Opet odgoda. Nakon cirkusa izvedenog s Prodanovićem i Slokovićkom, Mamić ponovno izvodi isti manevar

N1 Screenshot

Zdravko Mamić ponovno je otkazao punomoć svom odvjetniku, ovaj put riječ je o Veljku Miljeviću, koji ga je počeo zastupati određeni period nakon što je ‘alfa i omega’ hrvatskog nogometa u igrokazu izvedenom na sudu sredinom lipnja 2017. godine prekinuo suradnju s dotadašnjim zastupnicima Čedom Prodanovićem i Jadrankom Sloković.

Zbog činjenice da je Mamić odvjetniku otkazao punomoć i nije imenovao zamjenskog branitelja, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban evidentno je takav potez odobrio te mu dodijelio branitelja po službenoj dužnosti, a on je Mario Vrabac. Pod ‘evidentno odobrio’ podrazumijeva se kako sud smatra da su razlozi zbog kojih je Zdravko Mamić otkazao punomoć odvjetniku opravdani, jer okrivljenik takav zahtijev može predati samo u slučaju – kako je definirano Člankom 73. Zakona o kaznenom postupku – da ima opravdane razloge, a o istome, sukladno istom članku istog zakona, odlučuju sudac istrage, predsjednik vijeća ili sudac pojedinac.

Ovakav manevar Zdravka Mamića, koji je izveo i u lipnju 2017. godine, dalje podrazumijeva da će branitelj dodijeljen po službenoj dužnosti, u ovom slučaju Vrabac, s obzirom da Mamićevim predmetom do sada nije imao doticaja, sigurno tražiti odgodu rasprave kako bi se formalno mogao upoznati s predmetom.

Pitate se koliko puta se može ovakvim potezima odgađati postupak? Koliko nam je poznato zakonski ne postoji ‘limit’ za ovakvim potezima, sve dok “nije očito da je okrivljenik uzeo drugog branitelja radi odugovlačenja postupka”. Logično je zaključiti da, s obzirom na to da je Mamiću dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti, nadležna tijela smatraju da ovdje nije riječ o odugovlačenju postpuka.

Zakon o kaznenom postupku

Dakle, novo ročište u postupku u kojem Uskok Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna na osječkom Županijskom sudu zakazano je za 1. veljače i prema svemu čemu smo svjedočili do sada, ponovno će biti odgođeno (na zahtijev branitelja po službenoj dužnosti).

Sam početak suđenja bio je zakazan za 19. listopada prošle godine, ali su ročišta na osječkom Županijskom sudu dosad otkazivana, zbog zdravstvenih poteškoća nekoliko okrivljenika, vezanih uz epidemiju koronavirusa, u prijevodu Damir Vbranović je imao temperaturu i išao na testiranje na koronavirus, a posljednji put 11. siječnja ove godine, ovaj put zbog problema s išijasom Zdravkovog sina i također okrivljenika u postupku Marija Mamića i njegova liječenja u Dubaiju.

I tako…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter