Od TV prava za HNL najviše zarađuje tvrtka Ivana Blažička

Screenshot: srednja.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Saga o pravima emitiranja televizijskih prijenosa elitnog domaćeg nogometnog natjecanja dobila je novo poglavlje.

Hrvatski nogometni savez je 20. travnja ove godine raspisao međunarodni poziv za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i svih povezanih medijskih prava za natjecanja i utakmice kojima je Savez vlasnik.

Nevjerojatna netransparentnost, čak i za naše prilike

Kao medij godinama smo nastojali doći do službenih informacija o TV pravima, i još uvijek nastojimo, no Hrvatski nogometni savez (koji ne smatra da je tijelo javne vlasti) informacije o ovom dijelu svoje djelatnosti krije bez imalo srama. Do objave ovog natječaja uglavnom su nam se pravdali činjenicom da je Savez prava na prodaju TV prava za Prvu HNL još 2015. godine prodao tvrtki Vox-Nogomet d.o.o. koja je u suvlasništvu Ivana Blažička i VOX-Zagreba, odnosno Olega Šimića. Glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak ljubazno nas je upućivao na spomenutu tvrtku u kojoj je predsjednik uprave Ivan Blažičko. Od njegove tvrtke odgovor smo dobili jedan jedini put kada nam je dano na znanje da je gospodin Blažičko na godišnjem odmoru i da se javimo po njegovom povratku s istog. Javili se jesmo, bilo kakvav odgovor više dobili nismo.

Tako je hrvatskoj javnosti i dalje nepoznato je li uopće Savez taj koji je 2014. godine, nakon ukidanja Udruge prvoligaša, od tadašnjeg vlasnika prava – tvrtke Sportska dimenzija d.o.o. (u kojoj je direktor bio Željko Vela, a jedno vrijeme direktor i član uprave i sam Ivan Blažičko) preuzeo prava ili je to napravila tvrtka Vox-Nogomet. Nije poznato ni za koji iznos su ustupljena prava od Sportske dimenzije jer ona je na temelju ugovora s Udrugom prvoligaša vlasnik istih bila sve do lipnja 2020. godine.

Široj javnosti možda i nije jasno zašto se ovako ‘srčano’ skrivaju informacije o TV pravima elitnog domaćeg natjecanja. Možda se istina krije u činjenici da se u tom poslu vrti mnogo veći novac od onoga koji na kraju završi na računima hrvatskih prvoligaša, što dokazuje i struktura preprodaje TV prava.

Dakle, teoretski, prema trenutačno dostupnim informacijama stvari stoje ovako: vrlo je vjerojatno da se Savez nakon gašenja Udruge prvoligaša ‘dočepao’ prava na prodaju TV prava Prve HNL od Sportske dimenzije. Zatim je prava na prodaju istih po nepoznatom iznosu i uvjetima natječaja (ako ga je uopće i bilo) od sezone 2016./17. dodijelio Blažičkovoj tvrtki Vox-Nogomet koja je kao nakladnik tijekom 2016. godine pokrenula i TV kanal Hrvatska nogometna televizija (HNTV). Ni od strane Vox-Nogometa nije bilo javnog natječaja za daljnju preprodaju TV prava, a vlasnik prava formalno je postao Hrvatski Telekom.

No priča o preprodaji tu ne završava. Ni Hrvatski Telekom nije prava otkupio s ciljem emitiranja sadržaja već je (što je vidljivo u dokumentu iz procesa pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja) ista ta prava od Vox-Nogometa otkupio, citiramo, “kao posrednik, koji kupuje navedena prava na sportske sadržaje radi daljnje preprodaje”. Pitate se tko je na kraju zaista ‘konzumirao’, odnosno otkupio ta prava u svrhu emitiranja? Odgovor je tvrtka HD-WIN sa sjedištem u Beogradu u čijem su vlasništvu sportski kanali Arena Sport, a krajnji konzument je beogradska podružnica u Hrvatskoj – HD-WIN Arena Sport sa sjedištem u Zagrebu. Za one koji možda ne znaju, od početka prikazivanja u Hrvatskoj Arena Sport kanali ekskluzivno su se emitirali na MaxTV kabelskoj platformi koja je u vlasništvu Hrvatskog Telekoma, a odnedavno ih se može gledati i na drugim platformama u vlasništvu iste tvrtke.

Tijek preprodaje TV prava za Prvu HNL od sezone 2016./17.

To bi dakle bila zaista skraćena verzija kronologije poznatih trgovanja TV pravima Prve HNL. Zaključno, prava su se preprodavala tri puta prije nego su završila u rukama ‘konzumenta’ istih.

O kojim iznosima pričamo?

U javnosti dakle cirkulira iznos od oko ukupno 20 milijuna kuna od kojih se 12 milijuna kuna dijeli prvoligašima na temelju prodanih TV prava za elitno natjecanje. Da bi se moglo raditi o približno realnom iznosu govori i podatak da je tvrtka VOX-Nogomet u 2018. godini imala materijalne troškove na razini od 20,4 milijuna kuna. Izvršni direktor saveza Marijan Kustić u listopadu 2019. godine je usred pritiska Hajduka i velikih napora da se reprezentacija Hrvatske dovede u Split na ovu temu izjavio: “Ono što možemo reći jest da cjelokupni iznos koji se ostvaruje prodajom TV prava za utakmice HT Prve lige ide klubovima HT Prve lige, u postotku koji ovisi o njihovu plasmanu u prethodnom prvenstvu. Aktualni ugovor traje do 30.06. 2022. godine.”

O kojem je točno iznosu riječ i kojom formulom se dijeli iznos po klubovima od ljudi iz Saveza (pa ni ovih dana aktualnog Miškovića) nikada nismo saznali. Naš posljednji upit na ovu temu, koji smo uputili prije tjedan dana, također je ignoriran od strane Saveza. Normalan je to način poslovanja za, prema stavovima povjerenika za informiranje, javno tijelo RH. Dok engleska Premier League nema ni najmanjih problema s objavljivanjem točnog iznosa ukupne vrijednosti TV prava elitnog engleskog nogometnog natjecanja, ali ni detaljne raspodjele novca po klubovima, kao ni formule kojom se novac dijeli, čelnici hrvatskog nogometa kolege na Otoku zbog te transparentnosti vjerojatno drže budalama. O zainteresiranoj domaćoj javnosti da ne govorimo.

Prije nego krenemo s brojevima, spomenimo i to da su prava posljednji put od strane VOX-Nogometa preprodavana 2018. godine kada je putem stranica HNTV-a raspisan natječaj. Pobjednik istog nikada nije javno objavljen. S vremenom smo postali svjesni da se utakmice ponovno emitiraju na Arena Sportu pa je nekako logično pretpostaviti da smo i u posljednjoj preprodaji TV prava svjedočili gore spomenutom lancu preprodaje, u kojoj je HT zapravo bio samo još jedan preprodavač u nizu.

S obzirom na kompleksnost strukture preprodaje TV prava gotovo je nemoguće doći do točnog iznosa koji je procirkulirao kroz sve te faze preprodaje, pogotovo kad se uzme u obzir da je vlasnik Vox-Nogometa prvotno bila tvrtka Vox-Zagreb, a kasnije i tvrtka Blu produkcija koju su osnovali Blažičko i Željka Janjanin. O periodu kada su prava bila u vlasništvu Sportske dimenzije, kroz čiju su se vlasničku strukturu izredale mnogobrojne domaće i strane tvrtke, sa sjedištima u Belizeu, Londonu i Cipru – danas zaista više nema smisla pričati. Osim možda u kontekstu procesa pred institucijama ove države, koji se u vidu likvidacije tvrtke koja je započela 2016. godine i dogodio.

Dakle, ono što je lako dokazivo jest da je, usprkos pustoj preprodaji TV prava, Blažičkova tvrtka Vox-Nogomet (u kojoj on ima vrijednost udjela od 90%) na ime istih zarađivala više od bilo kojeg prvoligaša.

U periodu od 2015. do 2018. godine tvrtka Vox-Nogomet ukupno je uprihodila 78,2 milijuna kuna te je u tom razdoblju ostvarila i dobit od 11,6 milijuna kuna.

Financijski podaci za tvrtku VOX-Nogomet za razdoblje od 2015. do 2018. godine

Prema podacima HNS-a za 2018. godinu ukupni prihodi klubova HT Prve lige su iznosili 861,4 milijuna kuna, od čega se samo 1% odnosilo na prihode od prava emitiranja odnosno TV prava.

Struktura prihoda klubova Prve HNL za 2017. i 2018. godinu / Izvor: HNS

S obzirom na to da financijski izvještaji hrvatskih prvoligaša nisu detaljno transparentni po pitanju prihoda od prava emitiranja – odnosno najčešće ne iskazuju koliko se točno odnosi na prava od HNL-a, kup utakmica, europskih susreta i prijateljskih dvoboja, točni podaci nam nisu poznati. U priloženoj tablici su iznosi prihoda od TV prava hrvatskih prvoligaša u 2017., 2018. i 2019. godini. Dakle, riječ je o prihodima od svih prava emitiranja klubova (domaća i europska natjecanja te prijateljske utakmice).

Prihodi klubova HT Prve lige od prava emitiranja

Iz priloženog je evidentno da je u tri godine Inter-Zaprešić od TV prava zaradio 2,4 milijuna kuna, Istra 1961 2,6 milijuna kuna, a Slaven Belupo 2,8 milijuna kuna dok je Varaždin za prvu polusezonu u prvoligaškom natjecanju dobio manje od 200.000 kuna. Pojedinačno su ti ukupni klupski iznosi za period od tri godine manji od dobiti koju je Blažičkova tvrtka imala samo u 2018. godini. Ili ako ćemo gledati 2018. – jedinu godinu za koju imamo podatke koliko su svi hrvatski prvoligaši ukupno dobili od TV prava – u istoj je deset klubova iz tog izvora prihoda zaradilo 12,7 milijuna kuna. Riječ je o čak 15,8 milijuna kuna manjem iznosu od onog koji je u toj godini uprihodila Blažičkova tvrtka Vox-Nogomet.

Kad se podvuče crta, od TV prava za Prvu HNL najviše je financijske koristi imala i ima Blažičkova tvrtka Vox nogomet. Je li vrijeme da s novim ugovorom to ipak budu klubovi ako im je do toga, s obzirom na pasivnost po ovom pitanju, uopće i stalo?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter