Okončane ‘sapunice’: UEFA odlučila da su Priština i Slovan Bratislava zbog koronavirusa izgubili utakmice

Foto: Pixabay

Danas su konačno zaključena pitanja o odigravanju/neodigravanju europskih utakmica između Lincolna i Prištine te KI-ja i Slovana iz Bratislave.

Disciplinska komisija UEFA-e donijela je odluku da su zbog nemogućnosti igranja utakmice, a sve kao posljedica činjenice da su njihove delegacije stavljene u karantenu nakon pozitivnih rezultata na COVID-19 testiranja, Priština i Slovan iz Bratislave izbačeni iz europskih natjecanja.

Slovački prvak trebao je igrati utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv KI-ja s Farskih otoka, no po dolasku na otok jedan član delegacije bio je pozitivan nakon testiranja te su posljedično nadležna državna tijela poslala cijelu delegaciju u karantenu. Isti slučaj imala je delegacija FC Prištine, čija je momčad trebala igrati preliminarnu kvalifikacijsku utakmicu Europske lige protiv gibraltarskog Lincolna.

U oba je slučaja Disciplinska komisija UEFA-e, sukladno privremenim propozicijama natjecanja, donijela odluku da se utakmice odgađaju te da klubovi čije su prve momčadi poslane u karantenu istu ipak mogu odigrati, ali u kadru ne smije biti nitko od karantiranih igrača i stožera.

Priština je igrače za odgođenu utakmicu dobila na način da je registrirala svoje bivše članove, ali i nogometaše ostalih klubova iz kosovske lige, dok je Slovan na Farske otoke poslao drugu momčad. I ponovno je oba kluba dočekao isti scenarij. Slovački klub je po drugom povratku u državu obavio testiranje i javno objavio da su svi nalazi delegacije negativni te u priopćenju prozivao nadležne u Farskim otocima.

Priština je kratkom objavom na Facebooku obavijestila javnost da je izbačena iz Europske lige, dok se gibraltarski KI priopćenjem ‘pohvalio’ da je utakmicu protiv Slovana dobio 3-0 bez igranja te da se klub sada priprema za okršaj drugog kola kvalifikacija za Ligu prvaka i gostovanje u Bernu kod Young Boysa.

https://www.facebook.com/FCPrishtina/posts/10159235690448538

https://www.facebook.com/klaksvikaritrottarfelag/posts/3538575442833859

Podsjetimo još jednom: iako su postojale razne teorije o tome što i kako će koja država raditi po pitanju testiranja igrača, evidentno je i iz ovih primjera da UEFA ostaje pri tome da su jedini relevantni rezultati testiranja na COVID-19 oni koji se obave sa Synlab testovima, privatnim laboratorijem i partnerom UEFA-e. Razlog zbog kojeg klubovi pred odlazak u države u kojima gostuju imaju negativne testove, a po dolasku nekoliko ili više pozitivnih, osim činjenice da nije isključena mogućnost da se nekim osobama prisutnost virusa pojavila u međuvremenu, vrlo vjerojatno stoji u činjenici da u svojim državama nisu testirani Synlab testovima, već testovima nekih drugih proizvođača. Još na početku pandemije stručnjaci su naglašavali da se na tržištu nalazi puno testova čija se pouzdanost razlikuje te je upravo to razlog zbog kojeg su se u UEFA-i odlučili na potpisivanje suradnje s jednim laboratorijem.

O potezima nadležnih epidemiologa u državama u kojima se utakmice igraju se može raspravljati, no u suštini i prema propozicijama natjecanja UEFA se u njihove odluke ne upliće. Ako epidemiolozi odluče cijelu momčad poslati u karantenu zbog jednog slučaja, UEFA tu odluku poštuje i privremeno odgađa utakmicu. Isto tako, ako epidemiolozi odluče u karantenu poslati samo određeni broj igrača i stožera, bitno je da klub na raspolaganju ima minimalno trinaest igrača od čega barem jednog vratara i, prema propozicijama, ima pravo nastupa.

Do sada su za zelenim stolom iz europskih natjecanja tako izbačena dva kosovska predstavnika (Drita i Priština) te slovački prvak Slovan iz Bratislave. Treći kosovski predstavnik Gjilani, kojem je također utakmica bila odgođena zbog pozitivnih testova, u konačnici je svoj susret preliminarne runde kvalifikacija za Europsku ligu protiv Tre Penne-a iz San Marina odigrao i u istoj slavio rezultatom 1-3 pa će u prvom kolu kvalifikacija za drugorazredno europsko natjecanje biti domaćin ciparskom APOEL-u.

Što se hrvatskih predstavnika u Europi tiče, za sada nam je poznato da Lokomotiva i Dinamo imaju suradnju sa Synlab laboratorijem, koji ima i podružnice u Zagrebu i Velikoj Gorici. Nije nam poznato jesu li i ostali klubovi, Rijeka, Hajduk i Osijek, također svoja testiranja do sada obavljali u suradnji sa službenim UEFA partnerom ili će istima biti podvrgnuti tek po službenom protokolu pred održavanje utakmica.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter