NK Istra 1961 planira gradnju nogometnog kampa u općini Bale

Foto: NK Istra 1961

NK Istra 1961 se nakon nesuglasica s Gradom Pulom oko izgradnje nogometnog kampa na lokaciji Marsovog polja okrenula drugim opcijama. Tako je na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Bale dana suglasnost za potpisivanje predugovora o poslovnoj suradnji između općine i Zeleno-žutih prema kojem bi nogometni kamp niknuo u zoni Forlanette na teritoriju Bala koja je od Pule udaljena oko 25 kilometara.

“Cilj i motiv sklapanja poslovne suradnje s Istrom 1961 nisu prihodi od koncesije na općinskom zemljištu. Motiv je realizacija jednog vrijednog sportskog projekta kojim će Bale još više dobiti na značaju i prepoznatljivosti na mapi Istre. Motiv je isto tako omogućavanje razvoja sportske infrastrukture od čijeg korištenja će koristi imati čitava lokalna zajednica, od ugostitelja i pružatelja usluga smještaja, do roditelja baljanskih mališana čija će se djeca zahvaljujući tom sadržaju zainteresirati za nogomet i početi baviti sportom. Cilj nam je izgradnja kvalitetne sportske infrastrukture na kojoj će već uskoro trenirati i svoje trening utakmice igrati nogometaši jednog hrvatskog prvoligaša, i na kojoj ćemo u skoroj budućnosti možda moći gledati i neka poznata nogometna imena, pa i gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije. Sve to ogromni su razlozi zbog kojih smo objeručke prihvatili interes pulskog prvoligaša za izgradnju sportskog kompleksa na području naše općine i što u svega nešto više od mjesec dana od prvog kontakta na tu temu, ovim činom danas radimo i prvi formalni korak u konkretizaciji tog posla”, prenijele su riječi načelnik Bala Edija Pastrovicchija u Glasu Istre.

Zemljište u Općini Bale na kojem NK Istra 1961 planira gradnju kampa

Predmet predugovora je zemljište koji se dijelom nalazi u općinskom, a dijelom u privatnom i državnom vlasništvu pa je prije svega potrebno okrupniti isto te uskladiti urbanističko plansku dokumentaciju kako bi se prema zamislima NK Istre mogla izgraditi sportsko rekreacijska zona. Klub planira na tom području na koncu imati četiri nogometna terena od kojih bi dva bila s prirodnom, a dva s umjetnom travom te pripadajuću prateću infrastrukturu.

Zamišljeno je da Općina Bale raspiše javni natječaj u kojem bi predmetno zemljište dala u koncesiju s pravom građenja na rok od 50 godina. Prva faza natječaja obuhvatila bi zemljište koje je trenutno u vlasništvu Općine Bale i privatnih osoba, a druga faza bi se odnosila na zemljište koje je trenutno u vlasništvu države, a nakon što se isto prenese u vlasništvo Općine Bale.

Već nakon zaključenja predugovora NK Istra 1961 će na korištenje u svrhu obavljanja svojih aktivnosti dobiti zemljište koje je u vlasništvu Općine Bale i na koje će imati pravo do završetka javnog natječaja. Riječ je o dva zapuštena nogometna igrališta koja bi se relativno brzo mogla osposobiti za korištenje.

NK Istra 1961 se pak nakon zaključenja predugovora obvezala kao znak dobre volje na račun Općine Bale uplatiti iznos od 100.000 kuna, a isti će im se priznati kao uplata dijela koncesijske naknade ukoliko na javnom natječaju budu izabrani kao najpovoljniji ponuđač.

Općina Bale se osigurala i u slučaju da otkupi zemljište koje je u vlasništvu privatnih osoba, a da se nakon toga NK Istra 1961 ne prijavi na javni natječaj. U tom slučaju klub će biti dužan isplatiti odštetu od 60.000 eura, a općina će zadržati i predujam od 100.000 kuna.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter