Od 45 sudaca-štrajkaša, Šupraha prijavio samo trojicu

Disciplinska prijava Alojzija uprahe

Nogometni savez Splitskomdash;dalmatinske županije odlučio je pokazati sucima iz Treće lige Jug, koji su krajem prošle sezone štrajkali, kako prolaze neposlušni. Predsjednik Saveza Alojzije Šupraha tako je disciplinskom sucu početkom srpnja prijavio trojicu sudaca, koje je ocijenio kao kolovođe štrajka: Stipu Zeca, Borisa Strukana i Zlatana Klarića. Unatoč tome što disciplinski postupak još nije završen, što znači da su još uvijek nevini, već su eliminirani s liste sudaca koje je nogometni savez poslao u HNS na verifikaciju za ovu godinu.

Podsjetimo, u uvertiri predzadnjeg kola prošlog prvenstva 45 sudaca iz svih dalmatinskih županija potpisalo je dopis kojim stupaju u štrajk, ako se ne podmire obveze koje pojedini klubovi imaju prema njima. Bili su nezadovoljni Povjerenikom za natjecanje Antom Plazibatom koji je, po njihovim mišljenju, određenim klubovima neplatišama gledao kroz prste. U par dana od najave štrajka do utakmice neki suci su se slomili pod pritiskom, dok su oni iz SD Županije ostali ustrajni. Liga je na koncu odsuđena do kraja, a Županijski nogometni savez najupornijih sudaca odlučio je eliminirati dva najbolje ocijenjena suca Treće lige Jug prošle sezone (Zec, Klarić), te jednog koji je prijašnjih sezona bio najbolji (Strukan).

Sam štrajk uslijedio je nakon nekoliko mjeseci pregovora koje je u ime sudaca vodio upravo kažnjeni trojac. Iznos od ukupno 100mdash;tinjak tisuća kuna dugovanja prema sucima smatrali su nekorektnim i tražili su, u ime kolega, da se poštuje pravilnik, te da se naknade i putni troškovi podmire do svakog sljedećeg kola. Na jednom od održanih sastanaka napisana je i odluka (ovdje dostupna)kojom se suspendiraju klubovi Hrvace i Mosor, dok se ne podmire obveze, ali odluka nikad nije provedena, unatoč tome što obveze nisu bili plaćene na vrijeme. Sve je to rezultiralo konačnom najavom štrajka dva kola prije kraja natjecanja.

Disciplinski postupak još uvijek traje i, kako doznajemo, svi suci iz Splitskomdash;dalmatinske županije su dostavili izjave kojima potvrđuju da ih nitko nije poticao na štrajk, te da su u tome svi bili jednaki. Zanimljivo da Komisija sudaca HNSmdash;a, o čemu smo već pisali, svojevremeno donijela odluku kojom odbija izvještaj Ante Kušete, Povjerenike za suđenje koji je podržao napore sudaca, te su tražili da se s liste izuzmu svi suci koji su odbili suditi mdash; s obzirom da bi to značilo eliminiranje cijele generacije sudaca s Treće lige, očito su u lokalnoj ispostavi HNSmdash;a donijeli solomunsko rješenja pa kaznili samo one koji su bili prvi među jednakima.

Javnost se s pravom pita nije li zabrinjavajuće da regija sa sve manje sudaca u Prvoj ligi i s gotovo nikakvim utjecajem na hrvatski nogomet ovako drastično eliminira one koji se bore za poštivanje pravilnika? Jesu li to poruke koje sudac treba usvojiti u Trećoj ligi da bi napredovao? Želimo li,uopće, takve suce slati u Prvu ligu? Na koncu i čije interese brani Komisija sudaca Splitskomdash;dalmatinske županije na čelu s Vicom Pavićem?

Romano Kolendić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter