Neno, hvala ti!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Od danas je službeno. Ono što se odavno zna dobilo je potvrdu i Nenad Bjelica više nije trener Dinama. Za svakog navijača Dinama ništa iznenađujuće; uspjeh, ugled, rezultat i podrška navijača ne smiju biti prema niti jednoj personi preveliki u Maksimiru jer time se potkopavaju temelji onoga u što se klub pretvorio zadnja tri desetljeća.

Samosvjesni navijači Dinama svjesni su kako je njihov klub trideset godina u okupaciji politike, mafije i lopova. S Bjelicom ili bez njega. Nit je on sam amnestiran po tom pitanju; poprimio je gen GNK-a pa niti jednom na pitanje novinara nije propustio pohvaliti Zdravka Mamića ili se bezobrazno ponašati prema sucima.

No s druge strane, on je u cijeloj konstelaciji snaga u/oko kluba samo trener. Trener ne mijenja svijet. Trener ne mijenja klub. Trener kao i igrači su tu samo kao plaćenici kojima je klub sredstvo osiguranja lagodnog života za sebe i generacije koji ih naslijeđuju.

Bjelica je definitivno najveći trener Dinama moderne povijesti. U dvije godine prezimio je nakon pola stoljeća u europskim natjecanjima, a u skupini Lige prvaka borio se za prolaz do zadnjeg kola. Pri tome je u svlačionici stvorio reprezentativce. U domaćem prvenstvu s rezervama dijelio šamarčine protivnicima. Petarda na Rujevici. Atalanta. Benfica kod kuće. To je rezultat Nenada Bjelice. Sigurno ne Zdravka i Zorana Mamića.

Nekad su Vaha ili Kuže dobivali otkaze zbog loših rezultata. U dvije godine Bjelici se može zamjeriti loš omjer protiv Hajduka, poraz u finalu kupa sezonu ranije te ispadanje ove godine od Rijeke i Šahtar. Zapravo, može li Bjelica biti kriv za lakat Kevin Theophile-Catherinea?

U normalnom klubu za ovakve rezultate trenera se drži k’o kap vod na dlanu, a ne koriste floskule protiv najboljeg trenera Dinama moderne povijesti. Kako kaže izreka, nije bitno što se govori već tko govori. Isti oni koji su krivi, suodgovorni ili su jednostavno žmirili na pljačku kluba. Iskoristili pandemiju kako bi se obračunali s trenerom.

Odvratan način na koji je došlo do otkaza pokazuje da ovom klubu nema spasa. Trideset godina na isti način sve počinje i završava. Mazohizam ili glava u pijesku – stvar odabira. Treće rješenje je dignut ruke od svega.

Neno, hvala ti! Ne zbog rezultata, igre i uspjeha… Hvala ti što si pokazao kakav može potencijal Dinama kada ne bi služio kao kasica prasica i prostituiranog ugleda od strane lopova i hulja.

Nenad Bjelica ulazi zauvijek u povijest Dinama kao legenda kluba. Mnogi bi prodali dušu da ih tako povijest i navijači pamte, ali će uvijek ostati obilježeni kao kriminalci.

Nenade, GNK ti je zalupio vrata, ali nadam se kako te opet vidimo u nekom boljem Dinamu.

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter