Nemoj po pravu, druže plavi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dragi čitatelji, jeste li ikad čuli za Ustav, Zakon o kaznenom postupku, ljudska prava? Ili za bar malo zdravog razuma?

Jasno nam je da su u ovoj štrumpfastičnoj državi političarima i dežurnim dušebrižnicima puna usta tih pojmova, ali nažalost nikad nisu imali dovoljno mozga i socijalne inteligencije da shvate što ti pojmovi znače u svojoj biti i zbog čega postoje. Zbog toga smo svjedoci ovih štrumpfovskih akcija preventivnog sprječavanja terorističkih napada eksplozivnim tvarima koji se odvijaju u njihovim glavama.

Naime, ovih dana svjedočimo upadima policije u prostorije navijačkih udruga bez ikakvih sudskih naloga, a sve pod krinkom članka 50. Zakona o eksplozivnim tvarima. Samo je šteta što nisu izvukli i koju odredbu Zakona o kaznenom postupku koja se odnosi na pretragu ili na legalan način dobivanja naloga za njeno provođenje.

Čl. 1. Zakona o eksplozivnim tvarima kaže: „Ovim se Zakonom propisuju uvjeti za proizvodnju, promet, skladištenje, ispitivanje i ocjenu sukladnosti, uporabu, reciklažu, neutralizaciju i uništavanje eksplozivnih tvari, uvjeti koje moraju ispunjavati osobe koje rukuju s eksplozivnim tvarima te nadzor nad primjenom ovoga Zakona.“

Dok u članku 50 st. 1. u bitnom piše: „U obavljanju nadzora inspektori su u skladu s odredbama ovoga Zakona i na temelju njega donesenih propisa ovlašteni:
ući i pregledati objekte, prostore i radilišta gdje se eksplozivne tvari proizvode, skladište, uporabljuju, uništavaju ili se obavlja njihov promet te ostale prostore za koje postoji sumnja da bi u njima mogle biti eksplozivne tvari“.

Normalno, nekome bi se moglo učiniti da inspektori na temelju čl. 50. mogu ući u bilo koju prostoriju za koju postoji sumnja da su u njoj eksplozivne tvari, ali na njihovu žalost, to nije tako. Zakon se mora tumačiti kao cjelina i ne smije se pojedini stavak izvući iz konteksta. Iz citiranog članka 1. jasno se vidi na što se primjenjuje ovaj zakon; pravne i fizičke osobe koje se su uključene u proizvodnju, promet, skladištenje i ostale gore navedene djelatnosti i radnje. Ako se podrazumijeva da je ova akcija poduzeta protiv pravnih osoba, što udruge navijača jesu, nije li logično da bi za ovakvu radnju, upad bez naloga, te pravne osobe trebale kroz svoju djelatnost imati (pravne) veze s navedenim aktivnostima koje uključuju eksplozivna sredstva. Pogledajmo i kako su Zakonom definirani pojmovi koji se očito pokušavaju dovesti u kontekst s udrugama navijača. Uporaba je ovim zakonom definirana sljedećim riječima: “Uporaba je neposredno pripremanje i aktiviranje eksplozivne tvari”. Očekivati da se ovaj proces događa u trenutku pretresa prostorija, ili bilo koje drugo vrijeme je blago rečeno naivno. “…promet eksplozivnih tvari je uvoz, prodaja i ustupanje radi daljnje prodaje te skladištenje eksplozivnih tvari s tim u svezi. U smislu ovoga Zakona, ne smatra se prometom prodaja na malo pirotehničkih sredstava razreda I., II., III., T1. i P1., streljiva, baruta, sporogorećih štapina i inicijalnih kapsli za streljivo u prodavaonicama koje imaju odobrenje po posebnom propisu.”dakle ni promet eksplozivnim tvarima nikako se ne može pravno i zakonski dovesti u vezu s pravnom osobom ‘Udruga navijača XY”, ali eto, izvuku jednu odredbu iz Zakona, protumače je kako oni žele i krenu u provale.

S obzirom da su navijači građani drugog… tj, ne može ih se uopće više ni nazvati građanima zbog njihove obespravljenosti, jasno je da se nad njima može iživljavati svatko kako hoće, ali ovako kršenje ustavnih prava i obavljanje nezakonitog pretresa je prosto degutantno i za ljude koji su navikli na razna sranja koja se nekažnjeno događaju u ovoj državi.

Jasno nam je da organi pravne države nisu uvijek tu da razmišljaju, niti im je uvijek cilj spriječiti puno ozbiljniji kriminal, ali čak i za hrvatske standarde je prekomično da u koordiniranom pokušaju pretresa prostorija gotovo svih većih navijačkih skupina u državi nisu uspjeli naći ni petardu, kamoli bengalku. Srećom im nije palo na pamet provaliti u brod nekoga od članova neke navijačke grupe, pronaći bengalku i slavodobitno privesti terorista pred svjetla reflektora da mu malo uljepšaju život.

Ne razumijemo ovu lucidnost koja nažalost, ne ide u smjeru kvalitetnog i zakonitog obavljanja njihovog posla već u smjeru izbjegavanja primjene zakona kako bi se iživljavali na pojedincima koji su jedni od rijetkih koji dižu glas protiv šljama u našem društvu.

Možemo se samo nadati da je onaj koji je osmislio ovu akciju samo obična budala koja je iskreno vjerovala da ima pravo ovako postupiti, pa možda i poslati poruku navijačima – iako, ne znamo kakvu? Ili bolje rečeno – čemu? Mislimo da su navijači do sada već jasno shvatili sve poruke koje im pravna država šalje. Shvatili, ne i prihvatili!


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter