Nizozemci žele uvesti video suca u nogomet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nizozemci su prilično osebujna nacija što se tiče demokracije i često uvode revolucionarne promjene u svakodnevnom životu, pa ne iznenađuje da su i u najvažnijoj sporednoj stvari uveli inovaciju – video suca. FIFA je početkom prošle sezone dala svoje dopuštenje za neslužbeno korištenje ove tehnologije uz ogradu da se odluke video suca ne priopćavaju sucu utakmice.Naime, radi se o sucu koji ima mogućnost, kao i gledatelji pred TV ekranima, analizirati spornu situaciju putem video snimke (usporiti situaciju, pogledati iz više kuteva snimanja, te sugerirati glavnom sucu ispravnu odluku). Sličan način donošenja odluka već postoji u hokeju i američkom nogometu. Rezultati korištenja su izuzetno zanimljivi, u 22 od 24 utakmice tehnologija je bila pomoć u 2-3 sporne situacije, čime se ista pokazuje kao neophodna. Softverski sistem je bio Arbitrage 2.0 vrijednosti 500.000 eura.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Nakon ovih rezultata Nizozemski nogometni savez ide korak dalje te će zatražiti i službeno korištenje video suca od iduće sezone. Za takvo nešto moraju dobiti odobrenje IFAB-a (tijelo koje odlučuje o promjenama nogometnih pravila, koje je inače vrlo konzervativno), ali bi im žestoka opozicija mogla biti UEFA, jer se Platini žestoko bori protiv bilo kakve tehnologije u nogometu.

Inače, video tehnologija na crti gola se prvi put koristila u Japanu na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu 2012. te na Konfederacijskom kupu u Brazilu 2013. kao preteča Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ostaje za vidjeti koliko će sluha za ovakvu nogometnu revoluciju imati krovne organizacije.

Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter