ONK Metković: Ekipa, a ne klub

U zadnjih par desetljeća nogomet se promijenio više nego ikad u svojoj povijesti. Još do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća govorilo se o sportu srednjeg sloja s jakim lokalnim pečatom, da bi uskoro počele fantastične promjene. Ili se tako činilo. Novac, ogroman novac, počeo se slijevati u nogomet. U svaku njegovu poru. Nogomet je pratio razvoj društva, veliki klubovi postali su globalni fenomeni, tvornice novca i zabave. Igrači su postali zvijezde, gotovo nadljudskih mogućnosti. Negdje na tom putu mnogi su izgubili vezu s navijačima i sa svojim identitetom i onom osnovnom, gotovo romantičarski naivnom pričom o najljepšoj igri. I dok svakodnevno čitamo i pratimo priče iz Madrida ili Manchestera, dok iščekujemo novi rekordni transfer postoje i jedan drugi svijet, medijski potpuno nezanimljiv, a opet tako stvaran i blizak. Svijet malog kluba, koji nikada neće osvojiti naslov prvaka države, ali je nekima sve!


U gradu na Neretvi, nekako uvijek u sjeni rukometa i poznatijeg i uspješnijeg gradskog “rivala” svoju priču upravo tako pišu momci iz Metkovića. Odmah će na startu naglasiti prefiks: ONK! “Moraš staviti ONK Metković!” , jer to je njihovo ime. Osnovani kao Omladinski nogometni klub Metković, sada već daleke 1975. godine, prvo slovo u prefiksu izgubili su onih godina, kada je riječ “omladina” postala neugodna i nepoželjna. No stvari su se vratile na svoje, jednom odbačena poput starih dresova omladina se vratila u ime, ali i na teren na desnoj obali. Metkovska omladina (i oni koji se tako osjećaju) danas čine veliku većinu igrača seniorskog sastava, samo trojici od dvadesetak igrača prve momčadi ONK nije i matični klub.

Seniorska ekipa se natječe u 1.županijskoj ligi i uglavnom im ide solidno, na kraju jesenskog dijela zauzeli su 4. mjesto s 18 bodova. U ligi gdje za skoro svako gostovanje moraju 2 puta prelaziti državne granice, a putovanje na neka gostovanja traje koliko i vožnja do Zagreba ispred njih se nalaze tek Maestral te Konavljanin i dubrovački GOŠK, klubovi koji su godinama igrali 3.HNL. Iako su rezultati i više nego zadovoljavajući, ekipa “ONK-a” nema imperativ. Oni pobjeđuju i zauzimaju vrlo dobru poziciju, ali ne napadaju naslov. Više od svega važno im je druženje, klapa i pozitivna atmosfera u i oko kluba koja vlada već nekoliko godina. Posebno zanimljiva je tzv. “ONK KASICA” koju su seniori osmislili i realizirali. Naime za izostanak s treninga se u kasicu ubacuje dvije kune, dok izostanak s utakmice, bio opravdan ili ne, vrijedi deset kuna, a sav prihod od izostanaka ide za piće ekipi poslije utakmica. Ne treba ni naglašavati da se iza utakmica ekipa ostane družiti u svlačionici uz pokoje pivo i spizu, a pobjede se slave dugo u noć.

Ovo je klub koji je postao sastavni dio zajednice, igrači iz susjedstva, prijatelji iz kvarta čine njihovu priču posebnom. Iz toga i proizlazi slogan “ekipa, a ne klub“, jer se doista radi o ekipi, koja je zajedno na terenu i izvan njega, zajedno se druži i na rođendanima, svadbama, ali i na sprovodima i svemu što im život nosi. I to nisu tek prazne riječi, uvjeravaju nas, a slikama dokazuju. Teško je naći primjer nogometnog kluba, koji na ovaj način kreira društvenu sliku jednog grada. U ovom slučaju njegove desne strane. Još je jedna specifičnost vezana za ovaj klub. Oni su valjda jedini klub na svijetu čiji igrači pjevaju i prije i nakon utakmice. Naime, svi igrači su volonteri i igraju isključivo iz ljubavi prema svom klubu, mjestu, prijateljima. Prije početka svake utakmice, uoči samog izlaska na teren, svi se zagrle te glasno zapjevaju svoju neslužbenu himnu “Nije u šoldima sve”.

Puno je zanimljivosti oko ovog malog, a po mnogo čemu velikog kluba. U omladinskog pogonu imaju 70-ak djece, nekad je znalo biti i više, ali što rukomet, što lokalni rivali učine svoje. Iz njihovih su redova potekli Marin Ljubičić, onda danas napadač talijanskog drugoligaša Virtus Entelle, Bruno Petković, zatim aktualni U-17 reprezentativci Ivan Markota (RNK Split) i Mario Ćuže (GNK Dinamo) i posljednji primjer Mile Parmać (2006. godište). Posebno su ponosni na svoj inkubator. Imaju i svoju službenu web stranicu, FB stranicu gdje možete pogledati video sažetke utakmica, pa tako simpatizeri kluba s desne strane Metkovića mogu pogledati golove i druge zanimljivosti s utakmica na bilo kojem kraju svijeta. Svaki senior ima svoj broj koji nosi na dresu tijekom cijele sezone, te sličicu na mjestu u svlačionici. Organiziran je i fan shop, gdje je dostupna kupnja klupskog šala, majice, kape, zastavice, šalice, kalendara i ostalih navijačkih rekvizita.

Ističu momci sa Štruvinog odigranu utakmicu sa sarajevskim Željom, tadašnjim prvakom BIH te kako ih je 2014.godine, posjetio najdraži gost. Splitski Hajduk po prvi puta je gostovao na desnoj strani grada, a domaćini su se pobrinuli da dostojno obilježe dolazak voljenog kluba, onog čijim utakmicama hodočaste često.


Također treba istaknuti da Metković svake sezone prodaje i svoje godišnje karte, odnosno članske iskaznice. Kupnjom članske iskaznice po cijeni 100 kn, koja je automatski i godišnja karta za sve utakmice, na poklon se dobije klupska majica s logom kluba. No još je važnije da stječete pravo sudjelovanja u radu Skupštine Kluba i utjecati na njegovu budućnost. Zar ste i mogli očekivati nešto drugo od Kluba, koji je neraskidivo i neizostavno povezan s lokalnom zajednicom?

Oni su amateri, imaju igralište koje je daleko od savršenog, a priča im nikada neće doći na naslovnice svjetskih medija, no to im i nije važno. Ovaj klub i ekipa su njihova stvarnost, koju žive svaki dan.

Edo Zdravković

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta “Ilegalne potpore u sportu, “legalne potpore” u diskriminaciji.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter