Search
Close this search box.

Odbijen prijedlog da se 5% dionica HNK Rijeke proda navijačima

Screenshot: HNK Rijeka / You Tube

Gradsko vijeće Grada Rijeke nije prihvatilo prijedlog odluke o prodaji dijela dionica HNK Rijeka s.d.d.. Naime vijećnici Vedran Vivoda, Robert Salečić i Marin Račić su pred Gradsko vijeće izašli s prijedlog da se 5% minus jedna dionica kluba, koje su u vlasništvu Grada Rijeke, ponudi navijačima čime bi se ispunilo obećanje gradske vlasti još iz 2014. godine koje do danas nije realizirano.

Prema prijedlogu na tržište bi se do 15. prosinca 2023. godine pustilo 41.430 dionica ukupno vrijednih nešto manje od 550 tisuća eura. Cijena jedne dionice bila bi 13,27 eura odnosno 100 kuna, a jedna fizička osoba mogla bi kupiti najviše 50 dionica dok bi kod pravnih osoba bila postavljena granica od maksimalno 500 dionica. Grad Rijeka bi nakon prodaje i dalje bilo vlasnik 25% plus jedne dionice HNK Rijeke.

Od prodanih dionica Grad Rijeka bi 30% iznosa moralo uplatiti u državni proračun Republike Hrvatske obzirom da se država tijekom preoblikovanja kluba odrekla svojih tražbina u korist Grada dok bi ostatak prihoda bio utrošen na razvoj lokalne sportske infrastrukture.

Međutim prijedlog na koncu nije prošao jer je za njega glasovalo 13 vijećnika iz redova HDZ-a, Mosta, Unije Kvarnera, Akcije mladih i nezavisnih dok je njih 15 iz SDP-a, PGS-a, Možemo, HSU-a, SDSS-a i IDS-a bilo suzdržano, a protiv je bio Nikola Ivaniš iz PGS-a koji je ujedno aktualni član Uprave HNK Rijeke.

– “Ne vidim zašto bismo čačkali nešto što funkcionira i nešto što je posve uredu. Mislim da je jasno da ovaj prijedlog treba odbiti i poželjeti HNK Rijeci da dobro funkcionira u konceptu vlasništva gdje je netko većinski vlasnik, a Grad Rijeka ozbiljni participant koji odgovorno brine o svome klubu koji je najveći biser ovog grada, županije i regije. Mislim da treba klub sačuvati od ulaska u vlasničku strukturu iza koje može stajati svašta. Uvijek ću kao građanin Rijeke biti protivan tome da se počne u ovom gradu i s ovim klubom dešavati ono što jest sindrom južnog susjeda (op.u. mislio je na Hajduk). Građani mogu i trebaju participirati, ulica ne smije voditi klubove jer kad ih vodi onda moćni i snažni klubovi doživljavaju ono što je jedan klub doživio i iz čega se hvala Bogu u zadnjih godinu dana dosta uspješno izvlači.”, poručio je između ostaloga Ivaniš.

Rezultati glasovanja:

U videu možete pogledati raspravu vezanu uz predmetnu točku prodaje dionica HNK Rijeke:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter