Nimčević potvrdio kandidaturu, Osijek preuzeo tvrtku FM20 i za direktora postavio Andočija – drugog kandidata za člana Nadzornog odbora kluba

Foto: NK Osijek

Nastavljaju se preslagivanja u nogometnom klubu Osijek. Još od početka godine od strane kredibilnih izvora dolazile su informacije o lošem statusu predsjednika Ivana Meštrovića kod većinskih vlasnika, a posljednjih dana ‘na sva su zvona’ stizale informacije o njegovoj skorašnjoj smjeni.

Lokalni slavonski mediji priču su dodatno ‘zakuhali’ objavom dijela poziva na Glavnu skupštinu kluba iz kojeg je vidlijvo da će doći do promjena u Nadzornom odboru kluba. Priču su uskoro prenijeli i nacionalni mediji, a cijelu je situaciju dio medija iskorištavao čak i za promašene konstrukcije o mogućem odlasku mađarskih ulagača iz kluba.

Priče je priopćenjem danas konačno prekinuo službeni NK Osijek. Ivan Meštrović zaista jest bivši, prema službenoj verziji funkciju predsjednika Uprave kluba napušta na vlastito inzistiranje, dok će funckiju predsjednika Udruge Škola nogometa NK Osijek nastaviti obavljati. Podsjetimo, škola nogometa je investitor izgradnje novog stadiona na Pampasu i pravna osoba preko koje se novcem iz Mađarske financira projekt.

>> Ivan Meštrović napušta funkciju predsjednika NK Osijek

Zaključno se na temu odlaska Meštrovića s funkcije predsjednika Uprave kluba u priopćenju navodi “da su se suvlasnici Kluba nasmijali na medijske špekulacije o nekakvom sukobu”. To možda i jest istina, no ostaje nejasno na temelju čega je član Uprave i direktor kluba Igor Galić dan prije reagirao dramatičnim izjavama u kojima je (između ostalog) tvrdio da su najave Meštrovićevog odlaska “čiste opstrukcije” te da “postoje interesne skupine koje stvaraju probleme” i da je u konačnici “ovo njihov nečastan pokušaj preuzimanja kluba. Nastavno na spomenutu objavu kluba o “nasmijanim suvlasnicima”, ostaje nejasno na koga je mislio i kome se obraćao direktor kluba Galić kada je govorio da “svakom mora biti jasno, ode li Ivan Meštrović iz kluba odlazimo i svi mi, cijeli njegov tim”.

Ono što je činjenica jest to da će novi klupski predsjednik biti Ferenc Sakalj, dosadašnji član Uprave i potpredsjednik kluba te jedan od suvlasnika tvrtke NK OS d.o.o. – pravne osobe koja u posjedu ima većinski udio dioničkog društva NK Osijek.

Također je činjenica da će doći do promjena u Nadzornom odboru kluba. Kao novi članovi odbora spominjani su Dražen Nimčević i Janoš Andoči. Oni će u tom klupskom tijelu zamijeniti Zlatka Andrića i Meštrivćevog bliskog suradnika Damira Gojanovića. Ostali članovi NO-a su Lorinc Meszaros, Laszlo Szijj i Mihaly Takacs.

Dražen Nimčević je na naš kratki upit može li prokomentirati informacije koje cirkuliraju u javnosti, odgovorio da kontakt s vlasnicima kluba postoji iz odnosa preko tvrtke u kojoj radi, te da mu je predložena kandidatura koju je prihvatio (moguća uloga u NO iz domene kojom se bavi). Nimčević je široj nogometnoj javnosti poznat kao savjetnik nekadašnjeg člana Uprave Hajduka Ivana Kosa, a ta se činjenica neosnovano koristila za konstrukcije da će upravo Kos naslijediti Meštrovića na čelu Uprave kluba. Nimčević je partner u Deloitteu, zadužen za usluge poreznog savjetovanja u Adriatic regiji (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina).

Janoš Andoči je drugo potencijalno, a gotovo sigurno i novo ime u Nadzornom odboru Osijeka. Riječ je o članu Vijeća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije i ravnatelju Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj. Kao i ostali mađarski članovi Osijeka, vrlo je politički angažiran i blizak je stranci Fidesz i premijeru Viktoru Orbanu.

Zanimljivost s Andočijem jest ta što je 25. svibnja ove godine postavljen za direktora tvrtke FM20 d.o.o.. Riječ je o pravnom subjektu koji postoji od 2012. godine, a čiji je vlasnik upravo od petog mjeseca ove godine postao NK Osijek s.d.d..

Sudski registar/FM20 d.o.o.

S obzirom na to da kandidati za Nadzorni odbor tek trebaju biti potvrđeni na Glavnoj skupštini kluba, za očekivati je da će i sam klub poslije čitavog procesa konkretnije informirati javnost o eventualnim razlozima kadrovskih promjena, ali i razlogu ‘osnivanja’ tvrtke FM20 d.o.o..


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter