Njemački nogometni savez: Transrodne i nebinarne osobe mogu igrati za ženske i muške ekipe

Izvor: dfb.de

Njemački nogometni savez (DFB) danas je objavio usvajanje pravilnika o ‘regulaciji igračkih prava trans, inter i nebinarnih osoba’. Izmjene pravilnika uvedene su na svim razinama Saveza, sve do mlađih uzrasta, futsala i amaterskog nogometa. Primjenjivat će se od nadolezeće 22/23 sezone.

U suštini, propisi omogućavaju osobama različitog civilnog i rodnog statusa da sami odluče žele li se natjecati u muškom ili ženskom nogometu, ukoliko za isti dobiju dozvole. Transrodni igrači tako sada mogu kada god to odluče ili promijeniti ekipu čiji su član ili ostati u istoj. Sve dok sportska aktivnost pri uzimanju lijekova ne utječe na zdravlje osobe u pitanju, ista se može nadmetati u nogometnoj igri na željenoj razini, što je razlog zbog kojeg u novom pravilniku ne postoje ograničenja u vidu dopinga u konkretnim slučajevima – navodi se u priopćenju krovne nogometne kuće u Njemačkoj.

Nekadašnji nogometaš (između ostalih) Aston Ville i Stuttgarta, Thomas Hitzlsperger – danas ambasador DFB-a za raznolikost – povodom povijesnog trenutka za njemački nogomet izjavio je: “Do sada je spol upisan u osobni dokument – muškarac ili žena – bio glavni uvjet za raspoređivanje igrača na svim razinama nogometa. S obzirom na to da se od 2018. godine u građanskom registru možemo izjašnjavati i dobiti status ‘drugačiji’ ili ‘neodređen’ te da broj tih osoba kontinuirano raste postojala je potreba da se odrede vrlo jasne regulacije jer svi imaju pravo sudjelovati u nogometu.

Nogomet je uz raznolikost, a istome je posvećen i Savez. Definirajući pravila igre stvaramo važne preduvjete koji će omogućiti osobama različitog rodnog identiteta da sudjeluju u njoj”.

Berlinski nogometni savez bio je prva regionalna organizacija koja je uvela slične izmjene u 2019. godini te su iste od tada uspješno implementirane. Dosadašnja iskustva pokazuju da ne postoji nikakav rizik za ugrožavanjem integriteta natjecanja. Uostalom, sve osobe imaju različite fizičke sposobnosti koje mogu samo dovesti do timskog uspjeha, neovisno o rodu – naglašava se u priopćenju DFB-a.

O usvajanju izmjena pravilnika službeno se oglasila i Sabine Mammitzsch, dopredsjednica Saveza za ženski nogomet: “Savezi nam već dugo vremena signaliziraju da postoje nesigurnosti oko prava trans, inter i nebinarnih osoba i kako postupati s njihovim željama. Upravo je uvođenje promjena na nacionalnoj razini razlog zbog kojeg s oduševljenjem isti dočekuju ove izmjene”.

Kako bi postupak za sve željne promjena bio što jednostavniji Savez će na nacionalnoj i regionalnim razinama postaviti osobe od povjerenja koje podupiru sportaše civilnog statusa ‘različito’ ili ‘neodređeno’, kao i bilo kojeg rodnog statusa. Ti službenici usko će surađivati sa svima koji budu trebali podršku u slučaju incidenata nasilja i diskriminacije, te iste podupirati sve dok ne dobiju pravo nastupa – i nakon toga, zaključuje se u priopćenju Njemačkog nogometnog saveza.

Za kraj istaknimo da je DFB prva sportska institucija koja ide u smjeru potpune liberalizacije u svojim natjecanjima. Nedavno su Međunarodna plivačka organizacija (FINA), Međunarodna rugby liga (IRL) te Međunarodni biciklistički savez (UCI) donijeli upravo suprotne izmjene u dokumentima svojih institucija, zabranivši transrodnim osobama nadmetanje u muškoj ili ženskoj konkurenciju, uz određene naznake (od nekih i obećanja) da će se u bliskoj budućnosti definirati uvođenje posebne kategorije za sve koji se ne izjašnjavaju kao muškarac ili žena.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter