Očekivano i dobro rješenje za ZZD

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jučerašnja odluka Sportske inspekcije Grada Zagreba kojom se obustavlja inspekcijski postupak u predmetu GNK Dinama i nije toliko loša vijest za sve one koji se zalažu za demokratizaciju Dinama i modela “1 član = 1 glas”. Slučaj sada opet ide u drugi stupanj, točnije Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta, a prema najavama pomoćnika ministra Petra Skansija oni u novom postupku planiraju donijeti konačan pravorijek. Do novog postupka će sigurno doći u narednih petnaestak dana, nakon žalbe Građanske inicijative “Zajedno za Dinamo” (ZZD). To znači da će odluku o demokraciji i javnom radu GNK Dinama, Ministarstvo sada i donijeti. Valja istaknuti da na to novo rješenje, drugog stupnja, Dinamo više neće imati mogućnost žalbe, točnije moći će se žaliti Upravnom sudu, ali time se izvršenje neće odgoditi.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Podsjetimo, isto je prvostupanjsko tijelo Grada Zagreba u listopadu prošle godine izdalo rješenje u kojem se tražilo minimalno usklađivanje Statuta Dinama sa Zakonom o sportu, što su iz Dinama i napravili na svojoj godišnjoj skupštini u prosincu 2013. ZZD tada na Upravnom sudu dokazuje da su, kao članovi Dinama, stranka u postupku inspekcijskog nalaza, a zatim su se i žalili drugom stupnju – direktno Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. Oni su u veljači prihvatili žalbu ZZD-a i poništili prvostupanjsko rješenje, te ga vratili istom tijelu na doradu uz pojašnjenje da se u novom inspekcijskom nalazu MORA naložiti Dinamu da u statut ubaci odredbu po kojoj članovi demokratski biraju vodstvo udruge ili predstavnike, te treba definirati način na koji članovi MORAJU biti informirani o radu Dinama.

Iz rjeenja sportske inspekcije o javnosti rada u Dinamu

U ponovljenom nalazu viša sportska inspektorica Grada Zagreba Ana Matijević svojski se potrudila pojasniti kako u Dinamu članovi imaju dovoljno informacija sukladno Zakonu o udrugama, te da su pravovremenom obaviješteni o svim događanjima putem web stranica, medijskih konferencija, povjerenika, Facebook stranice, časnika za vezu s navijačim Marka Kužea, ali i godišnjih skupština koje su javne. Iznesen je i podatak kako svaki član ima pravo zatražiti na uvid informacije o radu kluba, i za to dobiti odgovor u roku od 7 dana, a ako on izostane ili bude nezadovoljavajući da se tada ima pravo obratiti Izvršnom odboru koji u roku od 15 dana mora odgovoriti na upit. Isto tako, ističe se u rješenju, da su svi financijski izvještaji dostupni, jer se o njima raspravlja na Skupštini kluba. Iako ih javnost nikada nije vidjela. O tome koliko je to točno već smo pisali u seriji tekstova pod nazivom “Tko se boji statuta još 1,2 i 3“.

Iz rjeenja sportske inspekcije o demokraciji u Dinamu

U istom rješenju je detaljno pojašnjeno i kako je klub organiziran demokratski. Naime, po inspektorici, samo članovi kluba s petogodišnjim stažom mogu ući u upravljačke organe Dinama, pa je shodno tomu zaključila da su svi u Skupštini, Izvršnom i Nadzornom odboru zaista članovi kluba dulje od 5 godina, te da je to dokaz demokracije!? O tome da Skupštinu kluba ne biraju svi članovi, nego samo oni koji su već u Skupštini i to na prijedlog Izvršnog odbora nije bilo govora. Nije jasno kakve veze ima to što je netko član 5 godina sa demokratskim biranjem vodstva udruge? Skupštinu Dinama predlaže 13 članova Izvršnog odbora, a potvrđuje 80 članova Skupštine, a ne SVI članovi Dinama.

S obzirom da je prvostupanjsko tijelo pod direktnom kontrolom gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba, ovo je na neki način očekivana odluka. Naime, pozitivnom rješenju iz gradske inspekcije se u ZZD-u sigurno nisu niti nadali. Ono čega su se bojali je bilo odugovlačenje. Puno kompliciraniji scenarij bi bio da je, recimo sportska inspekcija Grada Zagreba podnijela tužbu Upravnom sudu na drugostupanjsko rješenje Ministarstva, te do okončanja upravnog spora odbila donijeti ikakvo rješenje.

Sada navijačima iz ZZD-a predstoji pisanje žalbe Ministarstvu i čekanje njihovog pravomoćnog rješenja koje bi trebalo biti na tragu onog prvog. Kako li će tada Ministarstvo “natjerati” Skupštinu Dinama da ispoštuje njihovo novo rješenje o promjenama u Statutu? Hoće li GNK Dinamo pokretati upravni spor na nalaz inspekcije i tražiti odgodu izvršenja odluke, kako bi se izbjegla teško popravljiva šteta (čl. 140 Zakon o općem upravnom postupku) kao svojevremeno HNS na odluku o izbacivanju Lokomotive i Dragovoljca iz lige? Teško je predvidjeti razvoj događaja, ali očekuje se trnovit pravni put do okončanja ove birokratske borbe u bilo čiju korist.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter