Novi PR spin: Mamićevo rušenje ‘slučaja Modrić’ bez zakonskog uporišta

Luka Modrić Zdravko Mamić
Screenshot: index.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Svima je poznato da se kapetana reprezentacije i člana Real Madrida Luku Modrića, tereti da je kao svjedok dao lažni iskaz pred sudom u postupku koji se vodi protiv Zdravka Mamića i drugih. Mamić je iskazao zahvalnost za učinjeno održavanjem “konferencije za medije” tijekom koje je tvrdio da se optužnica protiv Modrića ne smije podignuti dok postupak protiv njega traje. Pokušali smo pronaći u zakonu potvrdu takvog pravnog stava, ali bezuspješno.

>> Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo optužnicu protiv Luke Modrića

Naime, čanak 305. stavak 1. Kaznenog zakona definira djelo „davanje lažnog iskaza“ i navedeni zaključak da se ne smije pokrenuti postupak zbog lažnog iskaza protiv svjedoka Modrića u njemu nismo uspjeli pronaći. Unatoč tome Mamić i njegovi poltroni po medijima su počeli spinati priču da se optužnica protiv Modrića nije smjela uopće podignuti jer je trebalo pričekati da se postupak protiv Mamića pravomoćno dovrši.

Kazneni zakon Članak 305.

U tu svrhu je na zadnjoj pressici čak mahao presudom Županijskog suda u Puli koju je citirao, ali ona se odnosi na lažni iskaz okrivljenika. Kako je Modrić bio svjedok u postupku, a ne okrivljenik, pravno mišljenje iz te presude se ne može primijeniti na Luku Modrića, jer članak 305. stavak 1. Kaznenoga zakona, na osnovu kojeg je podignuta optužnica, govori o lažnom iskazu svjedoka.

Zakon o kaznenom postupku Članak 202. Stavak 13

Mahao je Mamić i rješenjem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, ali ni to nije primjenjivo na Modrića jer ono što je Mamić citirao se odnosi na stranke u postupku. Tko su one propisuje Zakon o kaznenom postupku u članku 202. stavak 13. gdje se kao stranke u postupku navode ovlašteni tužitelj i okrivljenici, a ne svjedoci.

S obzirom na sve navedeno jasno je da ne postoje zakonski okviri koji bi Državnom odvjetništvu zabranjivali podizanje optužnice protiv svjedoka Modrića dok traje postupak protiv Zdravka Mamića i ostalih na sudu u Osijeku. Prema svemu sudeći uz Modrićeve predstave na svjetskom prvenstvu (usprkos još jednom neargumentiranom PR teroru) očito ćemo biti privilegirani pratiti i njegovu novu predstavu pred sudom.

Vezano za temu:

>> Odvjetnik ‘utopio’ Modrića: Luka je zapisnik pročitao detaljno dva puta i potpisao svaku stranicu

>> Zdravko, evo odgovori na pitanja koja te muče…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email