Nogometni savezi morat će vratiti milijune kuna u županijske proračune?!

Županijskim nogometnim savezima i HNS-u, nakon što se još u veljači prošle godine nisu uskladili sa Zakonom o sportu, trebalo je biti obustavljeno svo financiranje iz državnog proračuna sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sportu iz kolovoza 2015. godine.

Ignoriranju Zakona od strane nogometnog saveza, ali i ignoriranju te činjenice od strane državnih institucija izgleda da je došao kraj prije nekoliko dana. Središnji državni ured za šport poslao je mišljenje kojim nedvojbeno potvrđuje da su se nogometni savezi trebali uskladiti s izmjenama iz 2015. godine.

https://nogometplus.net/index.php/domaci_nogomet/janica-zadaje-konacan-udarac-uskladite-statute-zakonom-sportu/

Naime, Zakon o sportu i njegove izmjene o načinu biranja u nogometnim savezima izglasane su u Hrvatskom saboru i stupile na snagu 9. kolovoza 2015. godine (osmog dana od objave u Narodnim novinama). Prema tim izmjenama svi Županijski nogometni savezi i HNS imali su rok od šest mjeseci da se usklade s njim, što je isteklo u veljači prošle godine. Protekom roka, županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi, nisu se više smjeli financirati iz sredstava javnih potreba u sportu sve dok ne provedu usklađenje.

>> Zašto se izmjene i dopune Zakona o sportu odnose na Hrvatski nogometni savez?

O kolikom iznosu novca se radi? Ti podaci variraju od županije do županije, kao i udio tog proračunskog novca u njihovim proračunima. Podaci za 2016. godinu još nisu javno dostupni, ali u našoj prošlogodišnjoj analizi vidljivo je da je riječ o nekoliko milijuna kuna godišnje.

Financiranje saveza javnim novcem (prikaz po županijama)

Sportske inspekcije saveze bi mogle kazniti i to s kaznama u iznosu od 30.000 do 100.000 kuna, te odgovorne osobe (predsjednike) županijskih nogometnih saveza i samog predsjednika HNS-a Davora Šukera s 5.000 do 15.000 kuna. Također im mogu biti izrečene i zabrane obavljanja sportske djelatnosti u trajanju od jednog mjeseca do godine dana.

Do izmjena statuta u 2017. godini sredstva bi mogla biti blokirana svima osim Nogometnom savezu Županije Splitsko-dalmatinske, jer su se oni nedavno uskladili sa zakonom. Pravo je pitanje što s već isplaćenim sredstvima koja im, po slovu zakona, nisu pripadala? Hoće li ih savezi trebati vratiti s pripadajućim kamatama? Hoće li uopće, dok ne usklade statute, prestati financiranje nogometnih saveza u 2017. godini? Doznat ćemo uskoro.

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter