NK Lipik 1925 prvi klub u Hrvatskoj sa sredstvima iz EU fondova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nogometni klub Lipik specifičan je u odnosu na sve ostale klubove u Hrvatskoj. Klub ima proizvodnju vlastitog piva,a u svibnju 2017. godine službeno su postali prvi klub u Hrvatskoj koji je „povukao” sredstva iz fondova Europske unije putem Europskog socijalnog fonda.

Projekt pod nazivom “Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili” dobio je  611.379,20 kuna, u partnerstvu sa Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom LIRA d.o.o., osnovane od strane Grada Lipika 2013. godine s ciljem stvaranja uvjeta za nova radna mjesta te kreiranje, priprema i provedba projekata za područje Grada Lipika.

Predsjednik NK Lipika i direktor LIRA-e, Dejan Iličić ovako je objasnio projekt:

“Povezanost nogometa i piva svima je dobro poznata. Velike pivovare glavni su sponzori nogometnih klubova, a znamo koliko se piva konzumira u vrijeme svjetskih i europskih prvenstava. Mi imamo dosta navijača i prijatelja kluba koji dolaze na utakmice,”

U sklopu projekta zaposlene su dvije osobe, jedna u LIRA-i, a druga u NK Lipiku. O radu samog kluba možemo čuti i od asistenta projekta Ivora Podunavca:

„Naša se udruga bavi okupljanjem građana, osobito mladeži  radi bavljenja sportom, kao i razvojem i promicanjem nogometa. Osim toga, sudjelujemo u nogometnim natjecanjima. Naš klub ima 6 uzrasnih kategorija koji su natječu u prvoj županijskoj ligi Požeško-slavonske županije.”

Zašto baš pivo i nogomet u nastavku detaljnije pojašnjava gospodin Podunavac:

„Na ovim prostorima naše su bake kuhale svoje pivo. Smatramo da imamo tradiciju koju treba oživjeti. Kroz proizvodnju piva možemo ispuniti naše glavne ciljeve, a to su zapošljavanje mladih, održivost projekta i razvoj jednog brenda, turističkog proizvoda. LIPIK ALE  bit će naziv piva, a u imenu postoji poveznica s našim navijačima koji već godinama pjevaju „Ajmo Lipik, ale“.

Cilj projekta bila je edukacija i osposbljavanje dvadeset mladih i nezaposlenih, u prvom redu članova NK Lipik 1925 za proizvodnju domaćeg „craft“ piva kroz specijalizirane „inhouse“ treninge i edukacije, provedbu marketinških aktivnosti, odnosno brendiranje proizvoda u području društvenog poduzetništva, te razmjenu iskustava i znanja kroz studijske posjete. Udruga Nogometni klub Lipik 1925 registrirala je gospodarsku djelatnost za buduću korist svojih trenutnih i potencijalnih članova, prvenstveno nezaposlenih i mladih, kojom će pokrenuti proizvodnju domaćeg „craft“ piva te osnovati svoju vlastitu pivovaru u kojoj bi se proizvodilo pivo.

Na samom kraju, vrijedi istaknuti kako usprkos „muškoj” tematici, projekt su pripremile Viktorija Stepić i Željka Sigurnjak. Na natječaj za poticanje društvenog poduzetništva koji je bio raspisan u rujnu 2016. prijavilo se ukupno 194 projekta, a samo 18 je odabrano za financiranje.

Sa zakašnjenjem im čestitamo i od srca želimo puno uspjeha u daljnjem radu. Živjeli!

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter