Navijači u Njemačkoj ‘ustali’ protiv nogometnog saveza

Facebook/Deutschland sagt Nein zu RB Leipzig
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

„Nogomet u Njemačkoj je otvoren za pravilo 50+1, stajaća mjesta i normalne cijene ulaznica. Otvoreni smo za dijalog. Neće biti daljnjeg kolektivnog kažnjavanja u vidu zatvaranja pojedinih sektora ili cijelog stadiona zbog izgreda dijela navijača koji nisu u skladu s pravilima ponašanja – dio je objave koju je DFB objavio na svojim stranicama.

Napominje se da objava nije kratkotrajno vatrogasno rješenje za sve veće nezadovoljstvo i proteste prvenstveno Ultras grupa diljem Njemačke, od Prve lige do Regionalnih liga. U savezu žele otvoriti dijalog s predstavnicima svih navijača, a dijalog zasad odbijaju Ultras grupe. Njihov glavni zahtjev je poništavanje kolektivnog kažnjavanja svih navijača. U sam proces dijaloga će (uz DFB) biti uključen i DFL (udruga prvoligaša).

Prije deset dana održan je sastanak između DFB-a, DFL-a i predstavnika pojedinih navijačkih udruga, ali ne i Ultra grupa. Krajem lipnja je bio sastanak između saveza (DFB) i predstavnika ultrasa Dynama iz Dresdena na kojem su bili i predstavnici čak 50 različitih Ultras grupa iz cijele Njemačke. Sastanak nije polučio nikakve rezultate. Stoga je i ovo pozivanje na dijalog pokušaj saveza da se stvari izglade.

Ovog vikenda navijači su protestirali diljem Njemačke. Od otvarajuće utakmice Budeslige Bayern-Bayer Leverkusen, pa sve do Regionalnih liga. München, Dresden, Hamburg, Wolfsburg, Halle, Münster, Düsseldorf, Chemnitz, Heidenheim, Braunschweig, Darmstadt, Köln – samo su neki od gradova u kojima su navijači protestirali.

Moto „naš problem s vama?“ bio je lajtmotiv protesta u kojem su navijači sasuli u lice savezu sve što smatraju problematičnim. Korupcija, investitori, natjecanje kineske U-20 reprezentacije u Njemačkoj, komercijalizacija, kolektivno kažnjavanje navijača, zatvaranje dijela stadiona, zatvaranje cijelog stadiona, loša hrana na stadionima, pravljenje „evenata“ od utakmica, zabrana ulaska na stadion na temelju sumnje, Regel 50+1, to su samo neki od razloga koje su navijači izdvojili kao ključan problem njihovog odnosa s DFB-om.

Predsjednik saveza (Reinhard Grindel) je pomirljivo odgovorio da je dobro da su im navijači skrenuli pozornost na ono što oni smatraju problematičnim. Paralelno u Njemačkoj traje i rasprava o ‘ograničenoj legalizaciji’ pirotehnike, koju je službeno podržao ministar sporta pokrajine Donje Saske – Boris Pistorius. Njegov stav da će navijači pritoehnička sredstva unositi na stadion uspkros zabranama, te da se reguliranju tog problema sigurnosti na stadionu treba pristupiti senzibilnije, izazvao je veliku polemiku u njemačkoj sportskoj i široj javnosti. Najveći klub pokrajine Hannover 96, ujedno je i najglasniji kritičar ‘probnih balona’ na temu djelomične legalizacije pirotehnike. Treba svakako podsjetiti da je čelništvo Hannovera 96 u otvorenom ratu s vlastitim navijačima, i to ponajviše zbog inicijative vodstva kluba za rušenjem Regela 50+1. Navijači diljem Njemačke su se na temu nedavno ponovno jasno oglasili – u anketi se čak 86% njih izrazilo pozitivno o Regelu 50+1.

Kakav dijalog ili „dijalog“ će voditi navijači i savez ostaje za pratiti u narednom razdoblju, kao i rezultate istog.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email