By Oliverzoltan (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jučer je na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini novi predsjednik švedskog AIK-a iz Stockholma postao Eric Ljunggren. Na toj poziciji je naslijedio Pera Bystedta koji je ustoličen na vanrednoj skupštini u prosincu 2016., a opet izabran na redovnoj skupštini u ožujku prošle godine.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Zašto je Eric Ljunggren zanimljiv našem portalu? Riječ je o čovjeku koji zapravo dolazi iz navijačkih redova. Od 1990. je bio član navijačke skupine AIK-a (i danas kaže da je i dalje „osjeća“ ozljedu leđa koju je zaradio 1992. slaveći osvojen naslov prvaka AIK-a) prije odlaska na rad u švedski medij Metro. Uz to, Ljunggren je i član navijačke udruge Allmanna Supporterklubben i ekonomske asocijacije Den Svarta Massan. Ta organizacija je nastala 2010. i njen je cilj financijsko pomaganje nogometnom klubu tako se na jednom mjestu okupe sve fizičke osobe i tvrtke željne pomoći.

AIK je posljednje dvije sezone završavao na drugom mjestu švedske lige sa 7-8 bodova zaostatka za prvacima iz Malmoa. Posljednji naslov prvaka je osvojen 2009. i jasna je želja novog predsjednika. U proteklih godinu dana je i sam klub prolazio teško razdoblje, otišao je izvršni direktor Mikael Ahlerup koji je dobio otkaz iako je bio omiljena osoba. On je novi posao pronašao u svježem švedskom prvoligašu Dalkurdu. Potom je i krajem jeseni prošle godine svijetlo dana ugledala i afera u kojoj se na dnevnoj bazi prijeti pojedinim zaposlenicima AIK-a, između ostalih i Ahlerupu.

YouTube Screenshot/Styrelsealternativet

Prije samog jučerašnjeg izbora za predsjednika vodila se kampanja kojom se poticalo što više članova kluba da izađu na izbore i svoj glas daju Ljunggrenu. Na kraju je upravo on i postao novi predsjednik stockholmskog kluba pobjedivši aktualnog predsjednika Pera Bystedta.

Izbor Ljunggrena znači i podržavanje pirotehnike odnosno bengalki. Kao bivši član navijačke skupine on ih podržava, kako pišu švedski mediji, ali podržava i sigurnost tj. da se bengalke ne bacaju i završe nekome na glavi.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email