Odluka Belgijskog suda koja može uzdrmati nogometni svijet

Alexandre Lacazzete
Foto: Jejecam / wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U moru vijesti oko Svjetskog prvenstva u Brazilu, nezamjećeno je prošla vijest da je Belgijski sud presudio u sporu nogometašaMohameda Dahmanea protiv Genka u korist nogometaša, koji je tražio da se ugovor s klubom raskida poštivajući Zakon o radu, a ne nogometna pravila i specifični zakoni za sportaše.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ovo je slučaja koji se uspoređuje s Bosmanovim, jer je ona uspjela izbiti klubovima iz džepa novac koji se morao platiti za igrača nakon isteka ugovora, a sve je to dovelo do toga da nema ograničavanja broja igrača u jednom klubu iz Europske unije.

Podsjetimo, Dahmane je potpisao četverogodišnji ugovor s Genkom 01.srpnja 2007. ali je zbog neslaganja s trenerom nakon par mjeseci tavršio u drugoj momčadi. U siječnju 2008. jednostrano raskida ugovor s klubom, na što ima pravo, ali prema belgijskom Zakonu o profesionalnim sportašima dužan je platiti svome klubu 880.000 Eura. Taj iznos čini 36 mjesečnu plaću koju je trebao dobivati u klubu. Međutim, Dahmane slučaj daje na sud i traži da se iznos kompenzacije ne odnosi na 36 plaća kako kaže Zakon o profesionalnim sportašima nego da se presudi prema Kolektivnom radnom zakonu koji vrijedi za sve radnike u državi. Prema istome bi bio dužan kompenzirati samo plaću za 12 mjeseci.

U prvoj instanci gubi slučaj 2009., ali nakon žalbe konačno pobjeđuje u svibnju 2014. čime je napravljen veliki presedan u sudskoj praksi: nogometaš se pred sudom smatra radnikom sa svim njegovim pravima. Slučaj je istina trenutno ograničen na Belgiju, ali bi vrlo brzo mogao doći pred Europsku komisiju, posebno ako zaredaju sudski procesi nezadovoljnih igrača.

Ovime bi se raspao trenutni transferni sistem, jer bi svaki igrač, nezadovoljan svojim statusom, mogao vrlo lako napustiti klub, ali bi se jednako tako i klubovi lako mogli rješavati igrača pozivajući se na Zakon o radu. Dosadašnja sudska praksa je bila da su sportaši specifični radnici te da se njihovi ugovori tretiraju drugačije.

U sklopu ovoga treba gledati i jednu odluku španjolskog sudstva, koji je 14.svibnja 2014. presudio Biciklističkom savezu da klubovi moraju na kraju ugovora biciklistima isplatiti otpremninu, tretirajući bicikliste kao sve radnike u državi, ne uvažavajući u ovom slučaju specifičnost sporta i sportskih ugovora. Prema Radničkom kolektivnom ugovoru to je iznos 12 dnevne plaće godišnje. Konkretno, u slučaju bicikliste sa godišnjim ugovorom od 100.000 eura na 5 godina, taj iznos je 16.438 eura (100.000 / 365 x 12 x 5).

Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter