Niželigaška egzotika (2. dio)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dobrodošli u još jedan nastavak fantastičnih niželigaških internacionalnih transfera! Možda nije djelovalo da će biti materijala za još toga, ali naši nas niželigaši nisu razočarali, i možemo početi snažno, pa i snažnije!

>> Niželigaška egzotika

Vrapču se, dakle, priključio kanadski veznjak Alexander Stanley “Alex” Tougher. Rođen 14.7.1998. u Hamiltonu u Ontariu, tamo je igrao za neke manje klubove, te na srednjoškolskoj razini za najuspješniju lokalnu momčad na toj razini – Cardinal Newman Cardinalse. Priključio se potom Holland Collegeu gdje je studirao sportski menadžment, igrajući standardno za njihove Holland Hurricanese koji dominiraju istočnom ACAA konferencijom (12 nastupa, 4 golova u zadnjoj sezoni), a igrao je vjerojatno i na državnoj, “CCAA” razini za njih. Premda ima 22 godine, ovo će mu ipak na kraju zasad biti najozbiljniji angažman.

West Side Zagreba nije razočarao, pa ni East Side ekipa HAŠK-a nije mogao to tek tako pustiti, pa i oni dovode međunaradno pojačanje, i to iz Liberije! Benjamin Koon Doe je, ako izvori ne lažu, omaleni veznjak rođen u općini Juarzon negdje 23.6.1999. Već je nekoliko godina u seniorskom kadru jedne od glavnih liberijskih ekipa – LISCR-a iz Gardnersvillea, a u studenom prošle godine debitirao je i za reprezentaciju svoje zemlje. U svakom slučaju, na prvu je vrijedan određene pažnje.

Novokomponirani HNK Zadar je napokon registrirao i svoje prvo “međunarodno” pojačanje, premda pratitelji dalmatinskih nogometnih događanja znaju da je 18-godišnji kanadsko-polačanski vratar Michael-Anthony Kulaš već neko vrijeme u klubu. Trenirao je u akademiji Toronto FC-a, izgleda da je bio u Glen Shieldsima, pa je s F.A. Euro akademijom iz New Yorka išao par godina na Viareggio.

Ne bi prijelazni rok bio bez nove grupe Korejaca, a i Japanaca, posebno u Međimurju, a nije previše različito ni ove godine. Korejci se ove godine drže 2. lige. Tako je u Opatiju došao 20-godišnji Jeong-Hui Cho, desni bek po vokaciji kažu. Iz Seoul Boin “srednje” škole je otišao u Australiju, u mlađe kategorije Sydney Uniteda, a iskorak u Europu je doživio početkom 2019., kad je otišao u juniore SPVG Solingen-Walda 03. Tamo je igrao za juniore i debitirao u 7. ligi, a na ljeto 2019. već je prešao u četvrtoligaški FSV Frankfurt, gdje je samo jednom ušao u kupu.

Međimurje je dovelo 18-godišnjeg “Sukjun” Honga. Hong dolazi iz juniora slovenske Mure, gdje je pred koronu uspješno jednom ušao s klupe zadnjih 9 minuta.

Zadržimo se u Međimurju, meki mladih (i nekih manje mladih) japanskih nogometaša. Međimurska sportska mreža je prenijela kako su u Spartak iz Male Subotice stigla dva Japanca (naravno, uglavnom stižu u parovima). Konkretnije, 22-godišnji Hiromitsu Shimo i 19-godišnji Kakeru Gunji. To je djelomično točno – oni su naime već igrali na zimu prije korone za Spartak – Kakeru je i zabio – ali su obojica otišla u Međimurec Dunjkovec-Pretetinec prije desetak dana. Nakon kup utakmice s Trnavom, gdje je Kakeru i zaigrao, obojica su se vratila u Spartak. Zašto? Nije na nama da pogađamo. Za one koji žele znati više, Hiromitsuov zadnji klub bio je Tokyo U23, a Kakeruov Sakura Seishu FC. Nema na čemu.

Međimurec DP zato, ne brinite, nije njihovim povratkom ostao bez Japanaca. 29-godišnji Keito Tonami već duže vrijeme ima izlete u Europu. S Nihon Universitya je kao 22-godišnjak otišao u HBO Tokyo, ali već iste godine kao iznenađujuće puno Japanaca odlazi u Crnu Goru, u Mladost iz Podgorice, gdje ima 7 nastupa, u rotaciji. U sezoni 2015./16. ide u Austriju u četvrtoligaški Deutschlandsberger SC, i tamo u 29 nastupa jednom zabija. Ipak, ne zadržava se predugo, te se vraća u Japan, u JFC Miyazaki. U Europu se vraća prošle godine, u drugoligaški finski Mikkelin Kissat gdje kupi 22 nastupa. Za tu razinu, zanimljiv CV.

Uz njega, tu je i 24-godišnji Tatsuhide Shimizu koji je došao iz Footwork FC-a – doduše, on je još na zimu došao, ali je nastupio tek jednom prije te hiperjapanske kup utakmice, pa ga je red spomenuti.

23-godišnji Yuya Morii i 22-godišnji Kojun Ito igraju za Vučetinec, klub 2. međimurske lige. Yuya i Kojun su došli isto na zimu- Yuya iz Sendai Universitya, i zabio i asistirao na debiju (i jedinoj utakmici prije pauze), dok je Kojun došao iz novozelandskog Waitakere Citya, gdje je u rezervama nosio prestižnu desetku i u 17 nastupa zabio 5 golova. On nije stigao debitirati tada, ali sada su obojica već standardni.

Idemo malo put jugozapada od Vučetinca i dolazimo u Gornji Mihaljevec, gdje je lokalni županijski prvoligaš Jedinstvo dobio svoja dva Japanca – oba jedva i skoro 19-godišnjaci. Kaito Kurokawa je u Jedinstvo stigao iz srednje škole Kirigaoka, dok je Kai Nanakida došao iz ekonomskog sveučilišta u Hirošimi – prvo u Veneru PMP iz Svetog Jurja na Bregu pa se odmah prebacio u Jedinstvo. Dok je Kai došao u Jedinstvo, iz Jedinstva se jednako brzinski prebacio novopridošli 23-godišnjak Takuma Nagayoshi koji je odabrao ipak “drugoligaški” Jadran Štefanec. Takuma je u 2018. igrao za klub Kyoto Shiko, išao na probu u Crnu Goru naknadno, ozlijedio se potom, trenirao kući s lokalnim klubom Cobalt, pa se opet okušao u Europi. Vidjet ćemo tek hoće li Jadranu biti pojačanje.

Također u 2. međimurskoj, ali u B skupini, Pobjeda iz Gornjeg Hrašćana je predstavila svog Japanca. 20-godišnji Ryu Shirota je već i zabio za svoj klub, gdje je sada došao iz Samobora, gdje nije zaigrao radi prekida prvenstva. Hrvatska mu nije prva europska stanica – očekivano, to je bila Crna Gora, gdje je prošle godine bio član Jezera iz Plava, gradića koji je proslavio legendarni Ekrem Jevrić.

Na kraju, spomenimo još i Galeb Oporovec, gdje, nimalo šokantno, imaju dva Japanca. 24-godišnji Hitoshi Ishida nije ni dvije godine u Hrvatskoj, a već je naredao pet klubova za koje je bio registriran. S Kokugakuin Universitya došao je u Međimurec DP, otišao u Mladost Komet iz Preloga, nakratko bio u Međimurju i vratio se pred koronu u Prelog. Na ljeto je došao u Galeb, gdje u prvoj međimurskoj zabio 2 gola u 5 nastupa, prelazi prije koji dan u Hodošan, ali se odmah i vraća u Galeb.

25-godišnji Seiya Kinno je tri puta nastupio ove sezone. Ranije je i on bio u Jezeru, te u druga dva crnogorska kluba – Ibaru i Čeliku iz Nikšića.

Izađimo iz Međimurja, i brzinski, pred kraj, spomenimo još da je u Vodice došao 19-godišnji Lucas Miocic, rođen u švedskoj Rådi, koji je igrao par sezona za seniore Kode IF-a, sedmoligaša iz istoimenog mjesta, a novi je igrač Dinama iz Odranskog Obreža,

Papa Mamadou Seck – rođen prije 20 godina u senegalskoj Lougi – već zabio u 4. ligi NK Odri. Došao je iz kluba Paris XI koji se dakako nalazi u 11. arondismanu Pariza.

Hoće li Korejci dati gas i preteći Japance? Za koga je potpisao 19-godišnji Yuta Sawano? Hoćemo li popratiti i anonimna pojačanja drugoligaša? Sve ćete to doznati idući tjedan! Možda.

MODD


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter