Ništa od izvanredne skupštine FIFA-e u prosincu, odluka o učestalijim Svjetskim prvenstvima eventualno dogodine u ožujku

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jučer je održana sjednica FIFA Vijeća, glavnog tijela koje donosi odluke bitne za funkcioniranje organizacije između redovnih skupština iste.

Goruća tema nogometne i šire javnosti je, naravno, plan FIFA-e o promjeni međunarodnog kalendara natjecanja prema kojoj bi se svjetska prvenstva održavala svake dvije godine, odnosno svake godine s obzirom na to da bi se muško i žensko svjetsko prvenstvo igralo godinu za godinom.

Iako je dio nogometnih dionika, prevođen UEFA-om i njenim predstavnicima, glasno protestirao o ubrzanom i (prema njihovom vidu) netransparentnom procesu uvođenja promjena u kalendar natjecanja, tempo odvijanja postupka donošenja odluke najviše je ovisio upravo o odluci Vijeća FIFA-e, za koji se u krugovima bliskima svjetskoj nogometnoj kući pretpostavljalo da će jučer izglasati odluku o održavanju izvanredne skupštine u prosincu ove godine i na istoj pokušati većinom (Azija, Afrika) osigurati željene promjene.

Do toga u konačnici neće doći jer je za 20. prosinca ove godine zakazana ‘tek’ virtualna globalna konferencija na kojoj će se raspravljati o budućnosti nogometa. U prijevodu, nakon te konferencije trebalo bi biti jasnije hoće li se na zakazanoj redovnoj skupštini sljedeće godine (31. ožujka u Dohi) odlučivati o drastičnoj promjeni kalendara natjecanja ili ne.

Na virtualnoj globalnoj konferenciji u prosincu dionici bi konačno trebali dobiti i konkretne dokumente o temi ‘Svjetska prvenstva svake dvije godine’. Iz FIFA-e su naglasili da bi, uz nastavak konzultacija sa svim dionicima, do tada radna skupina trebala imati detaljno razrađen pregled benefita i minusa eventualnih promjena ili ne uvođenja istih, kako u financijskom, tako i u sportskom i svakom drugom pogledu.

Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, je na konferenciji za medije nakon održane sjednice Vijeća izjavio: “Moramo razmisliti kako razvijati nogomet budućnosti i osigurati smislenost, uzbuđenje i otpornost našeg sporta za buduće generacije diljem svijeta. To možda nije nužno aktualna tema jer trenutni međunarodni kalendari natjecanja vrijede do 2023. i 2024. godine za muškarce i žene, ali iza toga slijedi krucijalni trenutak u kojem moramo osigurati daljnji razvoj našeg sporta diljem svih 211 članica. Kako smo i obvezani zaključcima posljednje skupštine, razmatramo sve opcije u jednom uključivom i temeljitom procesu konzultacija.

Kao svjetska nogometna kuća imamo odgovornost poticati takve rasprave i osobno sam ohrabljen zdravom razmjenom razmišljanja koja je stigla sa svih strana. Svačiji glas trebao bi se čuti i upravo sam kroz detaljne konzultacije otkrio da mnogi dioničari nisu nikada imali priliku raspravljati o ovoj temi kako spada. To je upravo ono što trenutni proces konzultacija adresira i nastavit ćemo s našim ciljem postizanja konsenzusa o rješenjima koja će biti na korist svih. Organizacijom globalne konferencije u prosincu imat ćemo priliku predstaviti jedinstveni plan i prezentirati povratne informacije svim našim članicama”.

Osim o ovoj temi, sa sjednice FIFA Vijeća stigle su i odluke od kojih je najaktualnija potvrda neodržavanja Svjetskog klupskog prvenstva u Japanu, koje se trebalo održati u prosincu, te dodjela istog Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će istom biti domaćin u prvom dijelu sljedeće godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter