Od 2024. Lige prvaka za „elitu“, nacionalna prvenstva „velikih“ više nemaju smisla?

Maske su u nogometu davno pale. Igra se za bogate, a malima slijede mrvice. I to ne samo na međudržavnom nivou nego i u samim nacionalnim prvenstvima „velikih“. Od 2024. bi to moglo dobiti i službenu potvrdu ukoliko UEFA dogodine prihvati prijedlog ECA-e (udruženja profesionalnih klubova).

Slikovito rečeno, ako su do sada za plasman u Ligu prvaka malima vrata bila malo otvorena, jer se 26 klubova direktno plasira u skupine dok šest ulazi iz kvalifikacija (4 prvaka i 2 neprvaka), od 2024. ta vrata će se još više pritvoriti. Prema informacijama koje cure iz UEFA-e najbliža opcija je ona koja ostavlja samo četiri mjesta za ulazak iz kvalifikacija, i to prvacima. Konkretno, Ajax i Benfica koji su se plasirali kao neprvaci, ne bi imali ni priliku kroz kvalifikacije.

Uz navedeno bi natjecanje Lige prvaka bilo organizirano prema sustavu ispadanja, s tim da 24 kluba imaju garantirano mjesto u Ligi prvaka i naredne godine dok četiri kluba napuštaju Ligu prvaka. Ta mjesta će popunjavati četiri polufinalista Europske lige. Ovime domaća prvenstva „velikih“ nemaju smisla jer praktički prvak može izvisiti za plasman u Ligu prvaka.

Planirano je da iz jedne države može biti najviše pet klubova u Ligi prvaka. Uzmimo da su to u prvoj sezoni iz Engleske Arsenal, Tottenham, Man City, Man United i Liverpool, i svi ostvare ostanak, a prvak postane Chelsea. U tom slučaju Chelsea kao prvak ne može ni u kvalifikacije za Ligu prvaka?!

Za sada nije određeno na koji način bi se popunila 24 mjesta u prvoj sezoni jer ima glasnih zagovaranja prijedloga da to bude po povijesnim zaslugama kako bi se povuklo bitne klubove ECA-e, prvenstveno Manchester United i Milan. Međutim, lako je bilo ukloniti „male“, ali je malo teže to napraviti „malim velikanima“.

Osim ovoga, kako bi se još više povećala zarada bogatima, skupine će biti po 8 klubova, što klubovima garantira 14 utakmica za razliku od sadašnjih šest. Prva četiri plasirana kluba bi išli u 1/16 finala. Neke utakmice i neće imati previše smisla kada bude poznat plasman.

Liga prvaka: 24 kluba iz prethodne sezone + 4 polufinalista Europske lige + 4 iz kvalifikacija.

Isto slijedi Europskoj ligi i Europskoj ligi 2, koja počinje svoje natjecanje u sezoni 2021./22. Za sada se zna da će Europska liga, koja od 2021./22. postaje mala Liga prvaka, imati isti format kao Liga prvaka, s ispadanjem i popunjavanjem. Samo se postavlja pitanje, ako na primjer u Europskoj ligi 2024. godine budu dva predstavnika Engleske (kako je određeno od 2021. godine) i plasiraju se u polufinale, a nitko od Engleza ne ispadne iz Lige prvaka, kako će se odrediti koji klubovi iz četvrtfinala Europske lige ulaze u Ligu prvaka.

>> Velike promjene: UEFA potvrdila treće natjecanje, slijedi elitizacija Europske lige

Ono što je bolje u odnosu na sezonu 2021./22. je da će Europska liga 2 u 2024. godini imati duplo više klubova u skupinama, 64 u 16 skupina po četiri.

Oporba

Međutim, ovakvom sustavu javlja se i oporba. Točnije, radi se o Udruženju europskih nogometnih liga (prije EPFL, sada EL) koje okuplja 36 liga širom Europe. Kako hrvatski nogometni klubovi nemaju udrugu, nisu ni članovi ovog udruženja. Uz nas to nisu ni Slovenija, BiH, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Moldavija, Bjelorusija, Estonija, Irska i Wales. Dakle, svi značajni jesu. EL predstavlja sve manje klubove koje očito ECA ne želi zaštititi jer gura svoje najbogatije klubove.

UEFA je stoga prezentirala ovaj plan ECA-e Udruženju europskih liga te se tek očekuju reakcije i protuprijedlozi.

Renato Čupić