Ništa od izvanredne skupštine FIFA-e u prosincu, odluka o učestalijim Svjetskim prvenstvima eventualno dogodine u ožujku

Jučer je održana sjednica FIFA Vijeća, glavnog tijela koje donosi odluke bitne za funkcioniranje organizacije između redovnih skupština iste.

Goruća tema nogometne i šire javnosti je, naravno, plan FIFA-e o promjeni međunarodnog kalendara natjecanja prema kojoj bi se svjetska prvenstva održavala svake dvije godine, odnosno svake godine s obzirom na to da bi se muško i žensko svjetsko prvenstvo igralo godinu za godinom.

Iako je dio nogometnih dionika, prevođen UEFA-om i njenim predstavnicima, glasno protestirao o ubrzanom i (prema njihovom vidu) netransparentnom procesu uvođenja promjena u kalendar natjecanja, tempo odvijanja postupka donošenja odluke najviše je ovisio upravo o odluci Vijeća FIFA-e, za koji se u krugovima bliskima svjetskoj nogometnoj kući pretpostavljalo da će jučer izglasati odluku o održavanju izvanredne skupštine u prosincu ove godine i na istoj pokušati većinom (Azija, Afrika) osigurati željene promjene.

Do toga u konačnici neće doći jer je za 20. prosinca ove godine zakazana ‘tek’ virtualna globalna konferencija na kojoj će se raspravljati o budućnosti nogometa. U prijevodu, nakon te konferencije trebalo bi biti jasnije hoće li se na zakazanoj redovnoj skupštini sljedeće godine (31. ožujka u Dohi) odlučivati o drastičnoj promjeni kalendara natjecanja ili ne.

Na virtualnoj globalnoj konferenciji u prosincu dionici bi konačno trebali dobiti i konkretne dokumente o temi ‘Svjetska prvenstva svake dvije godine’. Iz FIFA-e su naglasili da bi, uz nastavak konzultacija sa svim dionicima, do tada radna skupina trebala imati detaljno razrađen pregled benefita i minusa eventualnih promjena ili ne uvođenja istih, kako u financijskom, tako i u sportskom i svakom drugom pogledu.

Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, je na konferenciji za medije nakon održane sjednice Vijeća izjavio: “Moramo razmisliti kako razvijati nogomet budućnosti i osigurati smislenost, uzbuđenje i otpornost našeg sporta za buduće generacije diljem svijeta. To možda nije nužno aktualna tema jer trenutni međunarodni kalendari natjecanja vrijede do 2023. i 2024. godine za muškarce i žene, ali iza toga slijedi krucijalni trenutak u kojem moramo osigurati daljnji razvoj našeg sporta diljem svih 211 članica. Kako smo i obvezani zaključcima posljednje skupštine, razmatramo sve opcije u jednom uključivom i temeljitom procesu konzultacija.

Kao svjetska nogometna kuća imamo odgovornost poticati takve rasprave i osobno sam ohrabljen zdravom razmjenom razmišljanja koja je stigla sa svih strana. Svačiji glas trebao bi se čuti i upravo sam kroz detaljne konzultacije otkrio da mnogi dioničari nisu nikada imali priliku raspravljati o ovoj temi kako spada. To je upravo ono što trenutni proces konzultacija adresira i nastavit ćemo s našim ciljem postizanja konsenzusa o rješenjima koja će biti na korist svih. Organizacijom globalne konferencije u prosincu imat ćemo priliku predstaviti jedinstveni plan i prezentirati povratne informacije svim našim članicama”.

Osim o ovoj temi, sa sjednice FIFA Vijeća stigle su i odluke od kojih je najaktualnija potvrda neodržavanja Svjetskog klupskog prvenstva u Japanu, koje se trebalo održati u prosincu, te dodjela istog Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će istom biti domaćin u prvom dijelu sljedeće godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter